Мораторијум и на кредите пензионера

НБС је прихватила предлог Фонда ПИО да се, у складу са околностима, омогући застој у отплати кредита пензионерима која се иначе обавља по основу по основу административне забране
Аутор: Јасна Петровић-Стојановићпетак, 27.03.2020. у 14:49
Зграда Фонда ПИО (Фото А. Васиљевић)

Одлуком Народне банке Србије Фонд за пензијско и инвалидско осигурање неће обустављати административне забране од пензија по основу рата за банкарске кредите и то почев од исплате пензија за март 2020. године, потврдили су јуче из пензијског фонда.

Застој у отплати обавеза (мораторијум) односи се на кредите код банака  и наступа најкасније 31. марта 2020. године, с тим што мораторијум не може бити краћи од 90 дана и трајаће све док ванредно стање које је уведено због пандемије буде на снази.

Овом одлуком Народна банка Србије је прихватила предлог Фонда ПИО да се, у складу са околностима, омогући примена мораторијума дужницима банке који су пензионери и за које се отплата рата кредита врши обуставом по основу административне забране.

Уколико дужник пензионер одбије мораторијум, односно жели да у току трајања ванредног стања настави са редовном отплатом кредита – то може учинити уплатом рате банци, истичу у ПИО.

Фонд ПИО неће спроводити обуставе на пензијама корисника по извршитељским закључцима, почев од исплате пензија за март 2020. године, што је у складу са  Упутством за рад извршитеља у време ванредног стања које је донела Комора јавних извршитеља.

У складу са Упутством, упредметима у којима је започето спровођење извршења на пензији извршног дужника, неће се вршити обустава дела пензије по закључцима и решењима која су јавни извршитељи донели у претходном периоду.

Са обуставом ће се наставити по укидању ванредног стања у Републици Србији. Најмање кредите узимају управо пензиеори стаорсти измежу 70 и 80 година, а убедљиво се највише задужују  узимајући кеш онико између '0 и 70 година старости.

Пензијски фонд неће спроводити обуставе на пензијама корисника по извршитељским закључцима, такође почев од исплате пензија за март 2020. године. То је како потвршују у складу са упутством за рад извршитеља у време ванредног стања које је донела Комора јавних извршитеља.

У складу са упутством, у предметима у којима је започето спровођење извршења на пензији извршног дужника, неће се вршити обустава дела пензије по закључцима и решењима која су јавни извршитељи донели у претходном периоду.

Са обуставом ће се наставити по укидању ванредног стања у Републици Србији, закључују у ПИО.

http://www.politika.rs/scc/clanak/450975/Moratorijum-i-na-kredite-penzionera