Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 19 guests and no members online

   

Укидање ванредног стања не укида и ванредне мере

Остају на снази мере дистанцирања, инсистирање на честом прању руку, као и забрана јавних окупљања. – Листе чекања у болницама за прегледе и операције биће ажуриране
Аутор: Данијела Давидов-Кесаруторак, 05.05.2020. у 21:00
На терапију и операцију оболели само уз потврду да су ковид негативни (Фото А. Васиљевић)

Када ће пацијенти поново моћи на редовне прегледе и операције, које су отказане због пандемије вируса корона, још није сасвим познато. О томе ће ових дана донети одлуку надлежни. У Министарству здравља истичу да ће стручни тим заседати и дати препоруке како ће у наредном периоду функционисати здравствени систем.

– Одлуке ће бити донете у складу са тренутним околностима –додају у ресорном министарству и напомињу да се министар здравља др Златибор Лончар јуче састао са здравственим радницима и представницима установа које збрињавају пацијенте оболеле од вируса корона и репрезентативних синдиката у здравству.

Договорено је да све ковид болнице наставе да примају позитивне пацијенте, а да прва установа која ће бити враћена у нормалан режим рада буде Институт за ортопедско-хируршке болести „Бањица”. Лончар је напоменуо да је неопходно да се посебна пажња посвети пацијентима на дијализи, а да се све листе чекања ажурирају и припреме за период након епидемије.

Пацијенти ће пре одласка на лечење или операцију морати да донесу потврду да су ковид негативни, што је важно ради заштите осталих пацијената у болницама. Неки лекари су нам незванично рекли да би у другој половини маја требало да се све полако враћа у нормалу и да ће се позивати грађани којима су били заказани прегледи и интервенције у периоду ванредног стања. А да би здравствене установе које су претворене у ковид центре могле да се врате устаљеном раду, најпре мора да дође до тога да више у њима нема оболелих од вируса корона и да се обави комплетна дезинфекција објеката.

Укидање ванредног стања не значи и заборављање на све мере које су утврђене по проглашењу пандемије ковида 19. Професор др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Кризног штаба за сузбијање вируса корона, истиче за „Политику” да ће од четвртка, према најавама надлежних, бити укинут полицијски час, али да ће остати мере дистанцирања, односно држања одређеног растојања између људи, ношења маски и рукавица, инсистирање на честом прању руку и дезинфекцији. Старији људи ће моћи више да се крећу, али се саветује да буду опрезни, јер они и даље спадају у ризичну групу – ако се разболе од короне могу да имају тешку клиничку слику.

– Светска здравствена организација је прогласила пандемију, а а ми епидемију од посебног значаја сходно Закону о заразним болестима. Док је то на снази, постоје препоручене мере којих грађани треба да се придржавају. Важно је да се у предузећима носи заштитна опрема и да међу запосленима постоји довољно растојање, а маске и рукавице су обавезне приликом уласка у градски превоз. Што се тиче спортских тимова, од сада ће моћи 10 играча заједно да тренирају, а ако се буде умирила епидемиолошка ситуација можда ће од следећег месеца моћи цео тим. Ванредне мере не подразумевају да сада некоме наређујемо да не иде на море, већ само препоручујемо да је боље да остану у земљи. Неке државе су увеле да ако улазите у њихову земљу морате да имате негативан тест на ковид 19 који није старији од 24 сата. Па како да се темпира то време? Државне установе не би могле да постигну само те захтеве да испуњавају, видећемо да ли ће се укључити и приватне лабораторије – истиче др Тиодоровић.

Они који се баве услужним делатностима морају да имају испред објекта баријеру са средством за дезинфекцију у коју особа приликом уласка дезинфикује ципеле, затим на уласку средство за дезинфекцију руку (пожељно у дозерима), у тоалетима топлу воду и сапуне или такође дезинфекционе производе како би могле да се оперу руке. Када је реч о контролисању објеката и спровођењу препоручених мера, др Тиодоровић истиче да је здравствена инспекција задужена за контролу здравствених установа, да ће комунална полиција проверити да ли су у превозу сви захтеви испуњени, а за угоститељске радње су задужени санитарна инспекција и инспектори рада.

За сада остаје и даље на снази забрана јавних окупљања. То значи да сви који су планирали свадбе, крштења, прославе пунолетства и разне манифестације, за сада неће моћи да их организују. Став нашег саговорника је да то неће бити могуће вероватно до друге половине јуна.

http://www.politika.rs/scc/clanak/453549/Ukidanje-vanrednog-stanja-ne-ukida-i-vanredne-mere