БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали најавио је да ће се буџет за следећу годину на седници Владе наћи у суботу, 2. новембра, и навео да ће, према најновијим информацијама које је добио, повећање пензија од 1. јануара бити 5,4 одсто.

 

penzioneri, tanjug
Фото: Tanjug/D.Goll, ilustracija

 

Храбре мере фискалне консолидације које су подразумевале штедњу, довеле су до тога да, за осам месеци, имамо суфицит у буџету 46,6 милијарди динара, да имамо стопу раста прошле године од 4,4 одсто, а ове године 3,5 одсто, да смо потпуно консолидовали јавне финансије и да је јавни дуг сада потпуно стабилан, рекао је синоћ Мали гостујући у емисији "Став" телевизије О2.

 

Подсетио је да је јавни дуг 2014. износио преко 70 одсто, а сада је на 51 одсто, а стопа незапослености, која је 2013. била 25 одсто, сада је 10,3 одсто, са тенденцијом пада.

 

Ситуација нам је изузетно добра, ми смо зато први пут после пет година имали ребаланс буџета, а тај вишак новца смо усмерили ка већим капиталним инвестицијама, ка повећању плата у јавном сектору и пензија и ка исплати једнократне помоћи пензионерима, рекао је Мали.

 

Наводи, саопштило је Мнистарство фнансија, да ће да ће 4. или 5. новембра бити исплаћена обећана помоћ пензионерима у висини од по 5.000 динара, а да ће од 1. јануара бити повећане пензије по швајцарској формули, где се пензија одређује на основу висине просечне плате и висине инфлације.

 

По последњој информацији коју сам данас добио, повећање за пензионере од 1. јануара биће 5,4 одсто, истакао је министар и додао да свега овога не би било да нисмо спровели тешке мере, које данас дају резултате, и омогућавају и повећање плата у јавном сектору.

 

Према његовим речима, повећање плата у јавном сектору, у распону од 8 до 15 одсто, биће од новембарске плате, а која се исплаћује у децембру.

 

Као што сам и раније напомињао, медицинске сестре ће добити повећање од 15 одсто, а прате их доктори са 10 одсто, док ће запослени у државној управи имати повећање од осам одсто, каже министар, наводећи да је ово трећа година заредом с повећањем плата у јавном сектору.

Ове године очекује привредни раст од 3,5 одсто, а можда и 3,6 или 3,7 одсто

https://www.dnevnik.rs/ekonomija/novcanik/mali-od-1-januara-povecane-penzija-54-odsto-29-10-2019

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Табела са детаљним износом свих пензија после повећања од 1. јануара 2020. године