Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 132 guests and no members online

   

Стефан Немања – ФАСЦИНАТНО!

Тада ће сазнати ко је Стефан Немања, да српска држава не постоји од скора, да су Срби имали утемељену државност и пре 8 векова!

 
8
 

Пише: Дејан Стошић, посланик у скупштини Србије

 

Када је постављан београдски Победник на Калемегдану 1928. године, било је разних коментара – од замерки што је го, до националне припадности вајара – а ипак су се ове године многи бринули хоће ли се овај симбол Београда вратити у добром стању са рестаурације.

Многи су оспоравали ово грандиозно дело великог светског скулптора Александра Рукавишњикова, било је разних каментара, често злурадих, са малициозним аргуметнима, Рукавишњиков се огласио само једном: “видећете када ЗАСВЕТЛИ ПУНИМ СЈАЈЕМ!” И стварно ово фантастично монуметално дело је својим сјајем многе оставило без текста.

Стара римска изрека каже “de gustibus non disputandum est” – о укусма се не расправља. Међутим чврстог сам уверења да било ко ко бар мало има “доброг” укуса рећи ће искрено – ФАСЦИНАТНО! И када буде ишао на рестарурацију некада у будућности исто ће се са стрепњом шапутати: “ДА СЕ САМО ВРАТИ У СТАРОМ СЈАЈУ”

Стефан Немања родоначелник најзначајније српске стедњовековне династије, који је мачем “поломио” византијски шлем и успоставио темеље српске државности НИЈЕ имао споменик у Србији. На иницијативу  председника Александра Вучића добио је споменик на вероватно новом центру престонице – Савском тргу. Трг који ће спајати традиционални и модерни Београд, старо градско језгро са “Београдом на води”

 

Од некада симбола пропалог дела града са мочварим иза себе до симбола наретка града и правом метрополом иза себе!

И не само то, туристи који ће долазити у Београд, дивиће се овом здању и сигурно питати ко је ово? Тада ће сазнати ко је Стефан Немања, да српска држава не постоји од скора, да су Срби имали утемељену државност и пре 8 векова!

Београд побеђује!

Србија побеђује!

https://www.in4s.net/stefan-nemanja-fascinatno/