Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 71 guests and no members online

   

Милачић „запалио бакљу слободе“ усред Београда /видео, фото/

Марко Милачић

© Sputnik / Радоје Пантовић
Вести
Преузмите краћи линк
22312
Пратите нас

Студенти Београдског универзитета протестовали су на платоу испред цркве Светог Марка у знак подршке верницима Српске православне цркве у Црној Гори. Студенти ће са платоа цркве кренути до Саборне цркве, где ће бити одржан молебан.

Организатори су окупљенима рекли да ће 28. јануара кренути у скупљање потписа за иницијативу „Резолуција о угрожености Срба у Црној Гори“ и најавили да ће у петак 31. јануара опет одржати протест.

„Док они туку српски народ и отимају светиње и мошти наших светаца, немамо права да станемо. Важно је да сви делујемо заједно, да будемо сабрани“, поручили су организатори.

Окупљенима се први обратио свештеник Стојадин Павловић, који је присутне замолио да буду достојанствени и истрајни у борби против отимања српских светиња.

Он је рекао да се „овде у гласу народа види и глас Божји, који се појављује као одговор на напад на православље, на СПЦ“.

„Наши непријатељи желе да разбију наше јединство. Морамо да покажемо да то неће бити могуће“, поручио је он.

Протесту је присуствовао и познати српски режисер Борис Малагурски, који је рекао да ово није борба за српске интересе, већ за вредности цивилизације.

Борис Малагурски
© Sputnik / Радоје Пантовић
Борис Малагурски се обраћа окупљенима

„За демократију се не бори само на изборима, него и на улицама — у свим градовима у Црној Гори где су људи устали и рекли не диктатури“, рекао је Малагурски.

Он је поручио да не треба дозволити председнику Ђукановићу да му „ова антицивилизацијска мера прође“.

„Нећемо стати док се не изборимо за истину и правду“, нагласио је он.

Протест у Београду
© Sputnik / Радоје Пантовић
Протест у Београду

Лидер Праве Црне Горе Марко Милачић захвалио се свима у име целе Црне Горе, оцењујући „да нас Законом о слободи вероисповести нису убили, него управо супротно — учинили су да пламен вере још више и још снажније засија“.

„Ми смо у различитим државама, али нико никада не може да избрише нашу љубав. Ми смо две државе, један народ, једна вера, једна Црква“, рекао је Милачић.

Навео је и да оно што се дешава у Црној Гори није удар само на СПЦ у Црној Гори, ни само на СПЦ уопште, већ да је удар на заједничко православље, љубав, и удар на све нас.

Марко Милачић из Црне Горе донео Бакљу слободе
© Sputnik / Радоје Пантовић
Марко Милачић из Црне Горе донео "Бакљу слободе"

„Немојте да мислите да ово што се дешава у Црној Гори нема везе са вама. Ово је наша заједничка ствар. Окупљајте се, браћо, у што већем броју. Ово је иста Црква. То смо ми — једно исто“, рекао је Милачић.

На крају свог обраћања Милачић је рекао да је из своје земље донео пламен велике љубави — бакљу слободе.

„Нека је вечна Црна Гора, нека је вечна Србија и наш српски народ. Не дамо светиње. Видимо се у слободној Црној Гори!“, рекао је Милачић и запалио бакљу.

Окупљени су почели да кличу „Црна Гора и Србија — то је једна фамилија“.

ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО:

Свештеник Стојадин Павловић: https://www.in4s.net/wp-content/uploads/2020/01/video_2020-01-24_18-24-57-1.mp4?_=1

Борис Малагурски https://www.in4s.net/wp-content/uploads/2020/01/video_2020-01-24_18-30-52.mp4?_=2