УСПС: Просечна пензија = потрошачка корпа?
16.09.2020.
USPS: Prosečna penzija = potrošačka korpa?

Законом предвиђена повећања нису довољна да сви пензионери могу себи да обезбеде просечну потрошачку корпу. Да ли је много тражити право на пристојан живот?
Преносимо текст Љубише Бабића, генералног секретара Удружења синдиката пензионера Србије.

Ових дана, у медијима можемо пратити надметање синдикалних централа са Владом Србије и представницима послодаваца о висини минималне месечне зараде.

Уз све разумевање за све што је привреди урадила епидемија коронавируса, ипак је мучан утисак оставила одлука Владе да ни идуће, 2021. године они који примају најмању зараду неће достићи ниво најмање потрошачке корпе. Већ данас им је јасно какав ће живот водити идуће године.

Пензионери су по већ старој провереној пракси заборављени.

Заправо нису. Речено им је 5,9 одсто увећања пензије по основу усклађивања пензија у складу са швајцарском формулом. И то је то.
Није поменуто да пензије када падну испод 50 одсто просечне плате, треба ванредно усклађивати – повећавати. Заборављено?

Да ли је заборављено?
Питања без одговора

А сада нова питања за све који одлучују о пензијама:

Kада ће пензионери који примају просечну пензију достићи такву куповну моћ да могу да напуне минималну потрошачку корпу? Ако знамо да је просечна пензија 27.775 динара, а минимална потрошачка корпа 37.000, какав закључак можемо да извучемо из тога? Kакав ће бити живот већине пензионера наредне 2021. године? Мислим да о томе не треба ни да пишемо. То би била књига са преко милион страна.

Да се подсетимо:

Најнижа пензија у Србји износи 15.113 динара и њу прима 118.000 пензионера. 122.590 пољопривредних пензионера – прима пензију која износи 11.881 динар. Од 1.696.630, колико је пензионера на списку Фонда ПИО, укупно 999.819 корисника свих категорија прима пензију до просечног износа од 27.775 динара. Готово читав милион.

Међутим, на списку Фонда ПИО је готово 200.000 корисника који морају да се задовоље пензијом нижом од најнижег законског износа. То значи да они примају мање од 15.000 динара. Око 100.000 пензионера, према статистици, добија испод 10.000 динара. А не треба заборавити ни оне најстарије који не примају ништа. Има и таквих и то не мали број.

Бројеви показују да више од 1.000.000 пензионера прима пензију мању од просечне или некако добаце до фамозних 27.000. А укупно гледано, око 1.300.000 нема никакву шансу да ће својим месечним примањима напунити минималну потрошачку корпу.

Они су свесни да ће и следеће 2021. године живот провести у сиромаштву. Да неће моћи да саставе крај са крајем и да ће у периоду од 10. до 10. у месецу морати да се одрекну много чега.
Празна обећања прекобројнима…

Kаква год да је формула у питању, швајцарска, руска, кинеска, пензионери Србије су осуђени на доживотно сиромаштво и беду.

Сва обећања да ће се ниво пензија и ванредно повећавати, како би се пензионерима омогућио макар мало бољи и лагоднији живот, остала су само празна обећања.

Спасиоци Србије, пензионери којима је без питања, четири године исплаћивана умањена пензија у процентима од два до 25 одсто, као и они којима пензија није умањивана, осуђени су на доживотни пост, најчешће на води.

Да ли је могуће да су заборављене ударничке значке, пруге, путеви, фабрике и градови, хиљаде литара зноја који су уграђени у темеље ове земље, да би данашње генерације имале пристојан живот?

Пензионери не траже много. Живот без дискриминације сваке врсте, понижавања, подсмевања. Пристојан живот.

Живот достојан човека!

Могу ли се пензионери томе надати у Србији у догледно време, пре него што овај свет промене бољим?
Јединствен циљ пензионера

Могло би се и то догодити, када би пензионерима било враћено све оно што им је одузето у претходним годинама и деценијама. Kада би пензиони фондови били раздвојени, као што су некад били. Kада би се тачно знало шта је ко зарадио. И када би се вратило све оно што је из Фонда ПИО ненаменски потрошено. Kада би се сада из Фонда ПИО исплаћивале само пензије. Kада се новац не би трошио ненаменски. Kада би бање Фонда ПИО радиле профитабилно и додатно пуниле касу Фонда. Kада би у Народној скупштини интересе пензионера заступао неко други, а не издајнички ПУПС, који се од партије пензионера претворио у династичку породичну странку, која води бригу како да што боље обезбеди породицу Kркобабић и друге малобројне чланове. Kада би …

Много је тога, чиме би се могао побољшати положај пензионера, али нешто недостаје. Недостаје воља људи на одговорним положајима, да досадашњу неодговорну, дискриминаторску политику према пензионерима промене.

Лакше је овако. Дати обећање. Време прође. Не уради се ништа. Обећање се заборави.

А пензионери?

Па њима су године, месеци и дани и тако избројани!

Ваљда неће још дуго да оптерећују, даве и смарају све око себе причом како су они радили и како су покрадени.

Али, док смо ту, још живи, морамо поставити себи јединствен циљ – просечна пензија = минимална потрошачка корпа!

За почетак!

Љубиша Бабић,
Генерални секретар УСПС

https://www.penzin.rs/usps-prosecna-penzija-potrosacka-korpa/