Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 174 guests and no members online

   

Српски епидемиолог појаснио да ли се вирус корона преноси преко одеће

Веш на жици

© Flickr / Daniela Vladimirova
Вести
Вирус корона се шири планетом (1008)

Директор Клинике за инфективне и тропске болести у Београду Горан Стевановић рекао је да се вирус корона не може директно пренети преко одеће и додао да одећу особа заражених корона вирусом не треба посебно третирати већ опрати на уобичајен начин.

Стевановић је казао да је вирус корона релативно слаб у спољашњој средини, али да је могућа контаминација одевних предмета и косе.

„Али се вирус тако не може директно пренети, углавном захтева додатну контаминацију руку, па да пређе на слузнице очи, носа и уста“, рекао је Стевановић одговорајући на питања новинара на конференцији о ситуацији са вирусом корона.

Како је објаснио, особа може да се зарази уколико свеже контаминирану површину са одеће дотакне рукама или ако, на пример, контаминираном рукавицом протрља око што је, каже, чест пут преноса вируса код здравствених радника у случају да се не поштују правила облачења заштитне опреме.

„У реалним околностима тај пут преноса нема претерани значај“, рекао је Стевановић, преноси Таннјуг.

Додао је да грађани често питају да ли је потребан посебан третман одеће особа које су заражене Ковидом 19 и навео да је довољно опрати одећу у веш машини на уобичајен начин.

https://sptnkne.ws/BPA7