Тржиште после короне: Настављена продаја станова
  
Бизнис
Аутор:
Танјуг
26. Јун. 202015:54   

Пандемија вируса корона није у великој мери утицала на тржиште некретина у Србији, током марта и априла јесте забележен пад у куповини станова у Београду и Србији због физичких ограничења, али је од маја продаја станова наставила да расте.

То је речено на вебинару “Утицај ЦОВИД-19 на сектор некретнина у Србији” и још наведено да је тражња за некретнинама у Србији стабилна, као и да су цене на истом нивоу као пре пандемије, што су учесници онлајн панела оценили као добру стратегију, с обзиром да тражња постоји.

Шефица одељења за некретнине у Ерсте банци Александра Чупић истиче да је у току “ковид кризе” завршено неколико великих аквизиција земљиста за изградњу стамбених и логистичких објеката.

Указала је и да до пре неколико година у Србији није било аквизиција логистичких некретнина.

“То су позитивни сигнали за трижисте некретнина. Добро је и да се аквизиције дешавају и у другим земљама и то је разлог да будемо оптимисти”, рекла је Чупић.
Фото: Yевгениy Самбулов / Пантхермедиа / Профимедиа

Истиче и да су банке у протеклом периоду биле подржане од Народне банке Србије (НБС) и да је најзначајнија мера за банке била снижавање референтне каматне стопе.

Та мера, додаје она, олакшала је финансирање некретнина и додаје да су задовољни потражњом грађана и инвеститора за кредитима које ће уложити у куповину некретине или изградњу објеката.

Представник “Новастон Ашет Манагемент” Бојан Шешевић каже да се након укидања стања осетио “снажни позитиван повратак” у тржним центрима и да су закупци били изненађени брзином повратка промета.

Примећено је, додаје, да су ритејл паркови на отвореном лакше добили поверење потрошача у односу на затворене тржне центре, али да, генерално, тржни центри бележе добре посете после короне.

Према његовим речима, тренд отварања ритејл паркова и тржних центара у Београду је настављен, те подсећа да је јуче српска престоница добила још један шопинг центар.

Шешевић очекује да ће се тренд отварања комерцијалних некретнина наставити и у читавој Србији, додајући да је нашој земљи потребно да брендови отварају радње и у мањим местима, као што су Бечеј, Бачка Паланка, Врбас, где, како каже, тренутно нема ничега.

Руководилац сектора за проширење KД Лидл Србија Ана Петровић каже да компанија Лидл, упркос пандемији вируса корона, не одустаје од ширења својих продавница у Србији.

Подсетила је и да су недавно отворене две Лидл продавнице у Железнику и Пожаревцу.

“Kуповина земљишта и градња Лидлових објеката остаје непромењена не само у Београду, већ и широм Србије. Сви наши планови који су важили пре короне и даље стоје, куповина некретнина је у нашем фокусу и динамика градње иде нормалним током”, истакла је Петровић.
Фото:Профимедиа.рс

Директор сектора за процену и саветодавне услуге ЦБРЕ Даница Јелача Вучковић истиче да је током марта и априла дошло до пада броја трансакција станова на нивоу Београда и Србије, због физичких ограничења.

У мају је, додаје, примећен раст продаје станова, на мањем нивоу у односу на прошлу годину, али указује да се полако проценат куповине станова враћа на стари ниво.

Генерално је тражња за некретнинама стабилна и цене су на истом нивоу као пре пандемије вируса корона, додаје она.

“Цене нису спуштане, што се показало као добра процена, јер тражња постоји”, наводи Јелача Вучковић.

https://nova.rs/biznis/trziste-posle-korone-nastavljena-prodaja-stanova/?utm_campaign=ug.contentexchange.me&utm_medium=referral&utm_source=ug.contentexchange.me&utm_term=ug.contentexchange.me