За наредне године, планира се да у Београду буду изграђена нова насеља на неколико атрактивних локација

0

 

 

 

Фото: Depositphotos, alexmisu

 

Према ријечима главног градског урбанисте, Марка Стојчића, очекује се да радови најприје крену на Макишком пољу.

 

„План за Макишко поље које се протеже од Чукаричке падине па ка Железнику је у изради и он ће бити усвојен крајем лета ове године. План омогућава велики пораст изградње како комерцијалних, тако и стамбених објеката“, рекао је Стојчић за еКапију.

 

 

Како је навео, у плану је да се на тој локацији граде и објекти за социјално становање, што, како је рекао „подразумева изградњу станова по повлашћеним ценама за све категорије за које се буде утврдило да могу доћи до таквих станова“.

 

Према Плану детаљне регулације дела Макишког поља, који је објављен 2017. превиђена је градња 10.000 станова за око 31.000 становника.

 

У току је израда плана и за подручје некадашње фабрике ИМТ. Источни дио плана већ је почео да се реализује, а завршава се и планска документација за преостали неизграђени дио, преноси Б92.

 

„Овај западни део који обухвата саму фабрику ИМТ-а је нешто што ће сачекати да новог власника. Видећемо које су његове амбиције, да ли да развија комерцијалу, привреду, или становање“, рекао је Стојчић.

 

У складу са Планом детаљне регулације који је објављен у октобру 2019. предвиђа се градња стамбених, комерцијалних и јавних објеката.

 

Како преноси Б92, Блок 18 је такође једна од локација предвиђена за изградњу. Ријеч је о великој површини преко пута Београда на води и за коју је, према плановима предвиђено готово 600.000 м2 за изградњу.

 

„Ту се тражи по ком правном моделу ће се радити, јер постоји велики број власника, мале су парцеле“, наводи Стојчић.

 

Идејно решење из 2016. предвидјело је да главна атракција овог простора буде Оперски трг са зградом опере, који ће се преко променаде и пјешачког моста спојити са обалом у старом граду на другом крају реке.

 

И за Блокове 18а и 69 ће ове године бити завршена планска документација.

 

„С обзиром на то да је реч о веома атрактивној локацији верујемо да ће већ следеће године моћи да крене реализација неких парцела и објеката. Потребно је да наравно и град изгради пратећу инфраструктуру за тако велики део града“, рекао је Стојчић.

 

Како је раније било саопштено, планирано је и да се измјести бродоградилиште у Блоку 69.

 

Према Стојчићевим ријечима, за Аду Хују ће се ове године спровести урбанистичко-архитектонски конкурс који ће бити основ за израду плана детаљне регулације, а после тога ће се кренути са реализацијом инфраструктуре.

 

Овај простор годинама је у жижи градских урбаниста, а планирана намена тог простора мењала се неколико пута. Према плану из 2016, који обухвата површину од 300,7 хектара, у приобалном појасу, између Вишњичке улице, пруге за градско-приградски саобраћај и Дунава, планиран је нови градски центар који има везу са центром Карабурме, али и са другим дијеловима града преко Рузвелтове улице и Булевара деспота Стефана.

https://www.in4s.net/nova-velika-naselja-u-beogradu-u-planu-i-objekti-za-socijalno-stanovanje/