На чеку наше читатељке нашла се и ставка „под разно” од 1.109,67 динара за коју су јој у Пензијском фонду рекли да је реч о привременом, а не о трајном повећању

 

Аутор: Јасна Петровић-Стојановићчетвртак, 29.11.2018. у 20:31

 

Шалтери ПИО фонда (Фото А. Васиљевић)

 

Од како су добили први део октобарске пензије, на коме је требало да се види најављивано повећање од осам до 13 одсто, незадовољство извесног броја пензионера се не стишава. Жале се да нису добили никакво повећање, нити им је било ко до сада објаснио зашто је то тако. Како је заправо могуће да неко није добио ни пару више од оног што је примао до октобра 2014. године, а неком је пресликано процентуално повећање које је најављивало Министарство финансија.

Тим поводом редакцији се јавио мр Слободан Филиповић, који управо то потврђује па каже да је последња исплата пензија од 10. новембра унела велику забуну, јер су неке пензије само кориговане, неке враћене на старо без икаквог процента увећања. И да пензионере занимају две ствари – прво када ће им се вратити умањени износ за последњих 48 месеци и зашто се пензије увећавају различитим процентом.

Љубица из Београда, која се такође јавила „Политици”, каже да јој се чини да у Србији постоје пензионери првог и другог реда. Незадовољна оним што је примила отишла је корак даље после савета Министарства рада да се за све нејасноће обрате ПИО фонду.

– Моја пензија је 30.000 динара. Са октобарским исечком добила сам повећање од 1.109,67 динара, где поред тог износа пише „под разно”. Када сам отишла у ПИО фонд на Новом Београду и потражила објашњење речено ми је да то значи да то увећање није трајно него да могу да га добијем овог месеца, али не и следећег. И да је зато наведено као разно – прича Љубица.

Из Министарства рада „Политици” су недавно одговорили да је престанком умањења висине пензије и почетком исплате новчаног износа, као увећања уз октобарску пензију, обезбеђено да укупна примања (пензија и новчани износ као увећање уз пензију) свих корисника пензије буду већа најмање пет одсто у односу на износ који су примили за септембар. Сви пензионери, који имају примедбе, могу се обратити исплатној служби филијале која им исплаћује пензију.

Упитан како је могуће да октобарски чек у све већем броју случајева демантује најављивана повећања пензија од осам до 13 одсто, Мома Чолаковић, посланик ПУПС-а у Скупштини Србије, каже да и сам дневно прима много примедби незадовољних пензионера да нису добили обећану корекцију.

– Саветујем их да оду у ПИО фонд и да провере да ли је можда њихова грешка. Постоје и задовољни пензионери који су у пару добили повећање које је Министарство финансија најављивало – каже он.

На питање шта ће ПУПС, као представник пензионера у Скупштини Србије, затражити наредних дана док је расправа о буџету на дневном реду, Чолаковић истиче да ће се инсистирати на још једном повећању пензија за најсиромашније у наредној години и да се тај новац обезбеди из буџета. То су пензионери с примањима до 32.000 динара. Али, и да се наредне године дефинитивно нађе модел по коме ће се пензије убудуће исплаћивати и усклађивати, каже Чолаковић.

Он додаје да ће почетком наредног месеца једнократну помоћ од 3.000 динара добити сви пензионери, без обзира на висину пензије, што ће државу да кошта 5,24 милијарде динара.

http://www.politika.rs/scc/clanak/416934/Jednima-povecane-penzije-a-drugima-nisu