Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 65 guests and no members online

   
Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: Ових 20 болести најчешће погрешно дијајагностификују

Ових 20 болести најчешће погрешно дијајагностификују 16 Oct 2019 22:04 #2314

Забринутост због грешке у медицинској дијагнози нажалост има оправдање у статистици. У студији објављеној у часопису БМЈ Куалити анд Сафети наводи се да је погрешно дијагностицирано свако двадесет и једна одрасла Американка, односно да погрешне процене лекара утичу на 12 милиона Американаца годишње.

Чињеница је да модеран начин живота доноси нове изазове за медицину, која и поред свог брзог развоја није беспрекорна наука. Чињеница је и да су лекари само људи и да је грешка човека. Показивање кривице на лекаре неће помоћи себи и вашем здрављу, али доза сумње не долази у обзир. Да бисте добили правовремену дијагнозу, врло је важно бити активни заговорник здравствене заштите, али не сами дијагностицирати болест и предузети кораке лечења, већ посматрати и бележити све симптоме које сте развили и о њима отворено и темељно разговарати са лекаром. .

Грешке у дијагнози су врло честе за 20 медицинских стања, зато обратите посебну пажњу на њих и обавестите лекара ако сумњате да је он или она погрешно дијагностикован, преноси тпортал.

fibromialgija

Ову болест карактерише раширена бол у зглобовима, умор и болови у мишићима, и врло је тешко препознати. Могуће грешке су дијагноза реуматских болести попут лупуса, синдрома хроничног умора и реуматоидног артритиса. Често га прате проблеми са спавањем и расположењем, па може бити и замена за депресију. Неке студије наводе да ће се људима с одређеним симптомима дијагностицирати реуматолог због фибромијалгије, али ако оду код гастроентеролога, дијагностификоват ће им синдром раздражљивог црева.

Обољели од фибромијалгије често сведоче да су посетили бројне лекаре пре него што су правилно постављени, па ако сумњате да имате фибромијалгију, обратите се породичном лекару и питајте свог реуматолога да вас види.

Срчани удар

Лако је приписати симптоме срчаног удара нечем мање опасном, као што су пробава или напади панике. Превише честе грешке у дијагнози срчаног удара јављају се код жена, јер се чешће жале на болове у руци и трбуху, него у грудима, при којима ће осећати само дрхтање. Срчани удар код жена може се назначити мучнином и вртоглавицом. Студија објављена прошле године у часопису Цирцулатион открила је да код 53 посто жена са срчаним ударима, лекари симптоме не повезују са срцем, док код мушкараца, у 37 посто случајева.

Имајте на уму да је непријатни осећај лома и клечања у грудима најчешћи симптом срчаног удара, али неугодан је и на другим деловима тела, па ако га осећате, не оклевајте да потражите лекарску помоћ.

МОЖДАНИ УДАР

Мождани удар настаје прекидом довода крви или кисеоника у мозак, који умире мождано ткиво. При хитном пријему погрешно се дијагностицира око 10 процената можданог удара, посебно код млађих људи чији симптоми лекари често приписују вртоглавицу или мигрену проузроковану алкохолском интоксикацијом.

Ако сумњате на мождани удар, замолите особу да се насмеје, а затим подигните руке и изговорите једноставну реченицу. Ако вам је једна страна лица обешена, једна рука је слаба или лоше говори или уопште не говори, време је да позовете хитну помоћ што је пре могуће. Јаке главобоље, укоченост, проблеми са видом или збуњеност су такође уобичајени симптоми, а према новим налазима у часопису Неуроепидемиологи, неуобичајени симптоми, попут нагле промене менталног стања, вртоглавице, мучнине или повраћања, такође могу бити знак.

celijakija

Ова аутоимуна болест, у којој се тела која производе глутен из пшеничних производа боре танко црево, једна је од најчешћих медицинских грешака. Процјењује се да је 83 посто обољелих од целијакије и даље недијагностицирано или погрешно дијагностицирано у односу на друга стања.

Ако сумњате да ваше здравствене проблеме могу да узрокују глутен, прво што морате да урадите је урадити крвни тест на одређена антитела да бисте искључили целијакију. Резултати ових тестова неће бити вредни ако узимате дијету без глутена пре тестирања, па пре него што глутен избаците из исхране, обавезно посетите лекара и затражите тест.

Лајмска болест

Узрокована бактеријом коју преносе крпељи, лајмска болест има симптоме који се лако погрешно прихватају код других тегоба или мањих проблема као што су умор, главобоља или грозница. Узрокована бактеријом коју преносе крпељи, лајмска болест производи симптоме које је тако лако одбацити као и друге болести или мање притужбе - умор, главобоља и грозница. Један од знакова који


Рак


Грешке у дијагностицирању одређених врста карцинома, према Циницал Онцологи, догађају се у чак 44 одсто случајева. Дијагностички алати далеко су од савршених, а симптоми често могу бити обмањујући и указују на друге болести чак и након обављених тестова. Једна од чешћих грешака је дијагноза плућне инфекције код пацијената са карциномом плућа, а понекад тело чак обмањује и патологе.

Ако сумњате на погрешну дијагнозу, увек можете потражити друго мишљење, посебно ако се ваш лекар није специјализовао за рак или не може да идентификује врсту дијагнозе. Сачувајте копије свих налаза у вези са вашим здравственим стањем и тражите од лекара који учествују у вашем случају да саопште ваше стање и лечење.

Упала слијепог цријева

Уобичајени симптом упала слијепог цријева - бол у доњем десном квадранту трбуха - не јавља се код свих. Точније, неки људи имају црево или црва уперена у леђа уместо према напред, тако да су симптоми присутни другде. Такође се може догодити да људи пате од јаких болова који постају блажи након упала слијепог цријева, што их доводи до погрешне мисли да је све у реду. Апендицитис може бити опасан по живот, тако да ако осетите бол у трбуху који се не смирује, не оклевајте да потражите лекарску помоћ.

Депресија


Депресија има јасне индикације, а физички симптоми су главобоља и умор. Ваш лекар ће то лако приписати другим узроцима ако вас не пита или не помињете промене расположења. Ако имате хронични осећај туге, раздражљивости, безнађа или сте приметили да више не уживате у активностима у којима сте раније уживали, отворено разговарајте са лекаром о било каквим симптомима депресије или анксиозности.

Рак јајника


Проблеми са карциномом јајника су проблеми са његовим раним откривањем, па је познат као тихи убица. Изузетно је важно обратити више пажње на симптоме старења јер статистика показује да се већина случајева јавља након менопаузе. Више од половине оболелих жена је старије од 63 године. Не оклевајте да разговарате са лекаром ако осећате надимање, карлице или трбух или ако се осећате пуни док једете. Не заборавите да поменете да се рак јајника већ догодио у вашој породици, а ваш лекар ће проценити да ли вам је потребно обавити опсежније прегледе или само периодично тестирање.

Лупус


Симптоми ове хроничне упалне болести укључују умор и болове у зглобовима, али пацијенти такође могу да имају јак осип лептира, као и оштећења срца, бубрега и плућа. Тежина стања може јако варирати, а симптоми често нису специфични. Разговарајте са лекаром о својим симптомима и на располагању вам је неколико тестова од којих је најзначајнији анти-ДНК тест (анти-дсДНА).

Паркинсонова болест

Око 30 одсто оболелих од Паркинсонове болести, хроничног и прогресивног здравственог стања, у почетку је погрешно дијагностиковано. Симптоми укључују дрхтавицу, утрнулост и нестабилност, а могу указивати и на друга неуродегенеративна стања као што је есенцијални тремор. Друго мишљење, неуролошког мишљења, може вам помоћи да уштедите новац и драгоцено време које бисте изгубили због погрешне дијагнозе.

Аортна дисекција

Студија објављена у БМЦ Ресеарцх Нотес каже да је ово врло озбиљно стање срца када се појаве пукотине кроз зид аорте кроз које се код трећине пацијената погрешно дијагностикује крв, обично као благи срчани удар. Ово стање захтева тренутну акцију и захтева брзу дијагнозу и лечење. За акутне проблеме дисекције аорте је кључно да задрже висок ниво сумње на ову дијагнозу, а свака сумња ће уклонити или потврдити снимке рендгенском, ЦТ или трансторакалном ехокардиографијом.

Мултипла склероза

Студија из маја ове године, објављена у часопису Мултипла склероза и повезани поремећаји, открила је да је скоро сваки пети пацијент с дијагнозом мултипле склерозе погрешно дијагностикован са овом аутоимуном болешћу. Пре проналажења праве дијагнозе лечили су се у просеку четири године. У најчешћим случајевима, њихове исправне дијагнозе биле су мигрене, радиолошки изолован синдром, оштећење живаца и спондилопатија (болест кичме). Дијагноза мултипле склерозе је захтјевна, јер и симптоми и снимање магнетном резонанцом могу указивати на друга стања као што су мождани удар, мигрене или недостатак витамина Б12. Ако вам је дијагностицирана мултипла склероза, не оклевајте да тражите друго мишљење. Будите отворени за лекаре и опишите им све своје симптоме.

Проблеми са штитном жлездом


Жлезда у облику лептира, смештена у врату, релативно је дискретан орган чије је правилно функционисање пресудно за нормално функционисање тела јер ослобађа хормоне који контролишу стотине телесних функција. Када је неактиван (хипотиреоза), осетићете неспецифичне симптоме, као што су умор, осетљивост на температуру или необјашњиво дебљање.
Ендометриоза

Ово болно гинеколошко стање код којег слузница матернице расте изван матернице, лекари могу лако да превиде и бол приписују необично јакој менструацији или јаким грчевима. Ако имате симптоме ендометриозе, затражите лекара за ултразвук или лапароскопски преглед.

Синдром полицистичних јајника


Гинеколошко стање у којем бенигне цисте расту на једном или оба јајника и представља водећи узрок неплодности, процењује се на до 18 процената жена. Погрешне дијагнозе су врло честе, тако да је према мартовској студији објављеној у часопису Цлиницал Ендоцринологи & Метаболизам скоро половина жена са овим синдромом посетила три или више лекара пре него што су поставили праву дијагнозу: трећина жена је чекала исправну дијагнозу и више од две године. Имате разлога да сумњате ако испуните два од следећа три стања: мале цисте на јајницима, повишен ниво тестостерона, нередовити или пропуштени периоди. Синдром полицистичних јајника је тешко утврдити јер не постоји крвни тест или дијагностички преглед. Међутим, будите сигурни да кажете свом лекару да можете бити погођени ако имате проблема са затрудњењем и трудноћом или приметите симптоме попут прекомерног раста косе, главобоље, дебљања или промене расположења.

Мигрене

Узрок главобоље је врло тешко дијагностицирати, јер се може приписати разним факторима - од стреса и напрезања очију до депресије, проблема са синусима и алергија. Мигрене су понављајућа главобоља која удара или пулсира, често су изолована на једној страни главе и могу их пратити осетљивост на светло и звук. Мигрене се често погрешно дијагностицирају као било који други облик главобоље, а пацијенти често чекају године на исправну дијагнозу. Фрустрација је још већа што постоје ефикасни лекови за ово стање. Према клиници Маио, свеобухватном неуролошком прегледу који захтева магнетну резонанцу или ЦТ претрагу, неуролог може тачно дијагностицирати мигрену и преписати лекове на рецепт који ће је лечити и спречити мигрене.

Кластер главобоље

Мигрене нису једине које узрокују додатне главобоље пацијентима због погрешне дијагнозе. Баш као и мигрене, лекари често погрешно дијагностицирају накупину главобоље. Према Америчком националном институту за неуролошке поремећаје и мождани удар, главобоље у кластеру су кратке и изузетно болне главобоље које се јављају у кластерима, обично у исто доба дана и ноћи током неколико недеља. Често се јављају иза или око ока, а бол може трајати и до три сата. Остали симптоми могу укључивати сузење, цурење из носа, натечену слузницу носа или знојење.

Ако сумњате на главобољу у кластеру, обратите се стручњаку за главобољу јер је у већини случајева таква главобоља излечива након исправне дијагнозе. Убризгавање лека против мигрене током напада олакшаће ситуацију у само неколико минута, а постоји неколико лекова који су прилично ефикасни у спречавању.

Упална болест црева

За упалну болест црева (ИБД) крива су два аутоимуна стања: Црохнова болест и улцерозни колитис. Обоје узрокује упалу црева, а као последица тога могу се појавити болови у стомаку, пролив, умор, мучнина и повраћање. Ови симптоми се преклапају са синдромом раздражљивог црева (ИБС) и целијакијом, али третман је за свакога различит. Можда вам је непријатно, али разговарајте о свим својим досадним пробавним симптомима потпуно искрено и без скривања код свог лекара, који може да вас пошаље на темељни преглед код гастроентеролога. Искреност ће помоћи лекару специјалисту да утврди шта стоји иза симптома и омогућити ће вам да брже и ефикасније зацелите.

Плућна емболија


Плућна емболија настаје када се угрушак крви заустави у плућима и блокира проток крви или кисеоника. Обично га узрокује тромбоза дубоких вена (ДВТ), која ослобађа крвне угрушке с ногу. Може изазвати бол у грудима, краткоћу даха, вртоглавицу и друге симптоме који могу довести до погрешних закључака о срчаним проблемима. Ако осетите симптоме који сугеришу на плућну емболију, обавестите лекара о могућим факторима ризика за ДВТ, као што су бол у нози или отицање, недавни дуги периоди седења или претходна дијагноза ДВТ, преноси тпортал.


hr.n1info.com/Lifestyle/a450863/Ovih-20-...ijagnosticiraju.html
The administrator has disabled public write access.
Time to create page: 0.582 seconds
Powered by Kunena Forum ::