Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 70 guests and no members online

   

 

Највећи хероји те битке били су млади војници, резервисти, добровољци који су поднели терет борби на југословенско-албанској граници у време НАТО агресије

 

Аутор: М. Г.уторак, 26.05.2020. у 14:49

 

(Фотографије Министарство одбране)

 

Министар одбране Александар Вулин положио је венац у Лесковцу код Спомен-чесме страдалима у ратовима 1990. до 1999. године, поводом обележавања 21. годишњице битке на Паштрику, саопштило је Министарство одбране.  У борбама на Паштрику погинуло је 26 припадника Војске Југославије.

Војска Југославије је на Паштрику бранила територију СРЈ од копнене офанзиве коју су из правца Албаније ка Косову и Метохији покушали да изведу терористи ОВК у сарадњи са Војском Албаније, потпомогнути интензивним бомбардовањем од стране НАТО авијације.

Захваљујући храброј борби граничних јединица Војске Југославије, непријатељ је осујећен у намери да сломи и уништи њихову одбрану и отвори пут за додатно убацивање терориста на подручје Косова и Метохије,  истиче су у саопштењу.

За изузетне резултате у супротстављању агресору и за показано беспрекорно херојство у рату, 549. моторизована бригада је одликована Орденом Народног хероја. Венце су положили и припадници ратне команде 549. моторизоване бригаде, учесници битке и градоначелник Лесковца Горан Цветановић.

Вулин је подсетио је да су пре 21 годину, Војска Југославије и њена херојска 549. бригада, засутавили и одбили НАТО агресора, недозволивши му да копненим путем уђе на простор наше домовине.

- Пре 21 годину, 549. бригада је показала зашто је херојска и зашто је део херојског народа, а 21 годину касније, ми не смемо да дозволимо да се заборави – истакао је Вулин.

Ако ми заборавимо, додао је он, и ако Србија престане да тражи правду, и ако Србија престане да се сећа, то ће се поновити, поновиће се неком другом, малом и слободном народу.

- Управо зато, Србија је и одабрала да буде војно неутрална, да нико никада нашој војсци не би могао да нареди да чини неком другом народу оно што су чинили нама. Као што за 549. бригаду, као што за наш народ, као што за све нас, пре 21 годину предаја није била опција, тако и заборав данас није опција – закључио је министар Вулин.

Ратни командант 549. моторизоване бригаде генерал у пензији Божидар Делић (на слици) истакао је да су борбена дејства на Паштрику „најтеже борбе које су вођене током агресије 1999. године”.

- Ми смо знали да морамо да не дозволимо да ниједан непријатељски војник буде на нашој територији док се воде преговори о миру и да нашем политичком руководству створимо услове да о миру разговарају на равноправној основи – рекао је Делић додајући да су у томе и успели.

Говорећи о значају битке на Паштрику и сећању на њене хероје, учесника те битке генерал у пензији Стојан Коњиковац (на слици) рекао је да учесници борбених дејстава треба да буду поштовани и уважени, како би дали пример младим генерацијама „како они треба да поступају у новим изазовима у данашње време”.

- Сведоци смо да се дуго није причало о борбама на Кошарама и Паштрику. Последњих година се о томе прича, снимају се филмови, подижу споменици. Треба наставити с том праксом и уважити све, посебно борце који имају здравствених и материјалних проблема – истакао је Коњиковац и поручио да су „највећи хероји млади војници, резервисти, добровољци који су поднели терет ових борби“.

http://www.politika.rs/scc/clanak/454881/Godisnjica-bitke-na-Pastriku-zaborav-nije-opcija