Најновији чланци  

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 29 guests and no members online

   

НОРВЕШКИ ОФИЦИР: Кфор одговоран за убиство српских цивила у аутобусу „Ниш експреса“

12.08.2019.
 
 

фото: З. Шапоњић

Бивши официр Кфора, Норвежанин Кристијан Каш изјавио је да је Кфор одговоран за напад Албанаца на аутобус „Ниш експреса“ 16. фебруара 2001. године код Подујева у коме је погинуло 12, а рањено 43 Срба, те да за то тражи опроштај сваког дана.

Каш, који је на Космет први пут дошао 2000. године, каже да је на мјесто злочина дошао сат и по након напада и да ни данас не може да заборави мирис спаљених тијела, гуме и пластике.

– Тај напад је био наша одговорност. Нисмо успјели да одбранимо Србе и остале мањине на Космету. Тражим опроштај за то сваки дан – рекао је за „Политику“ Каш који је недавно упутио званичну молбу Његовој светости патријарху српском Иринеју да, као хришћанин лутеранске исповијести, буде примљен под окриље Српске православне цркве.

Он је навео да су постојали докази да је Фљорим Ејупи дигао у ваздух аутобус, али да су ти докази уништени.

– Главни истражитељ Џо Мекалистер је био много бијесан на Кфор јер је асфалтирана рупа на путу која је настала усљед експлозије. Изговор је био да мора да буде нормализован саобраћај. Мекалистер је хтио да ухапси Ејупија, али је он заправо радио за ЦИА – каже Каш.

Он тврди и да Ејупи није побјегао из затвора „Бондстил“ у коме је био притворен јер је то немогуће.

– Једноставно, Ејупи је радио за ЦИА и пуштен је – рекао је Каш.

Он је навео да осјећа одговорност и због НАТО бомбардовања и чињенице да Кфор није заштитио мањине на Космету.

– Срамота је да Норвешка на такав начин поступа са Србима на Космету. Направили смо проблем избјеглиштва и онда се овако понашамо према избјеглицама. Надам се да због тога могу да тужим тадашњег предсједика Владе Бондевика који себе назива вјерником, а заправо је ратнохушкач. Он је под велом хуманитарне интервенције спровео агресију на Србију – рекао је Каш.

Он је додао да вјерује да је могуће тужити све земље које су учествовале у НАТО агресији и нагласио да је, по доласку на Космет, Кфор требало да уведе полицијски час, војни закон.

– Умјесто тога смо хтјели да будемо хероји, ослободиоци. Дозволили смо да терористичка ОВК постане косовска полиција. То су највеће грешке међународне мисије – сматра Каш.

Он је нагласио да ће се лично борити да Норвешка повуче признање самопроглашеног Косова, додајући да зна да је то тешко јер је ова земља једна од најлојалнијих чланица НАТО-а.

– Дошло је вријеме да се надамо да ће једна европска земља повући признање. можда би то била Француска уколико Марин Ле Пен дође на власт или Италија – рекао је Каш.

РТРС, СРНА