Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas565
Juče2572
Ove nedelje565
Ovog meseca13115
UKUPNO2126067

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 88 guests and no members online

   

Шојгу: НАТО није успио да сломи српски народ

„НАТО агресија против Југославије однијела је животе многих невиних људи - жена, стараца, дјеце. Међутим, српски народ није био сломљен захваљујући храбрости и духовној снази"

 
Фото : Министарство одбране РС

Српски народ није био сломљен у НАТО агресији, захваљујући својој храбрости и духовној снази, написао је министар одбране Русије Сергеј Шојгу у књизи утисака на изложби „Одбрана 78“ у Београду, преноси Спутњик.

У оквиру званичне посјете Србији руски министар јуче је посјетио изложбу „Одбрана 78“, посвећену НАТО агресији 1999. године у Београду.

 

На њој су представљени документарни материјали и видео снимци бомбардовања Југославије и борбених дејстава на Косову.

„НАТО агресија против Југославије однијела је животе многих невиних људи – жена, стараца, дјеце. Међутим, српски народ није био сломљен захваљујући храбрости и духовној снази. Немамо право да заборавимо ту трагедију и наша дужност је да учинимо све што можемо, како се ништа слично никада не би поновило“, навео је Шојгу у поруци.

Како Спутњик подсјећа, током посјете Београду руски министар се састао и са српским колегом Александром Вулином, с којим је разговарао о унапрјеђењу сарадње у области одбране.

 

Они су положили вијенце на Спомен-обљежје ослободиоцима Београда и на Споменик црвеноармејцу и положили капсулу у спомен-плочу „Вјечне ватре“, а руском министру уручен је почасни докторат за изузетан допринос развоју Универзитета одбране.

НАТО снаге су 24. марта 1999. године започеле војну операцију против Југославије под називом „Милосрдни анђео“.

Формални повод за ваздушне ударе биле су оптужбе против званичног Београда да спроводи етничке чистке против албанског становништва Косова.

Савјет безбједности УН, није дао дозволу за бомбардовање Југославије. Приликом НАТО агресије страдало је око 2000 цивила, уништени су објекти инфраструктуре, административне зграде и куће.

Ни после двије деценије не постоји тачан списак свих жртава, а процјене су да је од 24. марта до 10. јуна 1999. погинуло између 1.500 и 2.500 људи, а око 6.000 рањено. Међутим, њихова имена нико није пописао, нити направио јединствену базу података.

За сада се зна да је за 78 дана агресије погинуло најмање 79 дјеце и 754 припадника Војске и МУП-а, пише Спутњик.

За 11 недеља свакодневних ваздушних напада, НАТО је извршио 2.300 удара на тадашњу СР Југославију и бацио 22.000 тона пројектила, међу којима 37.000 забрањених касетних бомби и бомби пуњених обогаћеним уранијумом.

https://www.in4s.net/sojgu-nato-nije-uspio-da-slomi-srpski-narod/