Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 43 guests and no members online

   

Новак на Ролан Гаросу са сребрном маском – специјалним српским изумом? /фото/

Новак Ђоковић

© AP Photo / Darron Cummings
Наука
Пише

Први рекет света Новак Ђоковић на Ролан Гаросу могао би да носи специјалну маску са јонским сребром. Реч је о изуму научника из Србије који су нам и открили ту вест, а маска која штити од короне и других вируса и бактерија ускоро ће бити доступна свима у нашој земљи.

"Сребрна маска" настала је у лабораторијама компаније "Колоид", која прави природне производе по принципима нано технологије сребрних јона. Имају вишегодишње искуство, а "Сребрну маску" развили су у сарадњи са "Галеника фармацијом".

Поред сребра, маска садржи и зеолит који купи влагу, а сребро одради свој посао што се тиче микро патогених организама, вируса, гљивица и бактерија, каже Бацковић.
© Фото : Спутњику уступила Привредна Комора Србије
Поред сребра, маска садржи и зеолит који купи влагу, а сребро одради свој посао што се тиче микро патогених организама, вируса, гљивица и бактерија", каже Бацковић.

Директор компаније "Колоид" инжењер Божидар Бацковић за Спутњик објашњава како маска делује на корону и друге вирусе и бактерије:

"Успели смо да путем ултразвука интегришемо јонско сребро и зеолит у структуру маске. Познато је од давнина, а ми имамо разна истраживања на ту тему, да сребро има антимикробна својства. У јако кратком року уништава све патогене микроорганизме са којима дође у контакт. Ми смо успели да у структури материјала задржимо сребро", каже Бацковић.

Новак са сребрном маском

Он додаје да се компанија раније укључила у борбу против Ковида 19, у сарадњи са Фондацијом "Новак Ђоковић". Вртићима и школама у руралним срединама поклањају, за здравље деце безбедна средства за чишћење које сама прави.

Ђацима првих разреда свих основних школа донираће и 100 хиљада "Сребрних маски" које би могле да имају најбољег промотера, првог тенисера света Новака Ђоковића.

Иновативни производ домаће памети производи се у нашем фармацеутском гиганту, Галеници.
© Фото : Спутњику уступила Привредна Комора Србије
Иновативни производ домаће памети производи се у нашем фармацеутском гиганту, Галеници.

"Желели би да Новак носи нашу маску са јонским сребром на Ролан Гаросу, пре свега зато што је дуготрајна, може да се користи до 30 дана. И сама се чисти, зато што сребро, кад се маска скине после неколико сати ношења, унутра има и зеолит који покупи влагу, а сребро одради свој посао што се тиче микро патогених организама, вируса, гљивица и бактерија", каже Бацковић.

Прво за децу, па за одрасле

И у фармацеутском гиганту Србије не крију задовољство због учешћа у производњи овог иновативног производа домаће памети.

Сребрна маска штити од короне и других вируса и бактерија, а ускоро ће бити доступна свима у нашој земљи.
© Фото : Спутњику уступила Привредна Комора Србије
Сребрна маска штити од короне и других вируса и бактерија, а ускоро ће бити доступна свима у нашој земљи.

"Од почетка епидемије преусмерили смо фабрику на производњу заштитиних маски, а први тираж "Сребрне маске" је за децу. Након тога, око 15 октобра избацујемо и максу за одрасле. Препознали смо стратешко партнерство за иновативни програм на бази јона сребра и зеолита, који пречишћавају патогене и апатогене бактерије", каже Љиљана Топић из "Галеника фармације".

Како сазнајемо, "Сребрна маска" ће у малопродаји коштати око два евра.

https://sptnkne.ws/DPSD