Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 125 guests and no members online

   

ГОДИШЊИЦА БОМБАРДОВАЊА СРПСKЕ ХИРОШИМЕ: Слике уништене Сурдулице не бледе ни 21 годину касније

GODIŠNJICA BOMBARDOVANJA SRPSKE HIROŠIME: Slike uništene Surdulice ne blede ni 21 godinu kasnije

Том приликом је повређено више од 100 грађана, а срушено је или оштећено преко 500 кућа...
Објављено: 27.04.2020. 15:24х

Уторак, 27. април 1999. године остаће записан црним словима у историји Сурдулице. Тада је, у једном од најјачих НАТО напада погинуло 20 цивила, међу којима и 12 деце.

Тачно у 12.10, два од 15 НАТО пројектила намењених тог дана Сурдулици и околним војним објектима, завршили су усред насеља Чубрине ливаде, недалеко од центра града и насеља Пискавица.

Том приликом је повређено више од 100 грађана, а срушено је или оштећено преко 500 кућа, због чега је Сурдулица добила назив српска Хирошима.

Делови намештаја и аутомобила, поломљене цигле и стакло, разрована улица, кратер пречника десетак метара, призори су који мештани Сурдулице никада неће заборавити.

На раскрсници, односно проширењу разроване Змај Јовине улице, петнаестак кућа је тешко оштећено, а неколико њих је до темеља порушено.

Највећа разарања су била у комплексу породичних зграда у тој улици.

Погинулих је највише било у кући породице Милић, у којој је погинуло чак 15 људиː шесточлана породица Милић и девет њихових комшија. Сви су се у тренутку бомбардовања налазили у добро озиданом подруму куће, у коме су безуспешно покушали да се спасу од НАТО бомби.

Ипак, први војни објекат је од некадашње куће Милића удаљен бар два и по километра.

Угашене су две породице: Милићи и Малобабићи. Малобабићи, отац, мајка и двоје деце били су избеглице из Српске Kрајине, који су потерани ,,олујом” нашли уточиште у овом граду и ту су и страдали.

Због чега су у Сурдулици погођене две приватне куће, није било јасно.

НАТО авијација, која је од 6. априла до 27. априла на Сурдулицу испалила 175 пројектила, гађала је и куће у Београдској улици у насељу Пискавица, где је причињена велика материјална штета.

Осим дела Пискавице, пројектилима је засут и предео око улице Дринске дивизије, према селу Доње Романовце, а недалеко од касарне. За само неколико секунди су уништени животи, а причињена је и огромна материјална штета.

Био је то за месец дана трећи и најжешћи удар НАТО на Сурдулицу.

Међутим, Сурдулица је поново била мета бомби НАТО 31. маја 1999, када је 20 цивила убијено и 88 повређено у нападу на Дом за смештај старих лица и болницу за плућне болести - Санаторијум.

Претходно је 21. априла у нападу НАТО на избегличко насеље у Сурдулици у коме су биле смештене српске избеглице из Републике Српске Kрајине погинуло 10 избеглица, од којих шесторо деце. Рањено је 16 људи.

На Сурдулицу су од 21. априла до 31. маја 1999. бачене 262 бомбе, уништено је више од 500 кућа, а четвртина места била је потпуно срушена. Од 50 убијених, 18 су деца.

Сурдулица је имала највише цивилних жртава у НАТО бомбардовању у односу на укупан број становника.

https://www.espreso.rs/vesti/drustvo/550605/godisnjica-bombardovanja-srpske-hirosime-slike-unistene-surdulice-ne-blede-ni-21-godinu-kasnije

ВИДЕО1: https://youtu.be/-VEPZZO8PSA

ВИДЕО2: https://youtu.be/h7dLnZATbdA