Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 61 guests and no members online

   

Додик: Подгорица намеће нови идентитет, ми смо братски, један народ

Српски члан у Предсједништву Босне и Херцеговине Милорад Додик истиче да власт у Подгорици пласира заблуду да су Црногорци посебан народ и да то покушава да наметне стварањем неког додатног идентитета, те покушавају притиском, сатанизацијом и асимилизацијом да српски народ напрасно претворе у Црногорце

2
 
Милорад Додик , Српски члан у Предсједништву БиХ

“То што је црногорска власт урадила је наставак њихове ароганције и лошег односа према Србима кроз дужи временски период стварања те неке њихове независности. Заблуда коју власт пласира је да су Црногорци посебан народ, јер ми смо братски, један народ. Ту заблуду Подгорица покушава да наметне стварањем неког додатног идентитета, јер ресурс и повећање свог капацитета не може да тражи код Албанаца који никада неће бити Црногорци, или муслимана, а да не говорим код Хрвата”, рекао је Додик у интервјуу франкфуртским „Вијестима“.

Он наводи да власт зато покушава притиском, сатанизацијом, асимилацијом и на разне начине да српски народ претвори напрасно у Црногорце.

 

“То подразумијева неку нову вјеру која треба да се испољава кроз неку њихову причу. Подржавам српски народ у Црној Гори, подржавам СПЦ и оно што је рекао предсједник Вучић тим поводом у свом обраћању о потреби да се окупимо, подржимо и помогнемо Србима далеко више него што је то до сада било” навео је Додик.

Члан Предсједништва БиХ нагласио је и да Косово и Метохија нису изгубљени.

“ Очито да је Србија показала свој однос према том питању, без обзира на то колико било болно, а јесте, да то треба да буде политичко и демографско питање. Албанци одбијају било какве разговоре и с покровитељима са Запада и сматрају да договори који се потпишу, попут Бриселског споразума, треба да се реализују онако како њима одговара, док остало, као што је формирање Заједнице српских општина, игноришу. Не може тако” прича Додик.

 

Према његовим ријечима, Косово је као питање од прворазредног државног интереса Србије и српског народа било изгубљено прије седам-осам година, а сада је враћено.

“Београд је на снажној преговарачкој позицији и ништа се тамо не може ријешити без сагласности Србије, па Косово не може у међународне организације, нити може постати члан УН”, указао је он.

Дијалог о Косову је, према његовим ријечима, неопходност, радује га, каже, што је Србија у далеко моћнијем положају него раније када је била само фактор којем су испостављани рачуни.

“Данас има конзистентну политику у погледу рјешавања тог питања и свакако дајем потпуну подршку напорима Београда и предсједника Александра Вучића у том погледу”, наглашава он.

Поводом Дана Републике Српске, Додик поручује да је Српска од животне важности и да се зато овај празник обиљежава као један од најважнијих датума народне историје.

Жели да повеже Србију и Српску

Срби су тада научили и реализовали да без српске националне државе на овим просторима нема ни слободе. Да је потребна национална држава, најбоље се види на просторима изван Србије и Српске, гдје за Србе готово да нема никаквих слобода, било у Федерацији БиХ, Црној Гори или Хрватској. У Словенији нам, чак, не дозвољавају статус националне мањине, док нам у Македонији отимају цркву и прогоне оно мало Срба. И, наравно, у оквиру укупног проблема око Косова, српско национално питање је и државно питање. Све су то проблеми који говоре да је одлука 9. јануара 1992. била потпуно оправдана, да је била миротворна и да смо хтјели да политички ријешимо статус нашег народа” рекао је Додик и додао:

“ Нисмо хтјели сукобе тада и није их било у БиХ. Све то, од тешке фазе рата која је услиједила неколико мјесеци након формирања Српске и санкција, па до прогона нашег народа, ускраћивања економских, политичких социјалних и других права, којима смо масовно били изложени, није умањило значај и мит о стварању Српске”, објаснио је он.

На подсјећање да је недавно рекао да жели да повеже Србију и Српску казао је да треба бити реалан.

“Кад би моја емоција била у питању, ја бих одмах рекао да то треба да буде један државни простор и ту нема дилеме, ни потребе да кријем што мислим. Али има их много који су у све ово уплетени. Прије свега, са Запада, и БиХ никада не би опстала као држава да није таквих интервенција. Али, видимо да се ствари мијењају и зато ми Срби због догађања попут овог у Црној Гори са усвајањем Закона о слободи вјероисповијести, морамо да се окупимо око наших права и да будемо јединствени у осјећају те историјске одговорности”, додао је он.

Упитан како види то јединство рекао је да данас то можемо да чинимо тако што ћемо објединити школске програме, стандарде, чак и неке јавне службе и системе као што је здравство, можда чак и нешто што је у оквиру електропривреда или посебних привредних грана, а што би било интересантно и Србији и Српској.

“ Ако ми то не успијемо, генерацијама које долазе ће остати аманет да Српску створе као посебну и независну државу и то не мора никога да чуди. Сав народ овдје мисли на тај начин. Ми смо згурани у БиХ не вољом, већ силом међународне заједнице, а та сила, наравно, има своју снагу у одређеном времену, али не мора увијек да то буде та врста приче. Све што будемо радили, радићемо на миран начин, никада нећемо изазвати дестабилизацију и неку врсту рата. Међутим, Српска и српски народ имају право, као и све друге нације кроз историју, на свој државни одраз и то би значило веома тијесне везе са Србијом”, нагласио је Додик.

Указао је на значај односа с Москвом, рекавши да се данас види да је Лондон имао податке о Сребреници, али су ипак предложили да СБ УН изгласа резолуцију о осуди српског народа као геноцидног у 20. вијеку, што би, да Русија није спријечила, значило да нису ни Нијемци, ни они, који су побили пола свијета, геноцидни, већ би једино Срби били геноцидни.

“Зато смо захвални Русији и никад нећемо заборавити ту подршку и спречавање да се геноцидним прогласи наш народ који је изгубио 28 одсто становништва у Првом свјетском рату и још много људи у Другом свјетском рату, за нас такође страдалничком. То што су хтјели је невјероватно, али воља нашег народа за слободом, јединством и заједничким дјеловањем јача је од неистина које би да нам подметну”, рекао је он.

Говорећи о Великој Британији каже да је то „стари непријатељ“.

“Британци су још приликом распада отоманске империје као једини циљ на Балкану дефинисали спречавање хомогенизације Срба и могућности да постану снажна национална и државна зајединица. То траје све вријеме и није ништа ново. Ми уважавамо друге земље онолико колико оне уважавају нас. Многи су нас сатанизовали, а ево сада видимо објављене податке британског Министарства одбране који говоре да је лаж све што се причало о Сребреници и да ништа од оптужби није засновано на чињеницама. То говори и да је Запад манипулисао истином и стварао лажни стереотип који је требало да сатанизује Србе и да води ка нестанку Српске. Подржавали су их Американци и не можемо да заборавимо, јер чињена нам је неправда”, казао је Додик.

Izvor: Iskra.co

https://www.in4s.net/dodik-podgorica-namece-novi-identitet-mi-smo-bratski-jedan-narod/