Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 52 guests and no members online

   
Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: ВМА отвара центар за традиционалну кинеску медицину

ВМА отвара центар за традиционалну кинеску медицину 24 Aug 2019 22:55 #2296

Јевремовић)

Очекује се пуштање у рад још једне операционе сале у Центру за дневну хирургију, што ће увећати број операција, а у плану је и проширење капацитета Центра хитне помоћи

Прерасподелом простора створили су се услови за отварање још једне операционе сале у Центру за дневну хирургију Поликлинике Војномедицинске академије, што ће знатно увећати број амбулантних операција.

Планирано је и да ова установа у септембру потпише меморандум о разумевању, а потом и уговор о отварању јединственог Центра за традиционалну кинеску медицину, која ће радити у оквиру Поликлинике и Клинике за физикалну медицину и рехабилитацију ВМА.

Како је у разговору за „Политику” објаснио проф. др Мирослав Вукосављевић, начелник ВМА, то ће знатно унапредити лечење наших грађана, као и сарадњу кинеских и српских стручњака из ове области.

Наш саговорник истиче да је повећање плата свих медицинских радника, а нарочито медицинских техничара, знатно допринело смањењу одлива кадра, а добро је што је у овој кући недавно на неодређено време посао добило 105 особа.

– Запослили смо дефицитаран кадар, лекаре, медицинске техничаре, и та пракса је настављена, тако да у септембру очекујемо пријем још 90 људи. Када су запослени распоређени на одговарајућа формацијска места према својим знањима и квалификацијама и плаћени максимално могуће, онда могу и да полажу рачуне.

Успевамо да задржимо врхунске стручњаке, иако су говорили да нико неће да ради за те паре. А то је зато што је ово ВМА, која је ове године обележила 175 година постојања, и то је људима са стране донекле необјашњиво. И сада имамо звучна и позната имена лекара у готово свим областима. Када говоримо о будућности, ту имамо и стабилно обезбеђену попуњеност кадетима Медицинског факултета ВМА, који је ове године прославио и десет година од оснивања – каже др Вукосављевић.

Свакодневни рад ове куће, према његовим речима, заснива се на подвизима лекара вредним хвале, који потврђују да ВМА може да одговори најтежим задацима. Хирургија је, каже он, била и остала највећи бренд ВМА и у протеклом периоду постигла је добре резултате. Обављале су се интервенције у оквиру ВАТС хирургије као неприкосновеној минималноинвазивној методи у лечењу карцинома плућа, а др Вукосављевић каже да су поносни и на успешне захвате уклањања ретких врста тумора великих димензија који захтевају координацију многобројног хируршког тима.

– У ВМА је први пут у земљи обављена и микрохируршка реконструкција језика и пода усне дупље (слободним АЛТ режњем), као и прва минималноинвазивна лапароскопска ресекција јетре. Добро сарађујемо и са другим здравственим установама и стручњацима, па смо ове године обавили и такозвану реплантацију истргнуте руке код пацијенткиње, која је успешно завршена и по мишљењу релевантних стручњака из те области представља врх ове хирургије у свету.

Сачували смо и трансплантациони тим, јер су врсни хирурзи због поверења у ВМА и из љубави према овој установи остали у њој, а отворили смо и Очну банку, која подразумева спремност да се узме ткиво од донора, да се на правилан начин конзервира и употреби у року од неколико недеља. Успешно је настављен програм трансплантације јетре и бубрега, матичних ћелија и рожњаче, а у плану је и проширење активности на поље пресађивања осталих органа и ткива. То сврстава ВМА у сам врх европске и светске медицине – наглашава др Вукосављевић.

Наш саговорник појашњава да је велику добробит донела реорганизација војног здравства, да је сачуван и унапређен рад ВМА, да је инфраструктурно ојачан у складу са одобреним средствима, да је стабилизована набавка лекова и санитетског потрошног материјала и набављена нова опрема за готово сваку организацијску целину.

– У инфраструктури очекујемо велика улагања у адаптацију и побољшање енергетске ефикасности целог објекта, што је капитална инвестиција и од круцијалног значаја за опште функционисање ВМА. Наш Центар хитне помоћи средом збрињава хитне пацијенте на нивоу целе Србије, што представља посебно оптерећење за нашу установу јер немамо много капацитета, због чега смо одлучили да направимо проширење и већ смо израдили пројектно-техничку документацију.

Чекамо одобрење средстава како бисмо пројекат реализовали и побољшали услове рада запослених и боравка наших пацијената у овом центру.


www.politika.rs/scc/clanak/436436/VMA-ot...lnu-kinesku-medicinu
The administrator has disabled public write access.
Time to create page: 0.099 seconds
Powered by Kunena Forum ::