Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 68 guests and no members online

   

Хвала Србији што памти пале хероје из ЦГ, њихова „онатовљена“ земља их је заборавила

Подсјећамо да су 1998/1999. погинула 52 припадника Оружаних снага Југославије из Црне Горе и то 42 припадника Војске Југославије и 10 припадника Министарства унутрашњих послова Србије. Њих 42, од којих су 15 били младићи на одслужењу војног рока, погинули су на територији Србије, од чега 40 на Косову и Метохији

30

 

 

 

Уручење споменица палим херојима ратова 90-их из Црне Горе

 

Пише: Радан Николић

 

Удружење бораца ратова од 1990. године Црне Горе (Удружење) јавно захваљује Министарству одбране Републике Србије на пријему породица погинулих војника и ратних ветерана из Црне Горе уприличеном на највишем нивоу у Дому гарде на Топчидеру (Београд) поводом двадесетогодишњице од НАТО агресије на Савезну Републику Југославију.

 

Том приликом, министар одбране Александар Вулин је породицама погинулих војника уручио 40 споменица и тим гестом, пригодним говором и постројеним војним врхом, показао да Србија памти и слави припаднике Оружаних снага Југославије из Црне Горе који су погинули 1998/1999 године бранећи Србију и Црну Гору од удружених снага НАТО агресора, албанских терориста и оружаних снага Албаније.

 

Требало је ту бити и видјети колико је то значило за очеве, мајке, дјецу, супруге, браћу и другу родбину палих војника који су, послије 20 година од погибије својих најближих, у Србији добили уважавање достојно палих војника, које је изостало у онатовљеној Црној Гори.

 

Да Србија памти људске губитке и варварско разарање и тровање њене територеије, и не мири се са злочином који су починили НАТО и албански терористи, показали су и задивљујућа изложба „Одбрана 78“ у Музеју града Београда и поставка „Јунаци отаџбине погинули за време НАТО агресије 1999. године“ у галеријском простору Војног музеја у Балканској улици, које су обишли чланови породица палих бораца, ратни ветерани и руководство организација бораца ратова од 1990. године из Црне Горе.

 

Подсјећамо да су 1998/1999. погинула 52 припадника Оружаних снага Југославије из Црне Горе и то 42 припадника Војске Југославије и 10 припадника Министарства унутрашњих послова Србије. Њих 42, од којих су 15 били младићи на одслужењу војног рока, погинули су на територији Србије, од чега 40 на Косову и Метохији. У Црној Гори, обављајући војнички задатак, страдало је 10 војника Војске Југославије.

 

Радан Николић, фото: Министарство одбране Србије

 

Одзивом да бране нападнуту Отаџбину, без обзира на различите околности погибије, међу којима доминирају оне херојске, сви су они заслужили признање и трајно памћење.

 

Додијељене споменице и спомен књига „Задња линија одбране“, чији је примјерак на пријему уручен министру Вулину, показали су да су Министарство одбране Србије и Удружење на истом патриотском и хуманом задатку који изискује даљу сарадњу.

 

У овом тешком времену, када НАТО душмани и њихове слуге настоје да што више удаље и конфротирају Србију и Црну Гору, а у Црној Гори српство и црногорство који су темељ Црне Горе, пријем у Србији је показао да су, упркос свему, Црна Гора и Србија и даље снажно породично увезане, што обавезује Удружење да допринесе да се те, економске, одбрамбене и друге везе ојачају у корист грађана обије државе.

https://www.in4s.net/hvala-srbiji-sto-pamti-pale-heroje-iz-cg-njihova-onatovljena-zemlja-ih-je-zaboravila/