Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 25 guests and no members online

   
Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: Прст на чело да не би олако куцкао по тастатури

Прст на чело да не би олако куцкао по тастатури 10 Sep 2017 11:25 #2166

Одмах након изласка Закона о информисању и медијима (2015. године) упозорио сам "списатеље" (односно писце коментара ) на појединим порталима војних пензионера и фејсбуку да се написана реч третира као и изговорена. Под видом борбе против цензуре писало се свашта, а све у циљу дискредитације целе наше популације приказујући исту као просту, вулгарну, сирову, неваспитану, итд...
Ко је писао рећи ћете ви ? Па писали су провокатори и убачени "ликови" ко би други. У међувремену су администратори и на тим порталима морали да уведу правило да се коментари пропуштају тек након модерације.
Поједине наше колеге, наводно због писања о г. Драгањцу, позивани су на разговор код јавног тужиоца. Колико знам ништа им се лоше није десило будући да су писали истину.


Баш јутрос налетех на вест да су две жене у Крушевцу приведене због писања на фејсбуку.

Вест преносимо у целости:

"Радио телевизија Крушевац објавила је 08.09.2017. године да су "припадници крушевачке полиције, а на основу налога Основног јавног тужилаштва у Крушевцу и Тужилаштва за високо-технолошки криминал у Београду, привели две женске особе и одредили им полицијско задржавање, због упућених претњи преко друштвене мреже Фејсбук председнику Републике Србије Александру Вучићу и директору Безбедносно-информативне агенције Братиславу Гашићу.
Ради се о Д.М. која има 40 година и о њеној ћерки М.А. старој 22 године, обе из места Јасика, код Крушевца. Према информацијама које смо добили, оне су ухапшене због основане сумње да су починиле кривична дело угрожавање сигурности из члана 138 Кривичног закона, као и кривично дело прогањање из члана 138а.
Због опирања приликом привођења од стране полицијских службеника, оптужене су и за кривично дело: напад на овлашћено службено лице из члана 323 Кривичног закона Републике Србије."


Дакле драге колеге ништа није анонимно и све се надзире и снима у реалном времену. Не само код нас него у целом свету.
Уосталом како да вам на рачунар стигну подаци ако не знају вашу интернет адресу (ИП адресу )?
И треба да знате да сваки уређај има и јединствену адресу хардвера, односно мрежна картица има број који је јединствен у целом свету. Итд...


Пре пар дана посетим неке наше портале са вестима и после у претраживачу (фајерфокс) нађем "колачиће" од фејсбука. Фејсбук нас прати и када нисмо његов корисник, а на основу уговора са другим субјектима. "Велики брат" на делу. И не прате они нас лично него наше навике да би нам пласирали рекламе. Остало је онако "успутно".


И за сам крај да подсетим да је интернет наставак америчке војне мреже и да је исти "слободан" али суштински под контролом САД. Сам интернет развила је агенција за напредна истраживања ДАРПА. Прва мрежа звала се АРПАНЕТ (ARPANET - рачунарска мрежа, претеча Интернета).
Ако неког занима могу и детаљније писати о овим темама.

Закључак : Прст на чело да не би олако куцкао по тастатури мислећи да си анониман.

Закон о информисању и медијима можете преузети овде.

File Attachment:

File Name: zakon_o_javnom_informisanju_i_medijima.pdf
File Size: 1,046 KB


Аутор: Бранислав Јевтић, дипл. инж.
Last Edit: 29 Mar 2019 07:30 by Бранислав.
The administrator has disabled public write access.
Moderators: coki
Time to create page: 0.089 seconds
Powered by Kunena Forum ::