Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas2183
Juče1097
Ove nedelje4685
Ovog meseca7589
UKUPNO836896

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 138 guests and no members online

   

POOL
Русија

Председник Русије Владимир Путин сматра да су се Сједињене Америчке Државе суочиле са типичним проблемима империје – сигурни у своју моћ стварају себи проблеме са којима се неће моћи изборити, као што се догодило са Совјетским Савезом.

„Чујемо претње које и даље стижу из Конгреса и још однекуд. Све се то дешава за време унутрашњих политичких процеса у САД. Људи који то чине очигледно полазе од тога да је америчка економска, војна, политичка моћ таква да то није страшно; они мисле да ће то преживети“, рекао је лидер Русије на састанку са шефовима светских информативних агенција у оквиру Међународног економског форума у Санкт Петербургу.

Путин је, „као бивши грађанин Совјетског Савеза“, објаснио да је проблем империје у томе што им се чини да су тако моћни да могу себи дозволити мале грешке. Како је објаснио, такве државе неке поткупљују, неке застрашују, с некима се договоре, некима запрете војним бродовима и сматрају да тако решавају проблеме.

„Али број проблема расте. Долази тренутак када се с њима не могу изборити. И САД сигурним, чврстим кораком иду директно путем Совјетског Савеза“, рекао је Путин.

Русија је постојала и постојаће – помирите се с тим

Он је такође изјавио да је Русија постојала, постоји и постојаће, као и Сједињене Америчке Државе, и с тим се треба помирити.

„Нисмо ми довели руско-америчке односе у стање у коме се данас налазе. Нисмо ми то учинили. Нисмо први предузели ниједан корак у ономе што је нанело штету руско-америчким односима... Тих корака је превише“, рекао је Путин на састанку са шефовима међународних информативних агенција у оквиру Међународног економског форума у Санкт Петербургу.

Он је подсетио и на увођење антируских санкција.

„Јесмо ли ми уводили санкције против САД? Сједињене Америчке Државе су те које су уводиле санкције против нас и настављају да их уводе у свакој прилици и без икаквог разлога. Само зато што ми постојимо. Али с тим ће морати да се помире. Русија је постојала, постоји и постојаће. Као што постоје и постојаће САД које играју важну улогу у свету. Волео бих кад би они играли стабилизујућу улогу“, истакао је руски председник.

Према његовим речима, Путин рачуна на то да ће састанак са америчким колегом Џозефом Бајденом 16. јуна у Женеви бити конструктиван.

Међународни економски форум у Санкт Петербургу завршава се данас, 5. јуна, а почео је 2. јуна. МИА „Русија севодња“ је медијски партнер форума.

https://sptnkne.ws/Gzv5