Ко има право на субвенције за уградњу нове столарије?

16.04.2021. | Н. Д. В. | Блиц

Вест да ће држава субвенционисати уградњу нове столарије и да би се за прозоре од 1.500 евра бесповратно могло добити 750, код стотина хиљада домаћинстава брзином муње поставила је питање ко ће то моћи и да добије субвенцију. Који су то критеријуми који ће бити кључни, да ли ће пресудан бити квалитет столарије, старост некретнине или пак начин грејања?

Илустрација (Фото: Pixabay.com)

Први, али и једини критеријум је енергетски пасош. Реч је о сертификату којим се проверавају енергетска својства и ефикасност објекта, што би значило колико нам је на стану изолација у стању да задржи топлоту. Примера ради, ако на дневној соби од 15 квадрата имате балконска врата и двокрилни прозор који дихтује тако да током целе зиме морате и да их "ушушкавате" пешкирима и крпама, онда рачунајте да сте високо корирани. Ако притом имате и улазна врата која не дихтују, па промаја вуче чак и када је све затворено, бићете још боље позиционирани.

Практично, фокус при додели субвенција за столарију могао би да буде на објектима који се котирају на нижим степеницима енергетске ефикасности. Конкретно то би било испод такозваног Ц разреда који је на трећем месту од укупно 8. Практично на листи приоритета били би следећи разреди Д, Ф И Г, док се А и Б, па и Ц не би узимали за приоритете.

Важна информација је и да сва новоградња мора да испуни критеријуме Ц категорије, док се за постојеће објекте очекује да се након реконструктивних радова, њихов енергетски разред повећа макар за 1.

- Енергетска ефикасност мери се са термалним камерама, и оно што су мерења до сада показала јесте да су главни извори где се највише губи топлота управо прозори, односно столарија и стакло. Ми смо 2004. радили таква мерења и испоставило се да је око милион и по објеката било зрело за реконструкцију због недовољне енергетске ефикасности - рекао је Горан Родић, из Грађевинске коморе Србије и додао да је данас таквих објеката много више од милион и по. Родић је навео и пример да је таквих станова највише на новобеоградској општини.

Као добар пример навео је насеље Војводе Степе у Београду, где је примени применом прописа у области енергетске ефикасности, грађанима преполовљен трошак грејања.

- И овај пројекат који сада држава ради је изузетно добар. Осим што ће користи донети грађанима, оживеће и привреду јер је значајно додатно упослити и велики део привреде - рекао је Родић.

Енергетски пасош израђује овлашћена организација на основу енергетског прегледа објекта и израђеног Елабората енергетске ефикасности. По свему судећи то ће радити државне комисије, али и комисије локалних самоуправа како је предвиђено новим законом о енергетској ефикасности.

За израду енергетског пасоша потребан је доказ о власништву над некретнином и релевантна пројектна документација објекта.

На сајту Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре налази се тест енергетске ефикасности, који се састоји од 8 питања. У зависности од тога колико сте имали заокружених одговора под бројем 1, 2, 3, и 4 ваш објекат је сврстан у једну од 4 категорије. Највише заокружених одговора под 1 објекат сврстава у енергетски разред "Ц" или више, што значи да се задовољавају прописани стандарди. Највише заокружених под 2 вас сврстава у разред "Е" или "Д", под 3 у разреде "Ф" или "Е", и највише под 4 вас сврстава у разред "Г" или најлошији енергетски разред.

У оквиру резултата теста се налазе и предлози грађевинских мера и начина како да санирате свој објекат, али као што стоји у напомени сврха теста је само упознавање са унапређењем енергетске ефикасности. Прецизни прорачуни зависе од много више фактора.

ТЕСТ ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ: http://stanovanje.gov.rs/latinica/energetska-efikasnost.php

 

https://www.gradjevinarstvo.rs/vesti/19150/810/ko-ima-pravo-na-subvencije-za-ugradnju-nove-stolarije