Највећи изазов је пред младим породицама које тек треба да се скуће, а посебно ако имају барем четири члана.

Сведоци смо "дивљања" цена некретнина у нашој престоници, у последње време, при чему је просечна цена квадрата око 1.980 евра.

Највећи изазов је пред младим породицама које тек треба да се скуће, а ако имају барем четири члана - јасно је да су им станови од 30-ак квадрата мали, скучени. Нека оптимална квадратура је 55 квадрата, што се највише и тражи.

Ипак, ако рачунамо да је просечна цена по метру квадратном 2.000 евра, то значи да вам за стан наведене величине треба 110.000 евра. Реч је о цифри коју не може свако лако да приушти и обезбеди, па ни преко кредита.

Ипак, добра вест је да у Београду и око њега још увек има локација где је цена по квадрату на нивоу од 1.000 евра. Стога не чуди што се све више људи сели у периферне квартове или чак градове.

Ледине, Батајница...

 
Кренемо ли из центра града на страну ка Новом Београду, убрзо након овог урбаног кварта где је квадрат тренутно у просеку 1.950 евра, долазимо до два насеља која се све више шире. Тамо где су некада малтене биле ливаде, сада су модерне зграде.

Када је реч о Лединама, просечна цена по м2 износи од 1.100 евра па навише, при чему цифра може ићи до чак 1.400 евра. Ипак, рачунајте да је ово просек, и дан-данас можете наћи станове где је квадрат око 600-700 евра. У Батајници цене такође рапидно расту, о чему смо и писали недавно. Квадрат у новоградњи отишао је на 1.300 евра.

Железник, Миљаковац...

Први кварт припада општини Чукарица, а други Раковици, али су оба доста популарна и насељена у последње време, управо због атрактивних цена. У Железнику можете наћи станове где је цена квадрата око 1.200, али и оне где квадрат кошта чак мање од 600 евра, зависно од позиције, улице, спратности, уређености.

Све у свему, м2 у просеку кошта око 1.100 евра, а слично је и на Миљаковцу. Истиче се да је просечна цена у том насељу 1.000 евра, мада имајте у виду да је Миљаковац 1 скупљи од Миљаковца 2, пре свега, због боље повезаности са осталим деловима града. Тренутно се продаје стан од 45 квадрата за скоро 60.000 евра.

Миријево, Вишњичка бања...

На Карабурми цене расту свакодневно, због растуће новоградње и добре повезаности са градом, мада и ова два околна насеља не стагнирају када је реч о ценама стамбених простора. Ипак, остају приступачна, што отвара бројне могућности за појединце или породице с ограниченим буџетом.

Просечна цена по квадрату у Миријеву је порасла у мају, на око 1.250 евра, што је скок од 1,21 одсто у односу на претходних месец дана. У Вишњичкој бањи могуће је наћи још ниже цене, у распону од око 800 до 1.250 евра.

Панчево

Град надомак Београда у који наши суграђани сада масовно одлазе, због повољнијих цена станова, а добре повезаности са центром престонице. Штавише, Панчевци неретко брже стигну до језгра Београда из тог града, него неки грађани који путују, рецимо, с Миљаковца, из Ресника итд.

Удаљено свега 19 км од центра Београда, Панчево је идеално за оне који раде у престоници и путују на посао сваки дан, а са друге стране, теже мирнијем, војвођанском начину живота и не желе много да "стање" новчаник купујући некретнину.

https://biznis.telegraf.rs/nekretnine/3353741-kvadrat-u-beogradu-2000-evra-ali-na-ovih-7-lokacija-i-dalje-kosta-upola-manje