Плате за четири године повећане за 35 а пензије за 7 одсто

 

Удружење војних пензионера Србије затражило пријем код председника Србије како би добили објашњење зашто је повећање плата далеко испред усклађивања пензија

 

Аутор: Јасна Петровић-Стојановићчетвртак, 03.10.2019. у 15:00

 

(Фото А. Васиљевић)

 

Удружење војних пензионера Србије упутило је јуче писмо председнику Републике Србије Александру Вучићу, поводом најављеног повећања пензија и плата с молбом да прими представнике овог удружења како би се питање усклађивања – повећања пензија правично разрешило. Како се из писма председника Удружења војних пензионера Србије Љубомира Драгањца може видети они имају примедаба на то што је повећање плата далеко испред усклађивања пензија чак и с најновијим најавама да би пензије могле од Нове године бити веће за нешто више од пет процената.

– Од 2014. до 2019. плате су повећане за 35 до 49 одсто, а пензије за 12,75 процената (рачунајући и најављено повећање за пет одсто од 1. јануара 2020. године). Просечна пензија у односу на просечну зараду износи 49 процената, па да би достигла износ од 60 одсто просечне зараде потребно је повећање за 21 одсто. Оваквим минималним повећањем пензија у наредној години пензионери би били поново драстично оштећени, јер је четворогодишњом применом Закона о привременом уређивању начина исплате пензија око 700 000 пензионера примило од седам до десет месечних пензија мање од припадајућих – каже Драгањац.

Истовремено је, подсећа он, предлогом Закона о изменама и допунама Закона о буџетском систему предвиђено повећање плата корисницима буџетских средстава за осам до 15 одсто и најављено повећање пензија у 2020. години за пет процената.

– Негативне последице овако драстичне диспропорције повећања плата и пензија посебно су изражене код војних пензија. Примања су за четири и по године повећане за укупно 7,75 одсто, а плате у јавном сектору 25 процената. Законом о привременом уређивању начина исплате пензија војне пензије су смањене просечно за 15,6 одсто. Официри и подофицири истога чина и положаја пензионисани у различито време имају различите износе пензија и до 30 одсто. Тако да официр нижег чина има већу пензију од раније пензионисаног за два чина па и више (пуковник има већу пензију од раније пензионисаног генерал-потпуковника) – објашњава Драгањац.

Заостајање у повећању пензија у односу на плате и промена начина усклађивања довела је до великог пада износа војних пензија у односу на плате официра и подофицира. Сада пензије, објашњава наш саговорник, у односу на плате износе око 60 процената што је мање за око 25 одсто у односу на време када су отишли у пензију.

– Неоспоравајући потребу за наведеним повећањем плата корисницима буџетских средстава, веома је тешко наћи оправдане разлоге за овако велике разлике у повећању плата и пензија. То има тешке последице по стандард и обезбеђење основних животних потреба пензионера и разлог је све израженијег незадовољства и негативних тенденција међу пензионерима – каже он.

Конкретно, наглашава, да се пензије у јануару 2020. године повећају за 12 одсто, да се донесе одлука о враћању неисплаћених износа пензија по Закону о привременом уређивању начина исплате пензија у месечним износима једнаким умањењу, те да се повећањем пензија у наредном периоду обезбеди њихово учешће у просечној заради од 60 процената.

Он подсећа да је фискалној стабилизацији државног буџета допринело 96 одсто војних пензионера. Њима је месечно, у складу са донетим законом, четири године сваког месеца одузимано у просеку 15,6 одсто од пензије. Очекивало се да ће држава вратити новац који је узимала зарад стабилизације финансија, али је то изостало.

 



Stari penzionerпре 4 сата
Neša ili si prevše mlad ili slabo pamtiš pzije su iznosile 85% zarada.

|

 

Саватије Милићпре 4 сата
Коме су то повећане плате толико? Бирократији и нерадницима?

|

 

stari penzionerпре 4 сата
Sva orijentacija izmedju plata i penzija je izgubljena,jer novi moćnici i kreatori propisa o penzijama prilagodjavaju ih za sebe pa su nove penzije veće od ranijih i tako se došlo do raspona izmedju najniže i najviše penzije 1:12.

|

 

Nesaпре 4 сата
Nigde na svetu prosecna penzija nije 60 odsto prosecne zarade.....ne znam zasto se stalno vezujemo za to kad nam je privreda ionako slaba a penzije se stalno dotiraju iz budzeta.One jesu male, ali ne mogu da prate zarade i da budu 60 odsto....nama da je Voren Bafet ministar finansija ne bi uspeo to da resi.

|

 

Mihailo Krunićпре 3 сата
Penzije se ne dotiraju, jer je to već zarađeno i slkadišteno u banke. Od tog penzionog novca, finasira se i izgradnja. Ako im se vrijednost umanjuje, zbog inflacije, to država treba da nadoknađuje.
 

 

 

stanislavsr пре 5 сати
Četiri godine su penzije umanjena i za te četiri godine nisu usklađivane nisačim. Samim "mirovanjem" od četiri godine penzije su dodatno TRAJNO umanjene i unazađene u odnosu na plate i na inflaciju za te godine. Tako su penzioneri opljačkani daleko više od onoga o čemu vlast priča. Ostaje nada (ko doživi) da neka nova vlast nadoknadi opljačkano (slično restituciji i staroj deviznoj štednji koju je Vođa oteo narodu).

|

 

bogoljubпре 2 сата
Koji model primeniti kod povećanja penzija.Predlažem da se ukupna masa srdstava ostvarena po osnovu doprinosa za PIO obranučava po postojećem Zakonu.Sredstva koja se daju iz budžeta da se podjednako dele svim penzionerima.Tako bi se izbegla ogromna razlika između visokih i niskih penzija,osim toga budžetska sredstva su zajednički dio minulog rada svi penzionera.