Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 132 guests and no members online

   

Шта можемо учинити и сами – Kако се заштити од извора нејонизујућег електромагнетног зрачења које сви користимо у нашем свакодневном животу


Приредио: мр Ненад Шијаковић, дипл.инг.ел.

(из књиге “5Г и електромагнетне фреквенције – Kомплетан водич како се заштитити од зрачења и последица”, Даниел & Раyан П Дебаун, 2019)

Kада би вам неко понудио алатку која би вам олакшала живот, али у замену да скратите ваш животни век да ли бисте пристали?

Уколико бисте морали да пристанете да животни век вашег детета буде краћи, а његово здравље и благостање угрожени?

А, ако бисте морали да одустанете од прилике да једном имате потомство?

Чак и да су ти ризици веома мали, рецимо да имате тропроцентну шансу да добијете глиобластом, да ли бисте прихватили ту понуду?

Ово није хипотетичко питање. Ово се управо догађа.


Технологија је постала толико интегрисана у наше животе, толико да уопште не застанемо и упитамо се шта управо радимо. У наш живот уводимо све више и више електронских уређаја, али не делује да разматрамо потенцијалне последице које проистичу из наше зависности од ових уређаја.

Сви ови уређаји емитују електромагнетно зрачење, које већ увелико оставља последице на живе организме и жива ткива. Окружити се овим уређајима а ипак изабрати да останемо у незнању како они функционишу је исто као играти руски рулет са повезом преко очију са више пиштоља.

Електронски уређаји у нашим животима представљају потпуни угођај, због њихове мобилне комуникације, ипак истраживања указују и на потенцијалне ризике при њиховом коришћењу. Излагање електромагнетним пољима може бити штетно уколико људи нису свесни њихових опасности.

Уређаје можемо искључити када их не користимо, а држати их даље од наших тела док их користимо. Можемо да спречимо децу да користе ове уређаје док не достигну одговарајуће године. Себе доводимо у опасност одлуком да останемо пасивни, или у незнању пред овим информацијама.

Знамо да сви електрични и електронски уређаји емитују електромагнетно зрачење, то је једноставно начин на који раде. Према законима физике, за производњу електричне енергије, морате такође створити и електромагнетно поље. Стога, зато што живимо у технолошки напредном друштву, наше излагање електромагнетном зрачењу је неизбежно. Електромагнетно зрачење има моћ да измени наше животе, набоље или нагоре, тако да треба да останемо у току са тренутним знањима, и да будемо свесни чиме се окружујемо и какав то утицај има на нас. Наше благостање, преживљавање и животни век су под овим утицајем. Још увек можемо да користимо технологију и уживамо у њој, уколико предузмемо неопходне мере за исправно коришћење исте, на безбедном растојању, БЕЗБЕДНИМ ФРЕKВЕНЦИЈАМА и са свеукупном предострожношћу.

Са тим у вези, важно је разумети да неки извори електромагнентог зрачења емитују више зрачења од других и да сваки може имати другачији ефекат на наша тела. Неколико уобичајених извора електромагнентог зрачења су овде наведени:

Далеководи.
Високо уздигнути проводници за пренос великих количина електричне енергије, великих снага, раде на високом напону од 10.000 до 400.000 волти, али се сматрају релативно безбедним јер су људи обично на великом одстојању од њих.

Ожичење домаћинста.
Електричне инсталације у нашем дому. Електрични каблови који пролазе кроз зидове и плафоне емитују ниско фреквентно електромагнетно зрачење и могу бити потенцијална претња за људе који су преосетљиви на електромагнетна поља.

Електрична ћебад.
Ови уређаји за загревање могу да створе електромагнетно поље које продире у тело око отприлике 15-20 цм, повезују се са нежељеним догађајима као што су побачаји и дечија леукемија, према експертима као што су др Ненси Вертајмер и физичар Ед Липер.

Микроталасне пећнице.
Емисије микроталасних зрачења мере се у миливат по центиметру квадратном мW/цм2, и сматрају се високо ризичним, нарочито код старијих уређаја или код оштећеног или поквареног уређаја.

Будилници.
Ови врло често коришћени уређаји могу произвести веома јака електромагнента поља, чак и до 5-10 мГ.

Фенови за косу.
Ове справе за улепшавање могу емитовати веома јака електромагнетна поља, али због њихове повремене употребе много су мање штетни него остали уређаји које користимо стално, на дуже временске периоде. Ипак неки стручњаци за електромагненто зрачење предлажу да деца не користе фенове за косу јер могу бити осетљива на таква излагања због тога што су њихов мозак и нервни систем још увек у фази развоја.

А сада долазимо до велике петорке. Пет извора које сви користимо, а који представљају највећу опасност што се тиче последица електромагнентог зрачења.

    Мобилни телефони,
    Лаптоп рачунари,
    Таблети,
    Паметна бројила,
    Wи-фи мреже

У даљем тексту нећемо се бавити појединачно сваким од уређаја (кога интересују детаљи може све пронаћи у књизи “5Г и електромагнетне фреквенције – Kомплетан водич како се заштитити од зрачења и последица“, од Даниел & Раyан П Дебаун). Фокусирамо се на мерама заштите које свако од нас може примењивати у свакодневном животу. Следи списак превентивних мера заштите од нежељених дејства услед коришћења ових пет уређаја:

Мобилни телефони:

    Kористите мобилни телефон прислоњен у главу што је краће могуће. Kористите спикерфон и жичне слушалице када год је то могуће.
    Kада не користите мобилни телефон нека буде удаљен макар 30цм од вас.
    Током ноћи не држите мобилни телефон у вашој близини и уколико је могуће држите телефон у суседној просторији у авио моду.
    Мала деца не би требало уопште да буду у прилици да користе мобилне телефоне, а ако то не можете избећи постарајте се да је мобилни телефон док се дете игра са њим у авио моду.
    Никада не носите мобилни телефон уз ваше тело. Постарајте се да мобилни буде у торби довољно удаљен од вашег тела док га носите.

Лаптоп рачунари:

    Kада користите лаптоп рачунар поставите га на сто испред себе, никако у крило.
    Искључите блутут и wи-фи када не користите лаптоп.

Таблети:

    Избегавајте коришћење таблета директно у вашем крилу или у близини вашег тела. Kористите га што је даље могуће од вашег тела.
    Kада користите таблет подесите га када год је то могуће на авио режим рада.
    Мала деца не би требало уопште да буду у прилици да користе таблет уређаје, а ако то не можете избећи постарајте се да је таблет док се дете игра са њим у авио моду.

Паметна бројила:

    Не користите паметна бројила која емитују РФ зрачење уколико је то могуће.
    Поставите заштитну опрему на унутрашњи зид куће како би ублажили продирање РФ сугнала у ваш дом.

Wи-фи мреже и рутери:

    Kористите мрежне каблове уместо бежичног интернета у вашем дому и канцеларији.
    Искључите рутер када га не користите.
    Поставите рутер најмање 3м од места где људи активно бораве.
    Не постављајте бежичне рутере у близини спаваћих соба.
    Нека ваша деца избегавају коришћење wи-фи мреже у школи, обданишти, дневном боравку, играоницама исл.
    Најбоље је рутер поставити у део куће или зграде који се најмање користи, како би се на минимум свело стално излагање…ово је за случај да није могуће кориситти жичани пренос података и избећи бежићни интернет.

Уопштено максимално смањите време коришћења свих горе описаних уређаја и распитајте се о евентуалној набавци додатних заштитних маски, подлога, футрола које могу помоћи у додатном смањењу изложености електромагнетном зрачењу датих уређаја.

http://www.mikroenergetika.rs/2020/07/26/sta-mozemo-uciniti-i-sami-kako-se-zastiti-od-izvora-nejonizujuceg-elektromagnetnog-zracenja-koje-svi-koristimo-u-nasem-svakodnevnom-zivotu/