Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 231 guests and no members online

   

Шта је циљ Владе којој је скраћен мандат и пре него што је формирана

Ана Брнабић и Александар Вучић

© Tanjug / SAVA RADOVANOVIC
Политика
Пише

Идеја да мандат Владе и Народне скупштине буде орочен најкасније до 3. априла 2022. не мора да буде рђава, јер то значи да ће се грађани изјашњавати о раду Владе непосредно након краја епидемије вируса корона.

Овако најаву председника Србије Александра Вучића, да ће нови парламентарни избори бити одржани најкасније до 3. априла 2022. године, коментарише политички аналитичар Дејан Вук Станковић.

 

„Штавише, ово води успостављању чистих рачуна између грађана и власти. Ово је ипак Влада која настаје у ванредним околностима не само у Србији, него у читавом свету и због тога ми се чини да лимитирани мандат и није толико нерегуларна ствар, колико би деловало да смо у неким регуларним околностима. Када имате конкретне послове, орочавате се роковима“, сматра Станковић.

 

Тако би парламентарни избори могли да иду у пакету са београдским и председничким изборима.

 

Нова српска Влада биће влада најширег могућег консензуса, с обзиром да ће у њеном раду учествовати три главне листе заступљене у Скупштини Србије — коалиције окупљене око СНС-а, СПС-а, као и СПАС Александра Шапића, каже наш саговорник.

 

 

Према Станковићевим речима, овакво стање ствари условљено је договором главних политичких актера, али и потребом да се одговори на читав низ изазова који се појављују пред земљом и који су дефинисани у шест циљева нове Владе — борба против вируса корона на здравственом и економском плану, борба за подизање перформанси економије, борба против организованог криминала, као и борба за заштиту легитимних државних и националних интереса.

 

У временском периоду на који је орочена, Влада би, према Станковићевом мишљењу, требало да уради три ствари — да заштити грађане од вируса корона, да иницира динамични раст привреде након епидемије, као и да заштити националне интересе, у оквиру чега је и борбу против криминала.

„Неке ствари ће, барем када говоримо о изазову који је непосредно пред нама, о корона кризи, вероватно бити јасне. Што се тиче борбе против криминала, тешко је у овом тренутку спекулисати о томе и могуће је да ће и то бити несумњиво значајна тема, у којој је пре свега потребна политичка подршка полицији и правосуђу да се боре за праведнију Србију. Најзад, Косово ће остати нека врста вечите теме, посебно што преговарачки процес у овом тренутку не обећава шансу за компромис, односно договор између Срба и Албанаца“, напомиње Станковић

https://sptnkne.ws/EcbG