Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 85 guests and no members online

   

 

„Бежање од пописа је бежање од истине и реалности, доказ слабости и повлачење пред онима које смо 30. августа поразили управо одбраном идентитета”, истиче Мандић

Уколико ове године не буде пописа становништва, неће бити ни ове владе. Доста је било, саопштили су из Демократског фронта испровоцирани изјавом премијера Здравка Кривокапића, који је поручио да попис тешко да може бити одржан ове године јер су за то потребне озбиљне припреме. Сам је, међутим, у неколико наврата казао да ће пописа бити, јер је то законска обавеза.

ДФ је Кривокапићу поручио да парламенту достави Предлог закона о попису којим се обезбеђује спровођење пописа од 1. новембра ове године или да заборави на „све оно што је добио вољом људи који знају ко су и шта су и који желе да се то коначно верификује на првом слободно организованом попису од 1945. године”.

У јавном обраћању представника ДФ-а премијеру пише: „Поруком да се попис неће одржати ове године, пристајете на резултате фалсификованог пописа из 2011. године, који је у условима диктатуре и уцена спровела Демократска партија социјалиста (ДПС), а није вам прихватљиво да се попис организује сад, када би се могао одржати слободно и када би се, након 75 година, могла утврдити реална слика Црне Горе. Тај ко вас је саветовао да ће вам чланице коалиције ‘За будућност Црне Горе’ прогутати и ову издају интереса наших бирача, због ‘виших циљева’, дебело је погрешио”.

Андрија Мандић, један од лидера ДФ-а, за Политику каже да би евентуално неодржавање пописа било директно усмерено против српског народа у Црној Гори, против оних људи који су победили 30. августа, и који су се, између осталог, борили да се Црна Гора врати себи и својој традицији након деценија прогона и затирања српског идентитета.

„Бежање од пописа је бежање од истине и реалности, доказ слабости и повлачење пред онима које смо 30. августа поразили управо одбраном идентитета. Попис би морао да буде једна од потврда да су се десиле промене у Црној Гори и грађанима нико не може и не сме одузети то право и они помно прате да ли ће неко бити спреман да изда ту борбу”, оцењује Мандић и додаје да Кривокапић таквим потезима, као и „његови следбеници из владе и неке минорне партије” директно иду наруку хистеричном антисрпству, монтенегринском екстремизму и онима који су спремни да упадају у храмове СПЦ.

Из ДФ-а је поручено да „готово трагикомично звучи податак да скоро годину дана након избора није смењена директорка Монстата Гордана Радојевић, јастреб ДПС-а и фалсификатор последњег пописа, као и других података неопходних ДПС-у за варање нације”.

Гостујући недавно у Пљевљима Кривокапић је рекао да људе у Црној Гори „само интересује ко је које вере и нације, иако попис представља базу из које се пројектује будући развој”.

„Мислим да смо се довољно пребројавали. Попис треба да буде квалитетан, да нам да праве податке. Ми желимо само да имамо тачне и проверене податке. Тешко је очекивати да га буде ове године јер је немогуће направити довољно добру припрему и тестирања”, оценио је.

Његов став подржао је и потпредседник владе Дритан Абазовић, рекавши: „Нема техничких услова да се попис одржи до краја ове године”.

Симонида Кордић, посланица Нове српске демократије у Скупштини Црне Горе, сматра да без пописа „држава не зна колико има пореских обвезника, каква је образовна структура становништва, колико је незапослених, колико људи ради, у којим привредним секторима, каква је старосна структура, одумире ли или се подмлађује становништво”.

Председник Административног одбора у црногорском парламенту Милун Зоговић каже како би му, да је премијер Здравко Кривокапић „макар ставио у процедуру Закон о попису који помиње, ова прича имала неког смисла и минимум елементарне логике, а како није – реч је само о политичким и интелектуалним маневрима које испаљује сваки пут кад му се разоткрију стварне намере”.

Премијер се поново огласио поводом захтева да се одржи попис, и то не само захтева ДФ-а, већ и Социјалистичке народне партије, Праве Црне Горе, Радничке партије, Покрета за промене и Уједињене Црне Горе, и саопштио да је за организовање пописа становништва неопходно усвајање закона о попису и позвао Демократски фронт да прекине бојкот парламента. Из ДФ-а су му поручили: „Доставите закон Скупштини Црне Горе и ДФ ће доћи да га усвојимо”.

Кривокапић се поново утишао, а незванично се сазнаје да његов тим спрема поменути закон и да ће га ускоро доставити парламенту на усвајање. Хоће ли бити тако – знаће се ускоро.

 

Аутор Новица Ђурић

 

Насловна фотографија: Pierre Crom/Getty Images

 

Извор Политика, 15. август 2021.