Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 20 guests and no members online

   
Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: За аутомобил остављен у парку или на тргу казна 25.000 дин

За аутомобил остављен у парку или на тргу казна 25.000 дин 19 May 2019 17:47 #2277

За аутомобил остављен у парку или на тргу казна 25.000 динара
Утврђени пенали за бахато паркирање у главном граду на основу Закона о комуналним делатностима и Статута града


Тротоар у Нушићевој, Безистан, пешачки прелаз у Балканској, стаза на Косанчићевом венцу, бициклистичка у Рузвелтовој, шине у Булевару краља Александра и Улици 27. марта... само су неке од бројних тачака у главном граду где возачи свакодневно, од јутра до вечери, паркирају или „привремено” заустављају четвороточкаше. Грађани годинама негодују због оваког поступања возача, али су надлежни тек сада реаговали.

Ову праксу коначно би могле да прекину одлуке о комуналном реду усвојене на последњој седници Скупштине града. Ове измене предвиђају озбиљне новчане казне за возаче који аутомобиле остављају где им се прохте. Утврђени су пенали у распону од 5.000 до 25.000 динара за бахато паркирање у главном граду, а све како би се заштитиле површине јавне намене и површине за јавно коришћење на основу Закона о комуналним делатностима и Статута града.

Када буде почело спровођење ове одлуке на терену, односно осам дана после објављивања у „Службеном листу града”, најгоре ће проћи возачи који се крећу возилом, заустављају га или паркирају у парковима, спомен-парковима, на зеленим површинама, скверовима, трговима, пјацетама и зеленим површинама дуж и у оквиру пута. Управо они ће морати да издвоје 25.000 динара.
Толика казна чека и оне који се паркирају на пешачким прелазима, бициклистичким стазама, у саобраћајној траци или на трамвајској баштици намењеној искључиво за кретање возила јавног превоза.

На казну од 15.000 динара убудуће треба да рачунају возачи чији се аутомобили крећу, заустављају или су паркирани на травњацима, између дрвореда и других засада, на зеленим површинама дуж обала река и других водених површина, на пошумљеним теренима и на рекреационим површинама.

Пет хиљада мораће да издвоје возачи који за кретање, заустављање или паркирање кола користе зелене површине поред и око стамбених и пословних зграда. Та казна чека и оне који се паркирају на делу тротоара необележеног за паркирање, у зони успореног саобраћаја где, такође, нису обележена места за паркирање, на колском улазу и излазу, стајалишту јавног превоза, такси стајалишту, делу саобраћајне површине намењеном за постављање мобилијара за одлагање смећа. Једну љубичасту са ликом Слободана Јовановића мораће да исплати надлежнима онај ко возилом омета коришћење пешачке комуникације, противпожарног пута, колског пролаза између стамбених зграда и прилаз објектима. Иста казна следи и возачима који остављају нерегистроване аутомобиле или им таблице нису постављене прописно.

– Изменама и допунама одлуке приступило се да би се повећала безбедност пешака и заштитила имовина града велике вредности у пешачким зонама, као и безбедност свих учесника у саобраћају. Ово је учињено и због безбедности и веће проточности саобраћаја и несметаног јавног превоза, али и да би се заштитиле јавне зелене површине – наводи се у образложењу измене Одлуке о комуналном реду.

Први испит у спровођењу овог градског акта за надлежне у престоници биће пешачка зона на Топличином венцу. Београђани који на форумима свакодневно извештавају о тренутном стању на овом градилишту жале се да се возачи увелико паркирају на стазама предвиђеним за кретање пешака.


Измењена и одлука о јавним паркиралиштима

На последњој седници градског парламента измењена је и Одлука о јавним паркиралиштима која уводи строжа правила за власнике и кориснике аутомобила.

Ове измене власнику или кориснику аутомобила сада налажу да ако је неко други управљао њиховим возилом и притом начинио прекршај, они морају да поднесу доказ о томе. У року од осам дана откако је прекршај начињен власник или корисник возила убудуће ће морати да да тачне и потпуне податке о идентитету возача и доказ на основу којег се недвосмислено може утврдити да је друга особа управљала возилом. Доказ ће моћи да буде и писана изјава оверена код надлежних органа.

Измена ове одлуке је управо повезана са Одлуком о комуналном реду и казнама које су у њој предвиђене за бахато паркирање.


Видео-надзором против кршења прописа

Већа овлашћења добија и комунална полиција.
Изменом Одлуке о комуналној полицији њеним припадницима је омогућено и да користе видео-надзор за надзирање одређеног простора или објекта да би се спречило кршење прописа из делокруга ове полиције.
Уређаји за видео-надзор мораће да буду видљиви и са истакнутим натписом да се простор снима.
Ново овлашћење је и да комунални полицајци могу да користе возила са уређајима за скенирање и препознавање регистарских таблица паркираних, заустављених и одбачених возила, и то да би се открили и доказали прекршај и повреда комуналног реда. Ово овлашћење моћи ће да се користи на површинама јавне намене, површинама у јавном коришћењу и на јавним зеленим површинама.


Коментари7
Nenadпре 2 сата
Parkovi na Cerak vinogradima su prepuni sa parkiranim automobilima. Bilo bi lepo da ovo zazivi, ali kao i sve u Srbiji tresla se gora rodio se mis.
|
Патологија властипре 7 сати
Џаба кад полиција не сме да кажњава ни с постојећим прописима. Ето, испред кафића на углу парка у Пожешкој редовно паркирају на пешачком и попреко на тротоар, не може да се прође. Заштићени власници кафића и аутомобила, повлашћени криминалци, изабрани политичари ... За заустављање на стајалиштима и у тракама градског превоза - поздрављам, постало је неподношљиво (нпр. Трговачка).
|
zoranпре 9 сати
Juce citam podatke o radu komunalne policije u 2018. Za celu godinu napisali 700 kazni za pogresno parkiranje, tj 2 dnevno. Dzaba ce biti ove nove kazne ako komunalci sede u kancelarijama i kaficima, i ne rade nista. Treba ih poslati na ulice, i njihovu platu direktno vezati sa brojem izdatih kazni za parkiranje. Nema nista efikasnije od ekonomske motivacije.
|
Дом престарелыхпре 7 сати
ne verujem u broj 700. samo meni su 2 napisali
boroпре 9 сати
Samo za sirotinju. Za bogate i jake ,, elitu ,, ovo ne vazi. Oni su izuzeti iz zakona.
|
Nikola Nesicпре 10 сати
Konačno.
|
Божидарпре 10 сати
Да ли закони Србије прихватају дигитални снимак као доказни материјал? Судећи по тексту то је случај. Онда судства у Србији не могу више да не прихватају дигиталне снимке када су у питању приватна лица. Ко може нешто бише да каже о томе, молим?

|http://www.politika.rs/scc/clanak/429854/Za-automobil-ostavljen-u-parku-ili-na-trgu-kazna-25-000-dinara
Last Edit: 19 May 2019 17:52 by Бранислав.
The administrator has disabled public write access.
Moderators: coki
Time to create page: 0.352 seconds
Powered by Kunena Forum ::