Најновији чланци  

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 25 guests and no members online

   

 

„То је апсолутно став Цркве и ту се ништа није променило. Још ћемо да видимо у ком правцу иду преговори између српске и албанске стране, још увек се упознајемо са материјом“

Патријарх Српске православне цркве (СПЦ) Иринеј рекао је данас да једини договор који СПЦ прихвата јесте онај у којем је Косово у саставу Србије, рекао је за портал Нова.рс патријарх Српске православне цркве Иринеј.

“То је апсолутно став Цркве и ту се ништа није променило. Још ћемо да видимо у ком правцу иду преговори између српске и албанске стране, још увек се упознајемо са материјом”, рекао је за Нова.рс патријарх Иринеј коментаришући преговоре који су се претходних дана одвијали између Београда и Приштине.

Патријарх је нагласио да ће се СПЦ укључити у преговоре око Косова, уколико уследи позив.

“Ако нас неко позове и да нам прилику, ми ћемо се укључити у разговоре око Косова. У супротном ћемо свакако пратити како се одвија процес преговора”, рекао је Иринеј.

Према његовим речима представници СПЦ чекају да чују како гласи изворни договор, те он лично, као и Црква, подржавају идеју да се нормализују односи између Албанаца и Срба.

“То би било нормално. Неопходно је успоставити добар однос између та два народа”, поручио је патријарх Иринеј.

Претходних недељу дана су интезивирани разговори између Београда и Приштине о нормализацији односа. Прва рунда разговора одржана је у Вашингтону, где су председник Србије Александар Вучић и премијер Косова Авдулах Хоти парафирали документ о побољшању економских односа, чијем је потписивању присуствовао и председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп.

Након тога, уследили су бриселски разговори на којем су, поред Вучића и Хотија, били високи представник Европске уније (ЕУ) за спољну и безбедносну политику Жозеп Борел и специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

 

Насловна фотографија: spc.rs

 

Извор Бета, 08. септембар 2020.

 https://www.standard.rs/2020/09/08/patrijarh-spc-ce-prihvatiti-samo-dogovor-u-kojem-je-kosovo-deo-srbije/