Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 42 guests and no members online

   

ОНИ ЋЕ БРАНИТИ СРПСКУ: Прво постројавање Жандармерије уз химну

24.09.2019.
 
 

Жандармерија (Фото: Sputnik/ РТРС)

Свечаним постројавањем у Центру за обуку у Залужанима, код Бањалуке, данас је званично представљена јединица Жандармерије, нова организациона јединица Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Жандармерија представља одраз и опредељење Републике Српске да ојача своје одбрамбене способности. Овим Српска шаље поруку да жели стабилност и мир, али да је спремна да одговори на све изазове, поручено је на свечаном постројавању ове нове јединице.

„Ова јединица није направљена да ратује против било кога, она треба да штити безбедност Републике Српске, безбедност свих наших грађана и њихове имовине без обзира на њихову националну или верску припадност. Сви они који живе у Републици Српској, биће заштићени од стране МУП-а, нашег САЈ-а и Жандармерије“, поручио је Драган Лукач, министар унутрашњих послова Републике Српске.

Жандармерија представља корак напред у јачању МУП-а, али и значајан допринос безбедности и стабилности Републике Српске, истакла је председница Српске Жељка Цвијановић.

„Ми јесмо опредељени и као институције и као власт наравно, да стално улажемо у нашу безбедност и да јачамо наше капацитете. То посматрамо на тај начин, без обзира на чињеницу што какву год иницијативу да покренете у Српској, увек наилазите на осуде, критике, галаму и хистерију која долази из Сарајева. Ми на то не треба да обраћамо пажњу“, напоменула је Цвијановићева, пренела је РТРС.

Првобитна идеја је била да се формира резервни састав полиције, али се од тога одустало јер је утврђено да би за то био потребан дужи период. Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, међутим, каже да се од те идеје није одустало.

„Као и све овде што се дешава у БиХ што чини Република Српска, одмах наиђе на осуде политичког Сарајева и дела Међународне заједнице, а да се не уђе ни у суштину око свега тога. То није ни изван Устава ни изван Дејтона, то је само лимитирано нашом потребом и осећајем безбедности и нашим материјалним средствима“, рекао је Додик.

Формирањем Жандармерије престају да постоје Јединице за подршку. Ова Јединица попуњена је припадницима активног састава МУП-а, првенствено младим полицајцима који су образовање стекли на Полицијској академији, а следи и додатна селекција и опремање.

„Влада Републике Српске ће у наредном периоду материјално и технички и кадровски попунити ову јединицу по свим нашим стандардима, значи, имаће све оно што имају такве јединице и у окружењу“, поручио је Радован Вишковић, премијер Српске.

Према речима министра Лукача, Жандармерија ће деловати у свим ситуацијама када је потребно задржати безбедност Републике Српске и њених грађана.

rs.sputniknews.com