Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 66 guests and no members online

   

 

Магнезијум је минерал и важан храњив састојак који је одговоран за помоћ у преко 300 процеса у тијелу

 
Фото: Shutterstock

Без магнезијума наш организам не може правилно да функционише. Зато је важно на вријеме препознати знакове да нам недостаје магнезијум.

 

Магнезијум је минерал и важан храњив састојак који је одговоран за помоћ у преко 300 процеса у тијелу.

Магнезијум помаже мишићима и нервима да раде ефикасно, помаже у регулацији нивоа шећера у крви, помаже у одржавању јаких костију и стабилном раду срца. Осим тога, познат је по томе што дјелује умирујуће и опуштајуће на све тјелесне системе.

Зато није необично што почињемо да осјећамо последице када нашем организму недостаје магнезијума. Ово су неке од њих.

1. Главобоља и мигрена

 

Ако патите од хроничне главобоље или мигрене, разлог за то можда се крије у ниском нивоу магнезијума у тијелу. Истраживања су показала да људи који обољевају од мигрене имају тенденцију нижег нивоа магнезијума. Сматра се да низак ниво магнезијума доприноси главобољама и мигренама због своје улоге у подршци здравој неуролошкој функцији и стварању неуротрансмитера.

Америчко удружење за мигрену предлаже узимање додатка магнезијевог оксида у количини 400-500 милиграма дневно како би се спријечиле мигрене. Такође су дошли до сазнања да узимање магнезијума помаже у смањењу (пред)менструалних главобоља које се јављају код великог броја жена.

2. Неуредна пробава

Мучите ли се са неуредном пробавом тј. вишедневном констипацијом, велике су шансе да вам недостаје магнезијума. Наиме, магнезијум има вишеструку улогу у нашој пробави. Помажући увлачењу воде у цријева, магнезијум помаже одржавању столице меком. Такође, помаже у одржавању контракција мишића црева.

Осим што ће до неуредне пробаве доћи због недостатака магнезијума, у томе велику улогу играју и хронични стрес, уношење превише кофеина и шећера, а све то исцрпљује већ ионако низак ниво магнезијума у организму.

3. Грчеви у мишићима

Због важне улоге коју има у подршци вашим мишићима, недостатак магнезијума може да доведе до болних грчева у мишићима, и то најчешће у доњем дијелу ногу те у стопалима, пише Задовољна.хр. Мишићи се стежу и опуштају, а без довољне количине магнезијума, ове контракције и опуштања могу да постану тешке и некоординиране.

Истраживање спроведено 1996, којим се и дошло до ових сазнања, увело је у медицину испитивање количине магнезијума код сваког пацијента који има трајне или јаке болове у мишићима.

4. Стрес и анксиозност

Због своје важне улоге у стварању неуротрансмитера, низак ниво магнезијума може узрокује осјећај тјескобе, стреса и раздражљивости. Неуротрансмитери су хемијски спојеви које се налазе у мозгу и помажу нервима да међусобно комуницирају, па је анксиозност један од највећих симптома недостатка магнезијума.

Они помажу нашем тијелу да регулише различита понашања, попут спавања, образаца размишљања, расположења и још много тога. Низак ниво магнезијума може да резултира различитим поремећајима расположења, укључујући анксиозност, депресију, раздражљивост и збуњеност.

Управо је зато важно испитати и те вриједности када код себе уочимо симптоме анксиозности или депресије.

5. Несаница

Ако вам бесане ноћи нису непознаница, одговор можда лежи у магнезијуму. Неуротрансмитер гама-амино-маслачна киселина (ГАБА) игра улогу у помагању тијелу да се опусти. ГАБА је неуротрансмитер одговоран за смиривање нервне активности, а магнезијум игра важну улогу у стварању ГАБА у мозгу.

Низак ниво магнезијума може да доведе до ниске производње ГАБА, а самим тиме и до несанице.

У још тежим случајевима него у ових пет наведених може да дође до много озбиљније хипомагнезијемије, када је концентрација магнезијума у крви испод 1,6 милиеквивалената (мЕq) на литру крви. Први знакови тога су повраћање, мучнина, поспаност и тремор.

 

Како што брже унијети магнезијум?

Ако сте препознали неке од наведених симптома, постоји велика могућност да вам недостаје магнезијум. Како бисте били сигурни, можете затражити преглед крвне слике од свог лијекара.

У међувремену можете сами да почнете да дижете нивое магнезијума у свом тијелу, и то храном и додацима прехрани. Требало би га узимати сваки дан, у складу с препорукама.

Отприлике 50 посто магнезијума који уносимо исхраном апсорбује танко цријево, а стопа расте ако нам га недостаје. Срећом, храна која је најбогатија магнезијумом је широко доступна. Она укључује све зелено лиснато поврће, орашасте плодове, авокадо, сјеменке бундеве, лосос, млијечне производе, тамну чоколаду.

Магнезијум се такође може добити и пијењем воде, а истраживања показују да људи који живе у подручјима с тврдом водом имају мање кардиоваскуларних болести, јер је тврда вода резултат високог нивоа магнезијума и калцијума.

Осим хране, ту су и додаци исхрани у облику капсула, спреја или шумећих таблета, пише Задовољна.хр.

https://www.in4s.net/pet-znakova-da-tijelu-nedostaje-magnezijum/