Ако је неко вишеструки удовац или удовац то му не ускраћује право да бира од ког покојног брачног друга ће примати породичну пензију.

 

(Фото А. Васиљевић)

 

Вишеструка удовица М. Ј. из Београда наслеђивала је пензије свих својих покојних мужева. У сва четири случаја, колико се пута до сада удавала и остајала сама, за замену пензијског чека није имала никаквих правних препрека. Закон је увек био на њеној страни. Могла је да бира од ког покојног супруга ће наследити принадлежност. Како и сама признаје, увек је гледала да узме највеће примање, јер јој то закон омогућава.

Оно што је за њу сада непознаница, пошто је изненада после пет година брака, остала и без четвртог мужа, јесте докле тако може? Односно, постоји ли законско ограничење колико пута неко има право да наслеђује породичну пензију. И да ли она уопште више мора да подноси захтев за наслеђивање ове пензије, или може да настави да прима пензију којом је задовољна.

Она, још увек, прима пензију од свог другог супруга, будући да није имао наследнике. Од првог супруга је пензију примала три године, с тим што је тада добијала 25 одсто, јер је он имао троје своје деце с којима је делила пензију. Када је трећи пут остала удовица решила је да настави да прима пензију од другог супруга, што чини до данас.

Ова четврта породична пензија требало би да буде већа од оне коју тренутно прима, за око 70 евра, па је адвокат саветује да поднесе захтев за то ново примање, али још није сигурна да ли ће то и да учини. Једино признаје да су пензије свих претходних мужева неупоредиво веће од њене, коју је зарадила док је својевремено у „Беку” радила као кројачица.

Упитани да ли за овакве случајеве постоји било какво ограничење у смислу да се неко неограничено пута жени или удаје и наслеђује пензије, у ПИО фонду одговарају, да закон омогућава кориснику да се, по сопственом избору, определи за једно од припадајућих права. Односно, да изабере повољнију пензију коју ће примати.

 Уколико пензију остварује само супружник преминулог корисника (односно само једно лице), припада му 70 одсто од износа пензије преминулог корисника.

Право на породичну пензију припада све док корисник не уђе у осигурање. Уколико се корисник породичне пензије запосли или региструје самосталну делатност – породична пензија му се обуставља, објашњавају у ПИО фонду.

Породични пензионер има право да обавља друге послове по уговору о делу, под условом да му уговорена накнада на месечном нивоу буде у износу нижем од најниже основице у осигурању запослених важеће у моменту уплате доприноса.

Упитани да ли би ова пензионерка и са сваким наредним браком могла да бира коју пензију жели да прима, у ПИО кажу да, уколико се оствари право на две или више пензија, може да се користи само једна од тих пензија. По сопственом избору, без других ограничења.

Иначе, супруга може да наследи породичну пензију са навршене 53 године под условом да је у моменту смрти супруга имала најмање 45 година. Удовац, правно ову пензију може да наследи ако је у моменту смрти супруге имао најмање 58 година живота.

Иначе закон предвиђа и да они који су се развели имају право на породичну пензију, уколико је судском пресудом додељено издржавање.

Основ за остваривање права на породичну пензију је искључиво брачна заједница. Ванбрачни супружници не могу да остваре право на породичну пензију, независно од тога колико је трајала ванбрачна заједница. Ово правило, међутим, не важи за децу рођену у ванбрачној заједници, која су у својим правима потпуно изједначена са децом рођеном у браку.

http://www.politika.rs/scc/clanak/421037/Udovice-iz-vise-brakova-mogu-da-biraju-penziju