Нема законских ограничења када је реч о стажу или годинама старости. Могуће ангажовање по уговору о раду, о делу, ауторском уговору, уз пензију. Једино ће инвалидски пензионери морати на поновну оцену радне способности
Аутор: Јасна Петровић-Стојановићсубота, 16.02.2019. у 21:00
Допринос за обавезно пензијско и инвалидско осигурање се плаћа по стопи од 26 одсто на зараду (Фото Р. Крстинић)

Успе­шни бан­кар Б. П. ко­ји је пре осам го­ди­на сте­као усло­ве за пу­ну ста­ро­сну пен­зи­ју, али је због по­тре­бе по­сла на­ста­вио да ра­ди и у 73. го­ди­ни као са­вет­ник и да упо­ре­до при­ма и пен­зи­ју и пла­ту, чуо је од сво­јих пен­зи­о­не­ра да по за­ко­ну не би смео ви­ше од пет го­ди­на да бу­де у рад­ном од­но­су, по­што се пен­зи­о­ни­сао.

По­зван је да, иако на­пу­сти фир­му оста­не у Над­зор­ном од­бо­ру бан­ке, па му ни­је ја­сно мо­же ли то да при­хва­ти ако се и де­фи­ни­тив­но пен­зи­о­ни­ше. У бан­ци су му об­ја­сни­ли да му ду­жи­на ста­жа сад ка­да је у пен­зи­ји за­ви­си са­мо од ње­го­вог здра­вља и спрем­но­сти да ра­ди и по­тре­бе по­сло­дав­ца да га др­жи на том рад­ном ме­сту, али би он да бу­де си­гу­ран да је то та­ко.

При­зна­је да ни­је прав­ник и да ни­је ту­ма­чио За­кон о ПИО, али ка­же да не би да се огре­ши, па се ових да­на ја­вио на­шем ли­сту да се уве­ри да пен­зи­о­не­ри не­сме­та­но мо­гу да ра­де, до­кле хо­ће и до­кле мо­гу. И да им рад­но вре­ме ни­је огра­ни­че­но на по че­ти­ри са­та днев­но, те да не мо­ра да стра­ху­је од ин­спек­ци­је радa ко­ја би мо­гла да ка­зни по­сло­дав­ца. Ово око скра­ће­ног рад­ног вре­ме­на га је под­ста­кло на раз­ми­шља­ње ка­да је не­дав­но про­чи­тао да су хр­ват­ски пен­зи­о­не­ри по­хр­ли­ли да ра­де у јед­ном та­мо­шњем тр­го­вин­ском лан­цу по че­ти­ри са­та днев­но, па не зна да ли је за­кон из­ри­чит по том пи­та­њу, или је то из­бор по­сло­дав­ца.

На на­ше пи­та­ње ко­ли­ко нај­ду­же ста­ро­сни пен­зи­о­нер мо­же да ра­ди по­сле пен­зи­о­ни­са­ња и да ли по­сто­ји огра­ни­че­ње у го­ди­на­ма, у Фон­ду за пен­зиј­ско и ин­ва­лид­ско оси­гу­ра­ње од­го­ва­ра­ју да не по­сто­је за­кон­ска огра­ни­че­ња ка­да је реч о тра­ја­њу за­по­сле­ња ста­ро­сних пен­зи­о­не­ра. Та­кав пен­зи­о­нер мо­же без огра­ни­че­ња по­но­во да се за­по­сли по уго­во­ру о ра­ду, о де­лу, аутор­ском уго­во­ру, и да при­ма пен­зи­ју.

Он ни­је у оба­ве­зи да се сва­ке го­ди­не при­ја­вљу­је ПИО фон­ду да на­ста­вља да ра­ди. Јер, уко­ли­ко по­сло­да­вац за­по­сли овог пен­зи­о­не­ра по би­ло ком осно­ву (рад­ни од­нос, уго­вор о де­лу, при­вре­ме­ни и по­вре­ме­ни по­сло­ви), има оба­ве­зу да под­не­се при­ја­ву на оси­гу­ра­ње и ре­дов­но упла­ћу­је до­при­но­се за пен­зиј­ско и ин­ва­лид­ско оси­гу­ра­ње, као и за све оста­ле за­по­сле­не. 

До­при­нос за оба­ве­зно пен­зиј­ско и ин­ва­лид­ско оси­гу­ра­ње се пла­ћа по сто­пи од 26 од­сто на за­ра­ду, од­но­сно на осно­ви­цу оси­гу­ра­ња и та сто­па се не ума­њу­је без об­зи­ра на то да ли је у пи­та­њу оси­гу­ра­ник – за­по­сле­ни или ко­ри­сник ста­ро­сне пен­зи­је. На осно­ву тих упла­та до­при­но­са, за­по­сле­ни ко­ри­сник ста­ро­сне пен­зи­је мо­же, по пре­стан­ку оси­гу­ра­ња, на­кон нај­ма­ње го­ди­ну да­на за­по­сле­ња, да под­не­се зах­тев за по­нов­но од­ре­ђи­ва­ње ста­ро­сне пен­зи­је.

Упи­та­ни да ли иста пра­ва ва­же и за ин­ва­лид­ске и вој­не пен­зи­о­не­ре ко­ји на­ста­ве да ра­де, у ПИО ка­жу да, ка­да се ин­ва­лид­ски пен­зи­о­нер за­по­сли или поч­не да оба­вља са­мо­стал­ну де­лат­ност, фонд је ду­жан да га по слу­жбе­ној ду­жно­сти по­зо­ве на по­нов­ну оце­ну рад­не спо­соб­но­сти ра­ди утвр­ђи­ва­ња про­ме­на у здрав­стве­ном ста­њу. Ње­му се упу­ћу­је по­зив за ле­кар­ски пре­глед ра­ди по­нов­не оце­не рад­не спо­соб­но­сти, а у за­ви­сно­сти од оце­не ор­га­на ве­шта­че­ња, од­лу­чи­ће се о ње­го­вом пра­ву на ин­ва­лид­ску пен­зи­ју. 

Пра­во на ин­ва­лид­ску пен­зи­ју пре­ста­ће и об­у­ста­ви­ће се ис­пла­та ин­ва­лид­ске пен­зи­је ако се утвр­ди да ин­ва­лид­ност ви­ше не по­сто­ји. Уко­ли­ко се утвр­ди да ин­ва­лид­ност и да­ље по­сто­ји, не­ће пре­ста­ти пра­во на ин­ва­лид­ску пен­зи­ју. Ко­ри­сник ин­ва­лид­ске пен­зи­је ко­ји за­кљу­чи уго­вор о де­лу или оба­вља при­вре­ме­не и по­вре­ме­не по­сло­ве, не­ће се из­во­ди­ти на по­нов­ну оце­ну рад­не спо­соб­но­сти, ни­ти ће му се об­у­ста­вља­ти ис­пла­та ин­ва­лид­ске пен­зи­је, об­ја­шња­ва­ју у ПИО.

Ко­ри­сник ин­ва­лид­ске пен­зи­је оства­ре­не по осно­ву пот­пу­ног гу­бит­ка спо­соб­но­сти за про­фе­си­о­нал­ну вој­ну слу­жбу (вој­ни ин­ва­лид­ски пен­зи­о­нер), мо­же по­но­во да се за­по­сли, од­но­сно да му иде стаж. 

За ста­ро­сне вој­не пен­зи­о­не­ре ва­жи исто што и за оста­ле ста­ро­сне пен­зи­о­не­ре. Да­кле, ко­ри­сник ста­ро­сне пен­зи­је мо­же без огра­ни­че­ња по­но­во ући у оси­гу­ра­ње (да се за­по­сли). Пре­ма чла­ну 121 За­ко­на о ПИО, ста­ро­сни пен­зи­о­нер или онај ко­ји је оти­шао у пре­вре­ме­ну ста­ро­сну пен­зи­ју а за­по­сли се на те­ри­то­ри­ји  Ср­би­је, од­но­сно оба­вља са­мо­стал­ну де­лат­ност по осно­ву ко­је је оба­ве­зно оси­гу­ран на те­ри­то­ри­ји на­ше зе­мље, има пра­во по пре­стан­ку тог за­по­сле­ња, од­но­сно оба­вља­ња те са­мо­стал­не де­лат­но­сти, на по­нов­но од­ре­ђи­ва­ње пен­зи­је ако је био у оси­гу­ра­њу нај­ма­ње го­ди­ну да­на. 

Ин­ва­лид­ски пен­зи­о­не­ри не­ма­ју пра­во на по­нов­но од­ре­ђи­ва­ње пен­зи­је по осно­ву за­по­сле­ња, од­но­сно оба­вља­ња са­мо­стал­не де­лат­но­сти по­сле пен­зи­о­ни­са­ња. За­ко­ном о ПИО ни­су пред­ви­ђе­на огра­ни­че­ња у по­гле­ду го­ди­на жи­во­та код по­нов­ног за­по­сле­ња.

Ка­да је реч о ста­ро­сном пен­зи­о­не­ру, ко­ји се за­по­сли на рад­ном ме­сту с бе­не­фи­ци­ра­ним рад­ним ста­жом, при­ли­ком по­нов­ног од­ре­ђи­ва­ња пен­зи­је, стаж ће се ра­чу­на­ти са уве­ћа­ним тра­ја­њем, у скла­ду са од­ред­ба­ма За­ко­на о пен­зиј­ском и ин­ва­лид­ском оси­гу­ра­њу, за­кљу­чу­ју у ПИО фон­ду. 

http://www.politika.rs/scc/clanak/422868/Penzioneri-mogu-da-rade-dok-imaju-snage