Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 49 guests and no members online

   

 

 
 

Александар Вучић
(фото: З. Шапоњић)

Председник Србије Александар Вучић оценио је, поводом недавно усвојене декларације о Сребреници у Скупштини Црне Горе, да све што су урадили, урадили су против виталног интереса српског народа, стављајући му тако жиг геноцида.

Вучић је, у изјави медијима након прославе Дана МУП-а, казао да у последњих годину и по дана свакога дана слуша оптужбе како се Србија некоме меша у унутрашње односе.

„Је ли та Сребреница у Црној Гори? Какве везе Сребреница има са Црном Гором? Што се они мешају у туђе односе? Ко смо ми да данас арбитрирамо између Турске и Јерменије, или Немаца и ког год хоћете народа нападнутог у Другом светском раду?“, упитао је председник.

Вучић је казао да Скупштина Црне Горе, све што је урадила, урадила је против виталног интереса српског народа.

„Реаговали смо мирно, ниједну увредљиву реч нисмо упитили. Никога од њих нисам поменуо нити ме занимају. Далеко им лепа кућа, нека раде свој посао како год хоће. Мене занима да нашем народу, а ја сам председник Србије у којој ипак живи највећи број Срба, посебно оном у региону кажем да подигне главу“, истакао је председник.

Казао је да је неко имао намеру да их жигоше, све говорећи да то не жели да уради, да су криви појединци, иако нису навели њихова имена.

„Намерно сте желели да стигму оставите целом народу“, нагласио је председник.

Вучић је казао да зна друге ствари због којих им смета.

„Када сам постао председник Владе Србије, однос у апсолутним бројевима БДП-а био је 7,5 према 1, данас је више од 13:1, на крају године биће 14:1. Разумем сву нервозу код бивших, садашњих властодржаца, јер резултати су ти који говоре све“, нагалсио је председник.

Вучић је рекао да им жели да се што пре врате на пут боље економије, а да је Србија спремна да разговара и помогне.

„Само немојте да причате много о пријатељству и братству, само вас то молим. Све смо разумели, ви сте урадили свој посао. Не пада нам на памет нити нам било шта треба од вас, који сте на такав начин, да нико ништа није тражио, сем понеко у некој амбасади, да урадите Србији, а да о томе никога и не обавестите, не покушате да кажете да је реч о појединцима, па бисте рекли где су они у општем акту“, објаснио је председник.

Вучић је поручио да треба да наставе свој посао, а што се Србије тиче, она ће наставити свој, да брани свој народ, да још снажније помаже наше културне институције у Црној Гори, да подстиче Србе да чувају свој српски језик и ћириличко писмо.

„Никога да угрожавамо нећемо, али нећу да дозволим онима који свакога дана угрожавају Србију да то чине. Сит сам тих бесмислених извињења и правдања које су представници српске државе чинили сваки пут као тобож добре воље, према онима који нису имали ту добру вољу. Нападајте Србију, мешајте се у наше унутрашње ствари, све чините, ми ћемо да ћутимо и радимо. А на крају верујем да ће бити оних који желе суштинско блиске односе и с тим људима ћемо радити више“, поручио је Вучић.

Указао је да у Србији постоје људи који желе да се додворе амбасадорима, али они, каже, досежу само до нивоа другог секретара, те додао да постоје и Црногорци по националности, попут Боровића, који се из разумљивих разлога придружују оптужбама на рачун српског народа.

Вучић: Србија не може да дозволи жиг колективне кривице

Упитан за две резолуције о Сребреници које су упућене Скупштини Србије, Вучић је рекао да је резолуција коју су предложили СДА Санџака, албанске партије, готово преписани текст, односно врло слично ономе што су раније подносили Мариника Тепић, Ненад Чанак, и врло слична резолуцији коју је усвојио парламент Црне Горе.

Други предлог, који је поднео Маријан Ристичевић, рекао је да није видео, и да не зна о чему је реч.

„За нас је кључно питање како да наставимо економски развој, како да сарађујемо са свима у региону, да покажемо Бошњацима колики пијетет имамо према њиховим жртвама, али да не дозволимо да се то догоди српском народу, да се стави жиг на чело сваког од нас, јер то би многи желели да се догоди“, рекао је Вучић.

Зато је, каже, и његова реакција поводом резолуције усвојене у Скупштини Црне Горе данас оваква.

„Имао сам 2015. довољно храбрости када су Британци поднели резолуцију, да зовем Кинезе и Русе. Путина сам позвао лично телефином и он је то спречио у СБ УН. Они који су нам пријатељи знали су колико нам је стало до тога 2015. године, знали колико сам молио Путина да то спречи, управо да се не би ставио колективни жиг кривице на лице нашег народа за нешто што су појединци починили“, рекао је Вучић.

Додао је да је Резолуција општи акт, у којем се не помињу имена и појединци, већ је јасно на кога иде осуда и кривица.

„То Србија не може да прихвати. Можда ће нека будућа Србија да прихвати ко зна шта све… Док сам ја председник Србије, нећу се с тиме сагласити. И не занима ме шта ко о томе мисли, осим наших грађана“, рекао је Вучић.

Вучић: Веома сам оптимистичан у вези с економским растом Србије

Веома сам оптимистичан у вези с економским растом Србије, истакао је председник Србије.

На питање колико је важна порука коју шаље ММФ потврдом да је договорен нови саветовдавни аранжман са Србијом, указао је да, док јавни дуг у многим земљама скаче, у Србији се он држи на 58 одсто.

„Када јавни дуг у Италији скаче на 167 одсто, Француској на 120, Грчкој на 240, Хрватској на 88-89 одсто, Црној Гори на 106, Србија се држи на 58 одсто. Мислим да је стање јавних финансија од пресудног значаја“, рекао је Вучић.

Казао је да је поносан на мере које су спроведене, као што су подршка извозу, предузећима, улагање у потрошњу, те нагласио да је веома оптимистичан по питању економског раста и напретка Србије.

„Желим да се томе посветимо максимално, а за то су нам потребни владавина права, сигурност људи, борба против организованог криминала, да немамо забрањене делове града, као што је случај у другим земљама. Хоћу да тако остане и да буде унапређена безбедност грађана, јер унапређена безбедност донеси још већу економску снагу, и поверење инвеститора“, поручио је Вучић.

Танјуг, РТС