Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 196 guests and no members online

   

БРАЋО, УЗ ВАС СМО: И Српска брани СПЦ у Црној Гори: Устали Бањалука, Требиње, Пале…

 
 

Фото: Срна / Маја Крсмановић Б

Данас се у Републици Српској одржавају скупови подршке православном народу у Црној Гори.

Почело је окупљање верника испред Храма Христа Спаситеља у Бањалуци, у знак подршке православном народу у Црној Гори. Паљењем свећа дају подршку православцима у тој земљи, чији су протести обележили ову седмицу у региону.

Ово окупљање у Бањалуци организовало је Удружење грађана „Петрићевац“, које дели став да је овај закон против Српске православне цркве, али и да су пребијања грађана и свештенства на улицама градова у Црној Гори додатно погоршала ситуацију.

И у Требињу је најављено протестно окупљање на Тргу Слободе од 19 часова. Претходно ће бити одржан молебан у Саборном храму преображења Господњег.

Грађани Требиња и вечерас ће с мирног протестног окупљања послати поруку православцима у Црној Гори да нису сами, да имају подршку своје браће с друге стране границе, ако, како су истакли јуче током протестних окупљања, граница за братске народе уопште постоји.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић синоћ је присуствовао молебану и протестној шетњи у Херцег Новом. Градоначелник Херцег Новог Стеван Катић окупљенима је поручио да овај град и Новљани никада неће прихватити спорни закон, док је Ћурић истакао да народ неће продати веру за вечеру и дати имовину Српске православне цркве.

Објаснио је да је Херцег Нови део Епархије захумско-херцеговачке и да је зато и људима у Републици Српској важно шта се у овом граду дешава.

Уз Бањалуку и Требиње, сличан скуп одржава и на Палама. Њега су, са истим циљем, самоиницијативно организовали верници, уз благослов свештенства паљанске парохије.

rs.sputniknews.com