Радио аматери...

Слушали разговор Медлин Олбрајт и Веслија Кларка

У одбрани отаџбине током НАТО агресије, свој немерљиви допринос дала је и армија радио-аматера. Доктор техничких наука Хранислав Милошевић председник савеза радио-аматера Југославије о томе прича:

Током НАТО агресије на СРЈ радио-аматери су формирали своју радио мрежу за опасност. Хтели смо да помогнемо нашем народу да се заштити. Према оценама државних и војних органа, Савез радио-аматера испунио је више од очекиваног. Савез радио-аматера Југославије има планиране тзв. радио-мреже за опасност. Активирали смо радио мреже за опасност много пре што је први пројектил пао на територију Југославије – прича Срећко Морић, генерални секретар Савеза радио-аматера Југославије и главни координатор ове мреже.

 

 

Десетак локалних мрежа за опасност је већ 23. марта увече радило пуном паром. Када је почела агресија, одатле су прослеђиване информације управо радио-станици. Пре свега о налетима НАТО авијације и крстарећих ракета, беспилотних летелица, хеликоптера. Речју, аматери су једни другима преносили податке о дејствима агресора, осматрајући ваздушни простор у свом окружењу. Радио-аматери су комуницирали без шифрованог језика, па је могао свако са радио станицом да их разуме. Поготову наша војска и полиција.

Било је и радио-аматера који су осматрали простор ван граница наше земље. То су углавном наши људи из дијаспоре, али је било, у појединим случајевима, и страних радио-аматера који су, такође, прослеђивали информације својим југословенским колегама о налетима НАТО авијације. То су, наравно радили из хуманих побуда. Агресор прве две-три  недеље није могао да схвати ефективност наше ПВО. Чак имамо податке да су радио-аматери у неким извештајима НАТО-а и Пентагона фигурисали као један од битних фактора, у губицима који су им нанети – прича Морић.

Милован Марковић, савезни и републички менаџер за фреквенције изнад 30 мегахерца и начелник радио-мреже за опасност испричао је једну необичну ратну причу. – Наша екипа из села Тићевац, на пола пута између Пожаревца и Петровца на Млави, када је пошла да осматра ваздушни простор једне ноћи, приметила је у грмљу два ланета. Још нису могли да стоје на ногама. Чекали су да виде дал неће срна да дође по њих, али је није било до јутра па су их радио-аматери однели кући. Људи из друштва за заштиту животиња су их упутили како да их подижу и два ланета сада живе у два сеоска домаћинства.

У непосредној близини где су два ланета пронађена, оборена су два ,,харијера”. Радио-аматери су имали посебну улогу у до сада невиђеном електронском рату, који се водио производњом јаких сигнала за ометање радио веза. У томе је НАТО највише користио моћне ,,авакс” авионе, уз подршку ометања са земље, из неких суседних држава, па и од стране шпијуна са наше територије.

Радио-аматери су успешно парирали тим ометањима, као и оним пасивним, која настају у етру као плод дезинформација. Ми смо слушали све фрекфенције на којима су комуницирали НАТО пилоти, како међусобно тако и са базом,  командом у аваксом или носачем авиона.

Тако смо ухватили комуникацију Мадлен Олбрајт из авиона, када је ишла у посету једној бази у Шкотској. Саговорник јој је био генерал Весли Кларк. Снимили смо комуникацију неких НАТО пилота у тренутку када су се катапултирали, после поготка наше ПВО.

https://cojstvo.rs/Радио-аматерi