Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 72 guests and one member online

  • Бранислав
   

Потврђен вето на долазак Ђукановића: Парламент Српске подржао Додиков став

Народна скупштина Републике Српске потврдила је изјаве српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика о проглашењу Закључка и Одлуке Предсједништва БиХ, усвојених на 9. редовној сједници, одржаној 19. фебруара, веома штетним по виталне интересе Републике Српске

4
 
Фото: РТРС

Народна скупштина Републике Српске потврдила је изјаве српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика о проглашењу Закључка и Одлуке Предсједништва БиХ, усвојених на 9. редовној сједници, одржаној 19. фебруара, веома штетним по виталне интересе Републике Српске.

Ријеч је о Додиковим изјавама о штетности посјете предсједника Црне Гoре Мила Ђукановића БиХ и распоређивања припадника Фронтекса на граници са Хрватском, након што је по тим тачкама прегласан у Предсједништву БиХ.

 

Изјаве је подржало свих 56 присутних посланика, нико није био против, нити уздржан. Посланици опозиције нису присуствовали гласању.

Посланици су потврдили Додикову изјаву према којој је закључак о утврђивању званичне посјете предсједника Црне Горе БиХ 2. и 3. марта усвојен без консензуса веома штетан по виталне интересе Републике Српске.

Прихваћена је и одлука о потврђивању изјаве српског члана Предсједништва БиХ по којој је одлука о прихватању Споразума о статусу између БиХ и ЕУ о активностима које спроводи Агенција за европску граничну и обалску стражу на територији БиХ усвојена без консензуса веома штетна по виталне интересе Српске.

https://www.in4s.net/potvrdjen-veto-na-dolazak-djukanovica-parlament-srpske-podrzao-dodikov-stav/

 

 

НСРС је усвојила и два закључка.

У првом закључку се наводи да Споразум о статусу БиХ и ЕУ о дјеловању Фронтекса у највећем дијелу није споран за Српску, али је неприхватљиво да буде усвојен без сагласности и учешћа Министарства унутрашњих послова Републике, будући да је у његовој надлежности највећи дио граничног појаса којег се Споразум тиче, као и због чињенице да се Споразум оваквог значаја покушава усвојити прегласавањем члана Предсједништва БиХ из Српске.

У другом закључку пише да се задужује српски члан Предсједништва БиХ да у складу са овлаштењима и Законом о поступку закључивања и извршавања међународних уговора, покрене нову иницијативу и преговоре за закључивање Споразума о статусу између БиХ и ЕУ о дјеловању Фронтекса у БиХ уз обавезно поштовање мишљења и ставова надлежних органа Српске.

Закључке су потписали СНСД, ДНС, ДЕМОС, НДП, Уједињена Српска, Независни клуб СП, посланичка група СП и независни посланици.