Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 72 guests and no members online

   

ИзворБ92

Текст објављен: 19.05.2021 16:05        

Бројни грађани сусрели су се протеклих дана са проблемима приликом замене новчаница осме серије швајцарског франка

Na koje sve prepreke nailaze građani prilikom zamene starih "švajcaraca"?

Потешкоће су настале када су грађане банке одбијале или им тражиле да отворе девизни рачун. Са друге стране, из Народне банке Србије (НБС) подсећају да су у два наврата информисали банке, овлашћене мењаче и јавност о повлачењу из оптицаја поменутих новчаница. Први пут је то учињено у децембру 2020. године, а други пут 29. априлаове године.

“На основу информација које добијамо од грађана констатовали смо да је позив Народне банке Србије наишао на делимични одзив банака, што значи да има банака које су прихватиле позив Народне банке Србије и грађанима врше замену швајцарског франка без накнаде, али има и банака које то не раде или раде под неповољним условима, уз наплату различитих трошкова (отварање девизног рачуна, одржавање девизног рачуна, примена купопродајних курсева са великим распоном курсева)”, наводе из ове институције.

Делимичан одзив банака

На грађанима је, кажу, да провером услова замене код већег броја банака, пронађу ону банку код које ће моћи да изврше жељену трансакцију без трошкова или уз прихватљиве трошкове.

Како истичу, јавност је обавештена о могућностима замене/продаје осме серије швајцарског франка, а то су:

– Банка може извршити замену новчаница осме серије за новчанице девете серије швајцарског франка, примити на девизни рачун новчанице осме серије, а затим, по прибављању новчаница девете, оптицајне серије, извршити исплату тих новчаница или откупити за динаре новчанице осме серије;

– Овлашћени мењачи могу вршити откуп новчаница осме серије за динаре, а затим вршити продају новчаница девете, оптицајне серије швајцарског франка или неке друге валуте (евро, амерички долар и слично).

“Народна банка Србије је, имајући у виду веома кратак рок од обавештења Националне банке Швајцарске о повлачењу из оптицаја поменуте серије новчаница, које је дато 28. априла, до дана повлачења из оптицаја – 30. априла и процену да многи грађани имају у поседу новчанице које се повлаче из оптицаја а које неће моћи да замене до наведеног рока, обавестила све банке дописом од 29. априла да ће, до 31. маја без наплате накнаде банкама замењивати новчанице осме серије за новчанице девете серије, као и да ће примати новчанице осме серије ради замене за девизе или оптицајну ефективу у другој валути, третирајући новчанице осме серије швајцарског франка као оптицајне у погледу накнаде која се наплаћује за ове трансакције”, напомињу из централне банке.

 

 Замена швајцарских франака није могућа у НБС

У НБС кажу да, имајући у виду погодности које су омогућили банкама, наведеним дописом банке су позване да до 31. маја омогуће грађанима да без додатних трошкова замене новчанице осме серије швајцарског франка.

“При томе, банке под повољним условима могу код Народне банке Србије да замене само новчанице осме серије швајцарског франка које су од грађана, преко мењача или директно, примиле почев од 30. априла, али не и новчанице ове серије које имају из ранијег периода. Ово ограничење према банкама, уведено је са циљем да се грађанима омогући додатни период за замену новчаница, а банке свакако увек имају могућност да преко иностраних банака изврше замену ваноптицајних новчаница, посебно имајући у виду да се осма серија швајцарских франака може заменити у централној банци Швајцарске у неограниченом периоду”, наводе за портал.

Такође, Народна банка Србије је, наглашавају, благовремено обавестила јавност и банке о најављеном повлачењу из оптицаја осме серије швајцарских франака, тако да су банке имале довољно времена за њихову замену. Централна банка до сада је већ примила и реализовала одређени број захтева банака за замену осме серије швајцарских франака и даље активности се настављају по наведеној процедури.

“Препоручујемо грађанима да замену новчаница осме серије швајцарског франка реализују одмах, не чекајући крајњи рок, због тога што ће банкама бити потребно извесно време да новац прикупљен од грађана предају Народној банци Србије услед чега оне могу престати са заменом новца грађанима и пре 31. маја”, упозоравају.

Народна банка Србије не обавља послове са физичким лицима, тако да замена швајцарских франака није могућа у Народној банци Србије, већ искључиво код банака и овлашћених мењача.

1 коментар

  1. User image
    Александар 20.05.2021 16:34

    И код које се банке сада највише исплати заменити франке??