Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 17 guests and no members online

   

(ФОТО) Влада ће бити изгласана, али колика јој је стварна подршка? Замјерке на експозе и власти и опозиције

Јучерашњи дан у Скупштини обиљежило је скоро осам сати расправе из које се могло закључити пар ствари: Влада ће бити излгасана, то је извјесно и неупитано: подршка Влади је релативан појам и зависиће од ситуације до ситуације

25
 

Јучерашњи дан у Скупштини обиљежило је скоро осам сати расправе из које се могло закључити пар ствари: Влада ће бити изгласана, то је извјесно и неуптано, али подршка Влади је релативан појам и зависиће од ситуације до ситуације.

 

Иако ће стати иза предложеног састава Владе и програма који је презентован, три побједничке коалиције изнијеле су и бројне критике на начин функционисања састављања Владе, нека начела, као и како се дошло до одређених рјешења.

Прилику да упуте своју критику имали су и посланици опозиције. Позивајући се на свој „конструктиван“ приступ овом сазиву Скупштине, наравно, указујући на „бојазан од пропадања и нестајања Црне Горе, тековина 21. маја и тисућуљетње Кисторије“.

Кривокапић: Ова влада ће сигурно бити изгласана, желим да будем премијер свих грађана

Мандатар Здравко Кривокапић је рекао да „овај програм није могао да буде другачији“.

„Они који немају податке немају право да се играју подацима. Да ли је ово семинарски рад то нека процијени неко други. Ово је оно што се у овом тренутку могло урадити. Ово је влада дисконтинуитета и не обавезује нас како је неко претходно радио“, рекао је Кривокапић.

 
Здравко Кривокапић

Поручио је да ће „ова влада сигурно бити изгласана“.

„Није мањинска већ влада народа. Тражили смо да не будемо критиковани, ако очекујете резултате онда нас орочите на шест мјесеци“, рекао је Кривокапић.

 

Радуновић: Све се радило само да ДФ не буде у влади

Посланик Демократског фронта, Славен Радуновић, рекао је да Берлински зид још није пао у Црној Гори.

Чини ми се да и неће још неко вријеме, зато што то подразумијева озбиљну сјечу кадрова ДПС-а по свим структурама. Ова влада нема снагу да доведе тај посао до краја. Ово је влада компромиса. Од почетка је била прича да ми из ДФ-а морамо да попустимо јер ће УРА издати. Ја сам говорио да неће, јер и она има своје гласаче. Али ви који сте мислили да треба да дамо све само да се изгласа влада, направили сте штету себи, јер у новој власти нећете имати представнике да остваре оно што смо обећали – навео је Радуновић.

Он је казао да грађани Црне Горе не очекују мекану транзицију.

– Ми тражимо правду. Ако остане како је било или буде само мало боље, то није нешто што смо очекивали. Људи које сте изабрали нијесу чак ни експерти; они су приправници у овом послу. Они нијесу ни политичари. Ви сте нам их продали као експерте, јер нијесте смјели да одговорите да нећете нестраначке личности у влади, првенствено ДФ. Све се радило само да људи из ДФ-а не буду у влади. Из ДПС-а се смјешкају јер знају да сте подлегли притиску трећих лица. Имаћете подршку наших посланика док будете радили онако како се очекује. Ако будете мост за бјежање корумприаних појединаца, бићете срушени – поручио је Радуновић.

Богдановић: Не смијемо више бити земља у којој ће власт радити само за половину народа који су је бирали

Посланик листе Мир је наша нација, Борис Богдановић, саопштио је да Кривокапић неће морати да брине за резултате ако буде служио народу Црне Горе.

– Нова влада ће више него било која друга бити под сталним надзором Скупштине Црне Горе. Ниједан посланик више неће бити тастер-посланик. Будући министри, знајте да нијесте вјечити. Први међу вама, професор Кривокапић, понијеће највећу дужност. Црна Гора не смије више бити земља у којој ће власт радити само за половину народа који су је бирали, а против оне половине који нијесу. Ова влада мора радити за сто одсто народа – напомено је он и додао да ће његова коалиција гласати за Кривокапићеву владу.

Ераковић: Избори обиловали притисцима ментора нове већине

Јевто Ераковић из ДПС-а сматра да су избори одржани 30. августа обиловали нерегуларностима и притисцима нове већине, односно, како је рекао, њихових ментора.

Менотра из једне мрачне прошлости наше државе, за које смо мислили да су далеко иза нас. Ментора који су били вође антицрногорских и четничких скупова, на којима је био присутан и мандатар, и гдје је стекао матрицу дјеловања – рекао је Ераковић.

Говорећи о здравственом дијелу експозеа, Ераковић је казао да је Кривокапић био главни промотер кршења епидемиолошких мјера.

– Из те позиције немате право да коментаришете мјере, нити да их критикујете; то нијесу морални политички поени. Политика вам је била преча од положаја и статуса здравствених радника – истакао је посланик ДПС-а.

Живковић: Улазимо у експериментални период с озбиљном нестабилношћу

Посланик ДПС-а, Данијел Живковић, рекао је да експозе мандатара одише демагогијом.

Темељи нове владе врло су нестабилни, јер она нема подршку владајуће већине; нема ни пет посланика који ће подржати персонални састав владе и модел који је предложен – навео је Живковић.

Посланик ДПС-а је рекао да нова влада глорификује теократију, те да ће покушати да затре антифашизам.

Мислим да улазимо у експериментални период с озбиљном нестабилношћу и да ће грађани убрзо имати шансу да исправе или ревидирају своју одлуку на ванредним парламентарним изборима – закључио је Живковић.

Конатар: Црна Гора није нестала, експертска влада заслужује шансу

Посланик листе Црно на бијело, Милош Конатар, рекао је да се данас покреће демократски точак промијена.

Црно на бијело ће гласати за избор нове владе. Обећали смо развлашћивање ДПС-а и експертку владу, сада то испуњавамо – подвукао је он.

Конатар је упутио апел будућој министарки одбране, Оливери Ињац, да посјети људе који чувају Сињајевину, те да одустане од војних вјежби на том подручју.

Он је поручио да Црна Гора није угрожена и да ће наставити свој европски пут.

– Од избора је прошло три мјесеца, сунце излази на истоку а залази на западу, смјењују се годишња доба… Бестидно су вас лагали да ће Црна Гора нестати ако они не буду на власти. Није нестала, нити ће нестати, постоји и постојаће – нагласио је Конатар.

Он сматра да је нова влада могла бити боља, али да је најбоља могућа у овом тренутку.

– Она преузима вођење државе у тежем тренутку него ниједна прије ње. Експертској влади треба дати шансу. Позивам парламентарну већину да несугласице оставимо по страни – закључио је посланик листе Црно на бијело.

Брајовић: Свако ко гласа за ову владу јасно удара у темеље самосвјесне и суверене Црне Горе

Посланик Социјалдемократа (СД), Иван Брајовић, сматра да је ово најдуже очекивано формирање владе у Црној Гори. Он је рекао да ће СД бити конструктивна опозиција.

Нападаћемо све предлоге с којима се не будемо слагали, али ћемо прихватати све што буде добро за Црну Гору. Ви тако нисте насутпали, већ сте нас опструирали бојкотом – поручио је он.

Коментаришући Кривокапићеве ријечи да ће будућа влада бити прва демократска влада у Црној Гори, Брајовић је упитао да ли то значи да су владе које су мандатара бирале на функције недемократске.

Брајовић је оцијенио да свако ко гласа за ову владу јасно удара у темеље самосвјесне и суверене Црне Горе.

– Да ли је ово влада већинске Црне Горе? Да ли је ово помиритељска, процрногрска, проевропска влада? Не. Ова влада, бар по наступима које чујемо у посљедње вријеме, то није – истакао је Брајовић, позивајући све опозиционе партије на формирање широког савеза за очување темељних вриједности Црне Горе.

Он је рекао да СД неће гласати за избор нове владе, те да се нада да ниједан од 40 опозиционих посланика то неће учинити.

https://www.in4s.net/foto-vlada-ce-biti-izglasana-ali-kolika-joj-je-stvarna-podrska-zamjerke-na-ekspoze-i-vlasti-i-opozicije/