Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 48 guests and no members online

   

 

Кад год негде отпутујемо, на неколико дана, мењамо услове у којима смо навикли да живимо, што са собом може донети здравствене проблеме. Да се летовање за вас и вашу породицу не би претворило у боловање, најбоље је да се на време информишете, припремите, и покушате да избегнете нежељене ситуације.

Да вам здравствене тегобе не би поквариле одмор увек је добро са собом понети малу путну апотеку

Приликом паковања за пут, не заборавите и несесер с лековима – никад се не зна да ли ће вам затребати. Нека вам увек при руци буду лекови против болова, пробавних тегоба и алергија, као и препарати за санирање повреда и рана јер, колико год да водите рачуна, не можете баш увек да избегнете повреде и инфекције. Да вам здравствене тегобе не би поквариле одмор и да не бисте нешто заборавили од медикамената и препарата, ево све на једном месту.

Против болова и температуре

Прво и основно понесите топломер.

Поред разних вируса који харају лети, температуру и грозницу можете добити и од сунца (сунчаница/топлотни удар). Лекови који ће вам истовремено смањити бол и снизити температуру обавезно морају бити део сваке путне апотеке. Најбољи је парацетамол, јер га могу узмати и труднице и дојиље, а и деца (у виду сирупа).

У случају да температуру прати грозница, запушен нос и бол у синусима онда спакујте и неки комбиновани прашак који у свом саставу поред супстанци за болове има и неки деконгестив (за запушен нос). То су углавном они прашкови за прехладу које растварамо у води.

Уколико планирате да се бавите спортом, рецимо одбојком на песку, није на одмет понети таблете ацетилсалицилне киселине коју можете узимати и за болове, а и за ублажавање упале мишића.

Против болова у грлу треба имати при руци пастиле или раствор за испирање који ће ублажити тегобе.

Stvar koju ne smete da zaboravite je putno osiguranje.
Ствар коју не смете да заборавите је путно осигурање.Фото:

За стомак и желудац

Јако непријатани симптоми који прате било које путовање су стомачне тегобе. Мења се средина, вода (увек узимајте флаширану и не узимајте пиће са ледом у кафићима), храна... Пробиотик треба узимати превентивно. Било би добро почети пар дана пре пута.

Активни угаљ је одличан за надутост, грчеве и дијареју која је исто јако честа појава. Понесите више капсула јер се при акутној дијареји узма 3x2 таблете дневно.

Таблете за жвакање за горушицу и киселину су исто добродошле у несесеру. Овај проблем одлично решава и сода бикарбона, а постоје и таблете на бази исте да се купе у апотеци.

Многи узимају клометол за повраћање и лоперамиде за дијареју, али ја као фармацеут не препоручујем да пијете те лекове на своју руку јер могу бити потенцијално опасни.

Уколико патите од проблем са мучнинама у путу понесите неки лек за то. Од природних препарата ђумбир одлично помаже (постоје и таблетице ђумбира у апотекама).

Заштита од инсеката

Понесите средства за заштиту од инсеката (репеленте) које можете наћи у облику лосиона, млека, стикова или фластера, а ако с вама путује и дете, треба пазити да је средство које купујете прилагођено његовој доби. Постоје и природније варијанте попут етеричног уља лаванде или лимуна. Уколико сте алергични на уједе инсеката не заборавите и гелове који се мажу након убода. Они хладе, спречавају црвенило и појаву отока и свраба. Можете их применити и након опекотина од медуза, а помажу и код оних насталих од сунца.

 

Остало

медицинска документација

довољна количина лекова уколико сте већ на некој терапији

антисептични спреј за дезинфекцију рана

завоји, фластери, стерилне газе

све за сочива ако их носите

капи за очи, уши и нос

 

Обавезно осигурање

Ствар коју не смете да заборавите је осигурање. Трошкови лечења у иностраснтву су јако високи, а нажалост никада не знате шта се може дестити. Недајбоже да нам тај папир затреба, али уколико се нешто ипак догоди јако је важно имати га. Постоје различити пакети, па изаберите који вама одговара и будите мирни.

И љубимац има несесер

Све више људи води кућне љубимце на одмор. Уколико сте се одлучили за овај корак, будите сигурни да сте понели све што је потребно. Пронисон за алергије, уколико се деси да их уједе осица. Неки лек за желудац и повраћање у случају да се нагутају морске воде. Било би лепо користити вазелин или неки универзални мелем за шапице како не би изгореле од песка и врелог асфалта.

Аутор: Исидора Васић, магистар фармације

https://zena.blic.rs/zdravlje/sta-sve-treba-da-sadrzi-putna-apoteka/7v8dmjl?utm_source=ana.rs&utm_medium=widget&utm_campaign=ana_widget&ref=ana_widget