Пренос непокретности од сада ће се, уместо у Републичком геодетском заводу, обављати код нотара.

Влада Србије је усвојила уредбу која омогућава да грађани не морају да одлазе на шалтер Републичког геодетског завода (РГЗ) да би добили лист непокрености. Уредба која је донета 26. јуна предвиђа да се сав посао преноса непокретности од сад обавља код нотара.

Назив тог документа је “Уредба о условима издавања извода из листа непокретности и листа вода из Геодетско-катастарског информационог система од стране јавних бележника и геодетских организација.”

Текст ове уредбе усаглашен је ове недеље на састанку потпредседнице Владе са директором Републичког геодетског завода Борком Драшковићем и руководством Јавнобележничке коморе. Овим је решен проблем за грађане који су у претходном периоду морали лично да одлазе у РГЗ да прибаве лист непокретности, уместо да тај посао заврше код јавног бележника.

Будући да РГЗ успоставља и одржава базу података катастра непокретности и катастра водова, јавни бележници и геодетске организације не могу да наплаћују накнаду за издавање “предментних листова”. Изузетак је само такса коју је прописао Закон о републичким административним таксама,

Штампање докумената из базе података РГЗ-а није потребно. Оно треба да представља само изузетак од правила да се документа издају у дигиталном формату.

Примена Уредбе ће, како се процењује, штедети време и грађана и запослених у РГЗ. У овом заводу се месечно поднесе око 40.000 захтева за издавање листа непокрености.

“Усвајањем ове уредбе решен је велики проблем због којег су грађани морали да лично одлазе на шалтер Републичког геодетског завода како би добили лист непокрености. Сада је то решено и комплетан посао преноса непокретности ће се завршавати код нотара. Наш циљ је да све услуге катастра буду максимално ефикасне за грађане, да немамо гужве на шалтерима, а то је значајно и за укупан пословни амбијент и рејтинг Србије на Дуинг бизнис листи”, рекла је министарка Зорана Михајловић.

https://www.penzin.rs/prenos-nepokretnosti-kod-notara/