Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 71 guests and no members online

   

Патријарх Иринеј: Јединство Србије и Српске, нада која нас одржава

Патријарх Иринеј

© Tanjug / Димитрије Гол
Регион
Пише

Дрина је мост између Српске и Србије. Данас је најпотребније да Србија и Српска буду јединствене, то је нада која треба да одржи српски народ, поручио је Патријарх српски господин Иринеј, говорећи на свечаној вечери у Бања Луци поводом Дана РС.

„Велика ми је част да се нађем у Републици Српској, не само данас, него у свакој прилици јер РС је део српскога народа“, рекао је патријарх.

У Српској и Србији живи један и јединствен народ са јединственом културом, вером, језиком и многим обичлајима. Република Српска је гарант опстанка српског народа на овим просторима и да није ње, питање је колико би данас било Срба на овим просторима, нагласио је поглавар Српске православне цркве

Према његовим речима, иако Срби живе расејани по целом свету, црква је та која уједињује српски народ ма где он био:

„Вера је оно што карактерише и што сједињује наш народ, и овде, и у свету. Сведоци смо да вера никада није умрла у српском народу. Многи кажу да је то нешто што је било и прошло. Није истина. Догађаји у Црној Гори најбоље нам говоре да је, када је ударено на оно што представља темељ једнога народа, народ показао свој отпор. То нам је велика утеха. Докле живи вера, живеће српски народ“, рекао је патријарх.

Црква је, према његовим речима, у најтежим приликама ступала и водила народ, тешила га и давала му наду. Невоље долазе и пролазе, а народ је дочекао да буде ослобођен, зајкључио је патријарх.

Шта је на вечери приређеној у част српског патријарха поручио представник српског народа у Председништву БиХ РС Милорад Додик читајте овде.

ВИДЕО ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ: https://youtu.be/3RyTKavU_x4

https://sptnkne.ws/AW5C