Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 119 guests and no members online

   

ЖЕЛИДРАГ НИКЧЕВИЋ

Попричати са фанатиком  

Обично се претпоставља да је монтенегро националиста будала која не познаје историју, па ако људски попричате, ако му све потанко објасните, он ће престати да буде националиста. То је потпуно погрешно. Убијеђени монтенегро националиста уопште није будала, он једноставно директно гази ка свом циљу. А циљ је, на овај или онај начин: територију коју он сматра „својом“ очистити од људи које он сматра „туђим“. Очистити – не обавезно 100%, али бар до такве пропорције у којој би се „туђи“ претворили у фолклорно-музејску мањину, па и то под надзором државне камариле. 

Дакле, непромјенљиви смисао и циљ овог приступа јесте уподобљавање „другог“ себи, то јест претварање свих оних који се у Црној Гори изјашњавају као Срби – у „праве Црногорце“, по најновијем монтенегро калупу. А шта да се ради са онима који неће да постану „прави“? Нема много варијанти: или физичко истребљење, или депортација, или асимилација њихове дјеце. И све смо то чули у најави, директно са врха „бившег режима“, да би сад одјекивало на „комитским“ скуповима.

Ето зашто су за таквог националисту било каква права Срба у Црној Гори – потпуна бесмислица. Да Срби буду у власти? Па за шта смо се онда борили? Ако Србе не уподобимо себи, ако их не асимилујемо, онда је боље да се од њих оградимо бетонским зидом и бодљикавом жицом, по сваку цијену.

Наравно, међу онима који су дотле дошли на таласу Ђукановићевих криминалних вратоломија не налазе се само фанатични националисти. Има ту и обичних профитера, бивших Срба, који монтенегринску идеологију експлоатишу за своје личне и корпоративне циљеве. То су Милови тајкуни, како их обично називају. Можда је с њима могуће сјести за неки округли сто и потражити договор? Али проблем је у томе што је њих на горње спратове власти изнијело баш то националистичко помрачење, и сад су они његови таоци. Они су принуђени да буду највећи Монтенегрини.

А зашто ја пишем о таквим – рекло би се – очигледним стварима?
Зато што сам схватио да оне и нису баш тако очигледне. (Очигледне „не само за све“ – да парафразирам познатог кијевског мудраца Кличка.) Многи Срби, укључујући и оне од којих зависи решење, не разумију карактер и циљеве те националистичке идеологије, или су тек сад почели понешто да разумију. 

Никаквој равноправности за Србе ту нема мјеста. Монтенегро националиста се на нешто тако може сагласити само потписујући акт о безусловној капитулацији.

ЖЕЛИДРАГ НИКЧЕВИЋ