Виши суд је навео да није било незаконитог и неправилног рада ПИО фонда

 

Аутор: Снежана Ковачевић  недеља, 17.02.2019. у 14:59

 

(Фото Д. Јевремовић)

 

Пензионер из Бачке Паланке, који је тужио Пензиони фонд због умањења пензија, изгубио је спор код Вишег суда у Новом Саду, након што га је у првостепеном поступку добио у своју корист пред Основним судом у Бачкој Паланци.

„Политици” је у новосадском Вишем суду потврђено да је овај суд 21. јануара усвојио жалбу ПИО фонда и преиначио првостепену пресуду тако што је тужба одбијена. Одлука је експедована Основном суду у Бачкој Паланци 4. фебруара, али како нам је појашњено, то је правоснажна пресуда и нижем суду није наложено да понови поступак.

Од ПИО фонда пензионер је судским путем потраживао разлику између припадајућег и исплаћеног износа месечне пензије, за период од 9. децембра 2015, када му је утврђено право на старосну пензију, па до 31. децембра 2017. Првостепеном пресудом, која је донета 16. октобра 2018, републички ПИО фонд је требало да му исплати 351.478,57 динара, камате од 53.676,95 динара, те 73.403,29 динара на име судских трошкова.

Пресуда из Бачке Паланке је објављена на појединим сајтовима пензионерских удружења, који су у њој видели наду и за све друге пензионере који траже назад део својих пензија, умањених према Закону о привременом уређивању начина исплате пензија. Новосадска палата, међутим, имала је другачије погледе.

„Виши суд је као разлог за своју одлуку, између осталог, навео то да није било незаконитог и неправилног рада ПИО фонда, који је тужен у овом спору, зато што је до исплата умањених пензија дошло на основу Закона о привременом уређивању начина исплате пензија, који је био обавезујући за примену, па је тужени ПИО фонд био дужан да поступа у складу са овим законом, због чега не може да постоји његова одговорност за разлику у износима пензије, које тужилац сматра ’припадајућим’, односно ’исплаћеним’”, наводе у Вишем суду.

Суд је навео и да је поменутим законом предвиђено да ће се, приликом исплате, износ пензије чија висина је већ била утврђена Законом о ПИО процентуално умањити, тако да је тужени ПИО фонд само примењивао закон.

Приликом одлучивања, цењена је чињеница да је Закон о привременом уређивању начина исплате пензија у спорном периоду био на правној снази у Србији – дакле, важио је, кажу у суду, с обзиром на то да је решењем Уставног суда од 23. септембра 2015. била одбачена иницијатива за покретање поступка за оцену уставности.

 

AddThis Sharing Buttons

187


 

 

Коментари25

Bezarevic Vlastimir пре 9 сати
Visi sudovu su na zalost najskabija karija ovog inace slabog sudskog sustema kojeg sada imamo. Razlog za ovaj obrt je 99,9999 % pritisak politike i to onda nije sudsvo na zalost vec padanistvo.

|

 

jeremijaпре 12 сати
Normalno kada sudi partijski sud. Kada bi prošla ova presuda, Srbija bi bila dužna da vrati preko milijardu Evra penzionerima, koje inače i dalje bespoštedno pljačkaju. Dakle, ništa čudno.

|

 

Baneпре 14 сати
Moj savet je da se ne sudite sa ovakvom drzavom jer cete ostati i bez gaca.

|

 

Miško пре 15 сати
Koliko se sećam nekih članova ustava, penzija je neprikosnoveno pravo svakog pojedinca koja se nikakvim zakonskim aktom ne može umanjivati. A ustav je stariji od zakona. Ne može se zakon donositi da bi se nekom uzimao deo penzije. Plate su nešto drugo, tako da mislim da je tužba morala da ide u drugom pravcu. Naravno, ako sam u pravu

|

 

Svetozar B.пре један дан
Ne bi me ništa iznenadilo da sutra donesu zakon da se svima oduzima 30% ušteđevine. A što se tiče sudova, pa to je poznato da su viši nivoi sudova uvek na strani države, zato nam je pun "Strazbur" tužbi.

|

Azraelпре један дан
Da li doticni gospodin sada ima pravo da se obrati Strazburu?

|

 

Stojkovic Z.пре 10 сати
Naravno da doticni gospodin moze i treba da se obrati Medjunarodnom sudu u Strasburu. Kako stvari stoje, mnogi penzioneri i kada dobiju pozitivnu presudu nece naplatiti oduzeto. Sporovi i tamo dugo traju (zbog preopterecenosti suda) a vreme cini svoje. Penzija je PROLONGIRANA zarada, koja se isplacuje kada se za to steknu uslovi. Samo napred i dobro zdravlje.
 

 

deda petkoпре један дан
Пензија је неприкосновена имовина сваке особе као рецимо кућа.Али због не правосуђа ,него кривосуђа, све је могуће. Прочитајте закон о реституцији.Још гора тумачења.На силу отета дедовина ће неким наследницима бити враћена на "Св.Никада".Имам судско решење о конфискацији моје дедовине из 1948 године.Ништа се ту није променило ни дана 17.2.2019 .Данашњи судски текст скоро идентичан са текстм из 1948. Променили су се само извођачи.

|

Stevanпре један дан
Kako moze neko da razmislja o povecanju penzija kada je drzava u dugovima i kada se uzimaju krediti od stranih banaka da bi se penzije isplatile? kakva je tu logika?

|

 

CVeleпре један дан
Ako je neko celog radnog veka redovno plaćao doprinose,normalno je da očekuje da svoju zasluženu penziju i ne traži milostinju već samo svoje. Stevane,utvrđenim budžetom se isplaćuju penzije,tako da je vaše nakaradno tumačenje kreditiranja od strane "stranih banaka" u kome tražite logiku nema baš nikakve veze sa ekonomijom.Razmislite malo ovako:Država u dugovima,nema para za penzije jer su se izdvajanja radnika obezvredila,a što se dug države nije obezvredio pa da vraćamo manje?Nije,ne bi se i novac PIO obezvredio da ga nisu decenijama "naši demokratski političari" trpali u džepove i koristili po svom nahođenju.Tako da se može dogoditi dragi Stevane da tražeći "logiku"budete jedan od onih koji mogu ostati bez penzije.
 

 

MilleRпре један дан
Odgovorna je država, a ne PIO fond? Ništa, tužite državu

|

Пуно имепре један дан
Правна професија је овде у потпуном раскораку с правдом, што свакога ко има душу сврстава на страну правде. Ипак, име судије бисмо да знамо, то ваљда није нека тајна, па молим да га објавите. Човек стоји иза потписа.

|

 

EvGenijeпре један дан
Pravo i pravda su redovito u raskoraku. Izuzetno su retke situacije kadase pravo i pravda poklope. Studenti prava to nauče već na prvoj godini. A ove presude što se tiče, ništa neočekivano. Vidimo se u Strasburu.
 

 

Nenaпре један дан
pa dobro. zasto onda ja ne mogu bez resenja Agencije za restituciju, samo na osnovu zakona, da udjem lokal koji je nacionalizovan (resenjem, ne neposrednom primenom zakona). zasto ne mogu da dam kljuceve kola kupcu i bez ugovora i registracije kupac "po zakonu" postane odmah vlasnik? zasto se uopste donose resenja o penziji, zasto se i tu ne primeni odmah zakon? najveca sramota ove drzave je prabosudje.

|

milanпре један дан
Bez da ulazim u polemiku o zakonu i sudskim odlukama, mene zanima nesto drugo ako se ja dobro razumem u matematiku, ako se 350 000 podele na 24 meseca ispada da je umanjenje bilo za oko 13-14 000 dinara, ako je to 10% od penzije, penzija doticnoj osobi iznosi 130 000 - 140 000 dinara voleo bih da znam kojim se poslovima bavio doticni penzioner kada mu je tolika penzija ?

|

 

nexпре један дан
Profesor univerziteta.
 

 

 

Сремацпре један дан
Милане ко си ти да се бавиш израчунавањем нечије пензије? Човеку је скинуто противуставно са његове пензије и његово право је да тражи заштиту,а не да полемише са таквим као ти.Још би да знаш чиме се бавио,па ти си стварно још у времену УДБЕ.
 

 

veraпре један дан
Pa dobili smo zahvalnice za cetvorogodisnju otimacinu penzija !! Ne zaboraljam nista sto se na taj nacin sprovodi !

|

Miroslav Nikolićпре један дан
Presuda Višeg suda u Novom Sadu upravo odslikava obraz i lik naših sudova, odnosno lice i naličje našeg suda. Smrdljivi monstrumski zakon se nije mogao neposredno primenjivati od strane penzionog fonda, već je prethodno pio fond bio dužan da za svakog penzionera donese novo rešenje u skladu sa tim zakonom pa tek onda, kada to rešenje postane konačno, da ga sprovodi u delo. Sve čestitke za časnog, stručnog, poštenog, odvažnog i nezavisnog sudiju prvostepenog suda čija je presuda jedino ispravna, jedino moguća u ovakvoj situaciji i ustavna.

|

Branislavпре један дан
Могу да нам причају шта хоће кад их бирамо. Тако нам и треба. Само шта ће рећи ЕУ, бојим се исто?!

|

stanislavsr пре један дан
Kadija te tuži - kadija ti sudi. Uvek tako bilo i uvek će tako biti u srpskom " nezavisnom" sudstvu. Nije čudo što je u pregovorima sa EU jedna od (dugo vremena) najspornija tačka - vladavina prava u Srbiji. E ko to uspe da uvede u Srbiji, treba da dobije tri Nobelove nagrade.

|

 

mrпре један дан
Па са једне стране од њих имамо владавину права, а са друге стране од њих имамо ММФ који каже све то није важно дај само кинту. Србија је једна од ретких држава у Европи која редовно плаћа своје дугове за разлику од других који само отписују старе и задужују се за нове а све по оном програму откупа обвезница. При томе је и једина која је доживела овакву пљачкашку приватизацију аминовану од Европе јер су и њихове фирме учествовале у отимачини, а у тим приватизацијама су тек укинута људска права.
 

 

Siniša пре један дан
Pa zar je neko mislio da će biti drugačije? I u Nemačkoj su za vreme Hitlera doneli zakon protiv Jevreja pa ne znači da su u pravu ako su ga poštovali! Kada dođe druga vlast onda će mo videti kakva će biti presuda!

|http://www.politika.rs/scc/clanak/422901/Oborena-presuda-o-vracanju-umanjene-penzije