Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas182
Juče1097
Ove nedelje2684
Ovog meseca5588
UKUPNO834895

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 36 guests and no members online

   

Путин: Зашто мислите да смо ми будале

САД не желе дијалог. Русији ништа није остало него да направи оружје које ће заобићи нуклеарни кишобран, иначе би руски нуклеарни потенцијал био фактички поништен

2
 

Овогодишња конференција за новинаре Владимира Путина трајала је око четири и по сата и протекла је у измењеном облику јер у сали није било онолико новинара колико је то уобичајено, али су питања постављана из неколико центара у којима су била акредитована 774 новинара. Годишња конференција је увек прилика да се Путину поставе и нека тешка питања, као и да се бар дотакну питања личне природе о којима он никада не говори. Медијске написе о његовом животу Путин је оценио као „компилацију која се не може читати”. Рекао је да многи чланци представљају дезинформације и нагласио да све ради за државу и да га не брине шта други мисле о њему.

Једно од „тешких питања”, како су опозициони медији најављивали, било је питање ко је је отровао Алексеја Наваљног. Путин је одговорио да Наваљни има подршку америчких специјалних служби (Наваљни је тужио Пескова због тога што је рекао да ЦИА ради с њим) – „али да то не значи да га треба отровати”.

Путин је поновио да је, када му се супруга Наваљног обратила, одмах тражио да га пусте да иде у Немачку на лечење. Према његовим речима, медијска истрага којом су идентификовани и именовани службеници ФСБ наводно одговорни за тровање представља трик чији је циљ напад на руске лидере. Путин је рекао да нико не даје Москви закључке експерата о стању Наваљног. „Стивене, можете ли да ми објасните то?”, питао је новинара Би-Би-Сија који је поставио питање о Наваљном.

Што се тиче питања у вези са спољном политиком, Путин је изразио наду да ће се барем неки проблеми у руско-америчким односима решити у време администрације Џоа Бајдена.

„Претпостављамо да ће новоизабрани амерички председник разумети шта се дешава, он је особа која има искуства и у унутрашњој и у спољној политици”, рекао је Путин.

 

У контексту спољнополитичких питања Путин је подсетио да је Крим ушао у састав Русије као резултат референдума, за разлику од Косова. Међутим, на Западу су „прогутали” одвајање Косова, док су становницима Крима увели санкције.

„Да, ми смо невинашца у поређењу са вама (Западом)”, одговорио је Путин на питање британског новинара да ли је баш Русија увек недужна или има мало и њене кривице у лошим односима са Западом. Поводом сукоба у Донбасу, Путин је рекао да Минск и споразуми имају снагу међународног закона, да неће моћи једнострано да се мењају и да њихова примена зависи од Кијева. Путин се осврнуо и на ситуацију у Молдавији. Тамо је новоизабрана председница Маја Санду позвала руске мировњаке да се повуку из Придњестровља, а Путин је, како преносе руски медији, рекао да у томе нема ништа ново, додавши да је Маја Санду држављанка Румуније, а да ће се руски мировњаци повући чим за то буду „сазрели услови”. Говорећи о Белорусији, Путин је подсетио да је Лукашенко покренуо промену устава и нагласио да белоруски народ треба сам да реши проблеме у својој земљи, а да је приметно мешање споља. „Све што је бачено споља је као граната”, констатовао је он.

Руски председник је подсетио да се НАТО шири ка руским границама, САД излази из кључних војних споразума: о ракетама средњег и кратког домета, о отвореном небу… „Сада ће државе НАТО-а летети изнад Русије и предавати информације САД, док је Москва тога лишена”, рекао је он и додао да ће се уз то без споразума СТАРТ-3 светска безбедност наћи под знаком питања, јер и Русија на то мора да одговори новим типовима оружја. Притом, Путин је нагласио да такве суперсоничне системе какве има Русија нема нико у свету. „Ви сте паметни људи. Зашто мислите да смо ми будале?”, рекао је Путин, говорећи о претензијама западних држава према Русији у војностратешкој сфери. Он је рекао да је Русија спремна за сарадњу, али да САД не желе дијалог и додао да Русији ништа није остало него да направи оружје које ће заобићи нуклеарни кишобран, иначе би руски нуклеарни потенцијал био фактички поништен.

САД ради на теорији „муњевитог високопрецизног удара”, тј удара по командним центрима. „Међутим, за сада они не поседују хиперсонично оружје. Када буду, ми ћемо се припремити”, навео је он и додао да је у току рад на најновијим система наоружања и да су „кинџал” и „пересвет” већ предати војсци. Путин је подсетио да се Русија налази на шестом месту по величини војног буџета, али да успева да уради оно што други не могу.

Оцењујући руско-турске односе Путин је рекао да, иако некад имају различите интересе од турског председника Реџепа Тајипа Ердогана „он је човек који држи реч, мушкарац”. Поводом изградње гасовода „Северни ток 2” Путин је изјавио да је пројекат економски профитабилан за Европу и нарочито Немачку и изразио уверење да ће бити завршено још тих 165 километара. Додао је да очекује да ће нова америчка администрација поштовати „своје партнере и савезнике и да неће инсистирати да они занемаре своје националне интересе”.

На питање да ли ће се кандидовати на председничким изборима 2024. Путин је одговорио да још није одлучио додавши да је прерано да се говори о томе. Путин је одговорио да се није вакцинисао против вируса корона јер вакцина још није одобрена за људе његових година, али да ће то обавезно учинити чим постане могуће. Он је додао да свет не треба да тражи кривце у пореклу вируса него да уједини снаге у борби против њега. Том приликом је нагласио да је Русија прва земља на свету које је такорећи изумела и почела да производи вакцину, да је она безбедна и ефикасна и да је ниво заштите од 96 до 97 одсто. Путин није желео да одговори на питање новинара да ли су специјалне службе Русије добиле налог да открију како се појавио вирус корона, рекавши да конференција за медије није место да о томе говори.

Након два сата трајања конференције Путинов секретар за медије Дмитриј Песков је позвао присутне новинаре да промене маске. Било је много питања која се односе на унутрашњу политику, стандард грађана, а једно од необичних је и како да руски народ престане да псује. Путин је на то одговорио да би требало да се присете совјетског филма и када им дође да опсују употребе реч „ротквица”.

https://www.in4s.net/putin-zasto-mislite-da-smo-mi-budale/