Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 67 guests and no members online

   

ДОДИК: Изетбеговић не може постављати услове Републици Српској

 

(Милорад Додик) Фото: in4s.net

 

Бакир Изетбеговић не може постављати услове Републици Српској, а његова најава о подношeњу апелације за преиспитивање имена РС пред Уставним судом осуђена је на неуспјех, сматра предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

 

Гостујући у емисији „Укрштеница“ РТРС, Додик је истакао да Српска није задовољна положајем у БиХ, те да је на примјеру БиХ доказано да се саживот не може наметати.

 

Република Српска је јединствена са именом успостављеним када је и формирана – прије рата са именом под којим је и током рата била дио преговора, као што је то била и 1995. године када је успостављен мир, истакао је предсједавајући Предсједништва.

 

Додик каже да је Република Српска свих 12 анекса Дејтона потписала као страна. Зато поставља питање: „Чак и да се настави оспоравање имена које је у Уставу, шта је са другим анексима Дејтонског споразума?“.

 

– Дакле, то је типична антидејтонска иницијатива и зато су и реаговали неки странци, додаје Додик.

 

Иако су странци реаговали, Додик каже да не вјерује да се у односу међународне заједнице ишта промијенило. Да јесте, каже, чин Бакира Изетбеговића и СДА назвали би антидејтонским. Најава апелације о преиспитивању имена Републике Српске пред Уставним судом акт је уперен више против БиХ, него против Српске која је на нову политичку кризу дала јасан одговор.

 

– Недвосмислен одговор је наш статус, шта год то значило. То увијек не мора да значи само независност, али ја не желим то да искључим. Сви кажу „Опет се прича о томе“. Не, то је само једна од могућности. Ево ми предлажемо да се вратимо на дејтонске принципе Устава, да организујемо БиХ да буде уставна, а не неуставна заједница, истиче он.

 

Додик је нагласио да Република Српска није задовољна положајем унутар БиХ, која је све више подијељено друштво у којем се идентитети народа не уважавају. Српска, каже, данас не мора и неће да трпи међународни интервенционизам.

 

Говорећи о положају Хрвата и најновијој Декларацији ХНС-а, Додик је рекао да Хрвати имају право на став и Декларацијом не помињу Републику Српску.

 

– То је њихово право. Они имају право да кажу свој став, као што имају Срби. Ја не желим да одузмем Хрватима право да одлучују и доносе одлуке које се односе на њих. Да ли ће се то десити горе, то нема никаквог значаја, нагласио је он.

 

Говорећи о питању НАТО-а, Додик каже да је тај савез и политички, да у БиХ није објективан, а да ће за њега гласати тек онда када Срби кажу да у њега желе.

 

in4s.net