Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 51 guests and no members online

   

 

(Пиксабеј)

Иако се у Србији сваке године роди 3.000 дечака више него девојчица, подаци Републичког завода за статистику говоре да у Србији има чак 180.000 жена више него мушкараца. Ако бисмо анализирали узроке ове парадоксалне виталне статистике, могли бисмо претпоставити да мајка природа има маћехински однос према власницима Адамове јабучице. Они живе краће, чешће оболевају, чешће дижу руку на себе, више конзумирају алкохол и психоактивне супстанце, због чега су и чешће виновници насиља и саобраћајних несрећа. Када се томе дода да мушкарци раде теже и опасније послове и ређе иду код лекара, не треба да чуди да они живе чак пет година краће од жена.

Мушкарци су у бројчаној „предности” до 39. године, а онда њихов број почиње да опада. Бројке, наиме, говоре да педесетогодишњих жена има хиљаду више него мушкараца, у шездесетој години жена је око 4.000 више, у седамдесетој чак десет хиљада више, а осамдесетогодишњакиње су у бројчаној предности од 9.000 у односу на своје вршњаке. С друге стране, наука је доказала да брак представља најбољу „полису животног осигурања” за припаднике јачег пола. Добра вест је да најдуже живе они мушкарци који носе бурму, а лоша да сваки трећи припадник јачег пола у Србији (још) није отишао пред матичара.

Просечан мушкарац у Србији стаје на луди камен у 34. години, отац постаје неколико месеци након одласка код матичара, а на бригу о наследнику – чување, храњење, облачење, подучавање и игру дневно „потроши” један сат и 33 минута. Храном се бави 16 минута дневно, а прањем судова цела три минута. За одржавање домаћинства, према сопственом признању, дневно утроши 29 минута, а кућни љубимци и баштованство окупирају његову пажњу два сата дневно.

Мушкарци су дупло чешће жртве насилних смрти – у 2019. години чак 2.014 мушкараца било је жртва убиства, самоубиства и несрећних случаја у поређењу са 819 жена. И у саобраћајним несрећама четири пута чешће страдају мушкарци. Статистика сведочи да су у тој години погинула 404 мушкарца у поређењу са 130 жена, а повређено 12.525 мушкараца и 7.881 жена.

Они се и неупоредиво чешће налазе пред лицем правде – за кривична дела против живота и тела у 2019. години осуђено је 94 жена и 1.309 мушкараца, за кривична дела против брака и породице (запуштање и злостављање малолетника, насиље у породици, недавање издржавања) осуђене су 472 жене и 3.701 мушкарац, а за кривична дела против имовине осуђене су 892 жена и 6.985 мушкараца. Починиоци насиља у породици су у 90 одсто случајева мушкарци – за ово кривично дело осуђен је 4.561 мушкарац и 462 жене.

http://www.politika.rs/scc/clanak/472258/Muskarci-zive-krace-i-rizicnije

 


Jukпре 2 сата
Kraće žive jer često žive nezdravo i zato što su vrlo tvrdoglavi povodom neodlaska na preventivne preglede, ali to može da se promeni ako se promeni kolektivna svest. Takođe češće izvršavaju samoubistvo jer je zastupljen stav da muškarci ne smeju da pokazuju emocije, jer su onda slabići. I muškarci ćute i trpe, dok se žene poveravaju jedna drugoj ili potraže stručnu pomoć psihologa. Na tome treba raditi, da razvijemo društvo u kom nije sramota da muškarac pokaže emocije.

|

zivkoпре 2 сата
Sada su mnogi mladji muskarci pametniji i kad im zene svaki cas nesto zameraju jednostavno odu i traze onu koja nije stalno nezadovoljna.Naravno da ima i suprotnih situacija ali generalno to psihicko nasilje niko ne spominje kao nesto sto unistava veze.Cesto jurimo za lepim devojkama a ne zna se da je dobrota i razumevanje vaznije.

|

Miraпре око један сат
Pa svi imaju slobodu izbora. Zene rado biraju zdrave muskarce koji su pouzdani i preuzimaju odgovornost. Radije one koji trce maraton nego one koji vode maratonske diskusije u kafanama.
Славкопре 3 сата
Зашто би Мајка природа (је ли ово знак матријархата?) имала маћехински однос?Кад су мушкарци у питању немогуће је да друштво у ком живимо има утицај на све то?Већина радника је обесправљена, раде прековремено, недовољан одмор итд и немају избор јер је на мушкарцима терет материјалног обезбеђења породице. То је, сигуран сам, главни разлог зашто проводе мање времена са својом децом него што то чине мајке.Важно је-сви ови проблеми и мушки и женски. Дискриминација жена погађа и мушкарце и обрнуто!!!

|

Penzioner u najaviпре 3 сата
Pored svega navedenog u clanku, treba napomenuti jos i da zene i dalje rade krace od muskaraca. Da im se radni staz za penziju vestacki uvecava ("dodatni staz za zene") i da penzije uzivaju bar 10 godina duze od muskaraca. A dreka o ugrozenosti zena nikad veca, iako im u istoriji, nikada nije bilo bolje nego sad.