Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 142 guests and no members online

   

(ФОТО/ВИДЕО) У Црној Гори опет се пишу нова житија: Уз молитве и црквена звона народ брани светиње

Вјера у Бога, стамена вјера и одлучност сваког од њих послала је режиму и вечерас поруку  - Не дамо светиње

30
 
Беране

Вјерни народ Црне Горе и ноћас ће исписати још једну страницу свијетле историје. Скоро два мјесеца широм државе народ мирним путем, молитвом и литијама, усказује незадовољство због усвојеног антидржавног тзв.Закона о слободи вјероисповијести.

Вјера у Бога, стамена вјера и одлучност сваког од њих послала је режиму и вечерас поруку  – Не дамо светиње.

 

„Мојковац је ‘мој ковани новац’ краља Уроша Немањића

Више од 100 грађана кренуло је у литију дугачку 28 километара од цркве Св. Ђорђа из Добриловине одакле су се упутили према храму Христовог Рождества у Мојковцу. Литију предводе монахиља Макрина и парох мојковачки Данило Дамјановић.

Мојковац литија, 20 фебруар

Температура у Мојковцу данас је испод нуле, али зиме нема кад се светиње бране, поручују учесници овог крсног входа.

Литију је у Калудри срео и поздравио Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, који ће вечерас предводити крсни вход у Пљевљима. Њеним учесницима Владика је рекао да зло домаће данас, нажалост, пријети народу и Црној Гори.

 

„Ја сам поднио пријаву садашњем предсједнику Скупштине Црне Горе (Ивану) Брајовићу, а послије је доставио и предсједнику државе и предсједнику Владе, да ова Црква Божја постоји овдје од времена цара Константина, као што и јесте. Овај несрећник наш, који је предсједник Црне Горе, он ствара своју аутофекалну, како је ја називам… Но шта је но аутофекална кад један безбожник некрштени ствара своју цркву? Тога нигдје у свијету није било. Народ у Црној Гори је зато дарнут у живац. Ја то тако осјећам. Нико није подстакао ни вас да данас ходате по овом снијегу, него је народ дарнут у живац, у његово биће. Много шта је претрпио, нарочито од 1945. године, и на крају су, очевидно, пукла трпила. И што је најважније, народ је престао да се плаши“, казао је Владика Амфилохије.

Сусрет Митрополита и литије из Добриловине, 20. фебруар

Благосиљајући народ да му Бог да снаге да истраје у одбрани вјере, Владика је пожелио да Бог уразуми и предсједника Владе Душка Марковића.

Мојковац је ‘мој ковани новац’ краља Уроша Немањића. Како ћемо њега да избришемо. Нека ми опрости наш добри премијер Марковић. Дај Боже да се уразуми. Ипак је он, имам утисак разборитији од овога који је главни. Нек му Бог буде на помоћи. Двадесет и три пратиоца су га пратили сад тамо у Мајами, да се проводи за Нову годину. Ко то плаћа“, запитао је Митрополит Амфилохије.

Прегледач видео записа
00:00
 
02:24

Православље се брани у Беранама

Васојевићи не одустају, и вечерас је више хиљада грађана на улицама Берана. Молебан се служи у манастиру Ђурђеви ступови, одакле ће кренути литија вјерног народа.

Беране, 20.2
Беране
Беране, 20.2
Прегледач видео записа
00:00
 
00:47

На Жабљаку јунаци бране светињу!

Из језерских села подно Дурмитора, вјерни народ креће на литију на Жабљак.

Жабљак, 20.2.
Прегледач видео записа
00:00
 
00:16

 

Бијело Поље не да светиње!

Бијело Поље је први град одакле већ традиционално почињу литије за одбрану светиња у Црној Гори.

Прегледач видео записа
00:00
 
03:22

Како се претпоставља, од Цркве Светих апостола Петра и Павла до Цркве Светог Николе прошетало је преко 20.000 људи.

Бијело Поље, 20.2.
Прегледач видео записа
00:00
 
00:55

 

У Андријевици најмасовнија литија до сада

И у Андријевици се вечарас бране светиње свим срцем. Како смо и навикли од њих, достојанствено и сви као један су узели учешће у литији.

Андријевица, 20.2.

Плужине не одустаје!

У Плужинама је данас у цркви Светог Јована Крститеља служен молебан, а улицама вароши је након молебана прошла литија са неколико стотина грађана.

Прегледач видео записа
00:00
 
00:41

 

У Пљевљима више нема мјеста

Грађани Пљеваља су сваке недјеље истрајнији, и у већем броју. Њихова борба против срамног Закона о слободи вјеросиповијести, јача из дана у дан.

Четвртак и недјеља су посебни и благословени дани за све вјернике – „Постали смо зависни од литија и шетње“, поручују Пљевљаци.

Пљевља, 20.2.

И – опет празник у Никшићу: „Дјеца неба“ бране светиње

Велики број Никшићана присуствао је вечерашњем молебану у Саборној цркви Светог Василија Острошког.

Велики број вјерника није успио да уђе у храм, па су испред цркве и на Тргу Шака Петровића стрпљиво чекали да се молебан заврши па да сви, сабрани, крену у молитвени ход. Литију је предводио протојереј-ставрофор Радојица Божовић.

Величанствено: Никшић, 20. фебруар

 

Величанствени Херцег Нови

И југ Црне Горе вечерас је на ногама. Величанства литија у Херцег Новом обара све рекорде. Новљани немају дилему – светиње се морају бранити. Литија од цркве Светог Спаса на Топлој до цркве Светог Арханђела Михаила на Белависти.

Херцег Нови
Херцег Нови

Хиљаде људи на литији: Бар брани светиње

Бар, 20.2.

И Бар шета за одбрану светиња. Десетине хиљаде Барана вечерас је у крсном ходу од храма Светог Јована Владимира па све до центра града. И млади и стари, дјеца сви гласно вичу – Не дамо светње.

Прегледач видео записа
00:00
 
00:13

Петровац је устао!

Петровац
Петровац

Више десетина хиљада грађана у Подгорици: Ми смо дјеца литија, народ икона, фреске су нам сјени

Народ икона и дјеца литија, то је била величанствена Подгорица и вечерас. Бескрајна ријека народа, хиљаде и хиљаде грађана у крсном ходу, који је предводио Владика захумско-херцеговачки Димитрије са свештенством.

Подгорица, 20.2.

 https://www.in4s.net/foto-video-u-crnoj-gori-opet-se-pisu-nova-zitija-uz-molitve-i-crkvena-zvona-narod-brani-svetinje/