Повећање које то није и једнократна помоћ уместо пензија од којих се може живети
16.09.2019.

Премијерка Србије Ана Брнабић је 16. септембра најавила како повећање пензија, тако и повећање плата у јавном сектору. Поред “повећања”, пензионери Србије могу да очекују и тзв. једнократну помоћ.

На седници Владе Србије, 16. септембра 2019. године, усвојен је Предлог ребаланса буџета, преноси Бета.
“Повећање” пензија и једнократна помоћ пензионерима

Премијерка Ана Брнабић је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекла да ће према одлуци Владе Србије о ребалансу буџета пензионери од 1. децембра добити једнократну исплату од 5.000 динара.

Није речено да ли ће сви пензионери добити ову тзв. помоћ или ће, као ранијих година, само пензионери са пензијама нижим од одређеног износа, добити ову помоћ.



Подсећамо на неке (аспекте) претходне исплате тзв. једнократне помоћи пензионерима:

    Помоћ за пензионере са најнижим примањима (2013)
    Исплата једнократне помоћи пензионерима (новембар 2016)
    Једнократна помоћ пензионерима – социјално давање само за пензионере у Србији (2016)
    Kркобабић: Пензионерима једнократна помоћ и пред изборе (2016)
    Једнократна помоћ (пети део) – Накриво насађено нико не исправи (2016)
    Исплата тзв. једнократне помоћи пензионерима 2017. године
    Једнократна помоћ пензионерима (2017)
    “Држава односно ПИО фонд” почиње са исплатом једнократне помоћи (2018)


У плану је, рекла је премијерка, повећање пензија од 1. јануара 2020. године. Иако се ради на буџету, премијерка тврди да може да каже да ће повећање пензија бити засигурно макар пет одсто.
Повећање плата у јавном сектору

Ребалансом буџета се предвиђа и повећање плата у јавном сектору у распону од осам до петнаест одсто. Плате ће бити повећане од 1. новембра 2019. године.

Највеће повећање, од 15 одсто, добиће медицинске сестре и техничари, док десет одсто иде лекарима. Највећа повећања, након здравственог сектора, иду за сектор науке и културе. Запослени у тим секторима добиће 10 одсто повећања.

Просвети, запосленима у судовима, тужилаштвима и службама социјалне заштите намењено је повећање од девет одсто, док ће државна управа добити осам одсто повећања.

 


Да ли је време “да сви кажемо да је ово лудило”?

Чему помоћ када пензионери имају “пензије веће него икад”?
Kако неко може рећи да даје повећање када тим давањем неће чак ни вратити део отетог?

Може ли се још дуго трпети терор квазимедија који се утркују са бомбастичним насловима везаним за ово “повећање” и ову тзв. помоћ? Насловима који везе са стварношћу немају?

Да ли неко заиста мисли да повећањем плате може да забашури ужасне услове рада нпр. здравствених радника и просветара? Хоће ли здравствени радници напокон моћи да пруже услуге нама који плаћамо здравствено осигурање или онима који су га плаћали цео свој радни век? Хоће ли просветари моћи да преносе знање уместо да им се намеће просто записивање диктираних оцена?

Премијерка је на конференцији за новинаре у Влади Србије, у вези са студентима који су заузели зграду Ректората Београдског универзитета, упитала да ли је време “да сви кажемо да је ово лудило”. Јесте, премијерка, време је. Све ово је лудило и био би ред да престанете да нас правите лудима.

Александра Јовановић

 Пензин.рс

   https://www.penzin.rs/povecanje-koje-to-nije-i-jednokratna-pomoc-umesto-penzija-od-kojih-se-moze-ziveti/