Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 226 guests and no members online

   
Welcome, Guest
Username: Password: Remember me
Dobro došli u Kunena forum!
Ispričajte nama i našim članovima ko ste, šta vam se sviđa i zašto ste postali član ovog sajta.
Želimo dobrodošlicu svim novim članovima u nadi da ćemo se često viđati!

TOPIC: Скупља возачка, нема пластичних кеса, дужи стаж за жене

Скупља возачка, нема пластичних кеса, дужи стаж за жене 02 Jan 2020 21:53 #2333

Скупља возачка, нема пластичних кеса, дужи стаж за жене: Од данас нови закони, нова правила, нове цене...


Првог дана 2020. године ступају на снагу нови закони, почињу да важе нека нова правила


ПРВОГ дана 2020. године ступају на снагу нови закони, почињу да важе нека нова правила. Забрана пластичних кеса, нови кућни ред у зградама, извршитељи утерују дугове, легализација у надлежности општина - само су неке oд новина које се од данас уводе.

На рачунима за струју од 1. јануара биће увећан обавезан износ за ТВ претплату, са 220 на 255 динара.

Са првим даном Нове године поскупљује и локална комунална такса која се плаћа приликом регистрације возила. Изузети су само аутобуси и комби-бусеви, а износе повећања одређују јединице локалне самоуправе.


ИНФОСТАН, ПОСКУПЉЕЊА, ДУГОВАЊА

Београђане, према најавама, ускоро очекује повећање цена воде. Неће то бити баш у јануару, пошто је у претходних пар месеци уплатница "Инфостана" већ увећана по другим основама, али у првој половини године веома вероватно.

Захтев предузећа испоручиоца услуге је упућен надлежнима. Дуговањима "Инфостану" ће се, уместо судова, од 1. јануара бавити јавни извршитељи.

Стара дуговања за комуналне услуге и грејање које наплаћује "Инфостан" има 150.000 Београђана. Рок за репрограм продужен је до краја марта, а до сада га је склопило готово 8.000 домаћинстава. Град је понудио отпис камате, максимално 12 рата, а за исплату дуга у целости и отпис 15 одсто главнице.

Милица Пауновић из "Инфостана" рекла је за РТС да корисници комуналних услуга имају могућност да им се отпише целокупна камата и део главног дуга, као и да сами изаберу на колико ће рата платити свој дуг.

Цигарете би требало да поскупе 10 динара по паклици, због повећања акциза.


БЕЗ ПЛАСТИЧНИХ КЕСА И БЕЗ БУКЕ У СТАНОВИМА

Град Београд од 1. јануара званично и коначно уводи забрану коришћења пластичних кеса. У продавницама ћете добити или купити кесу од папира или платнену торбу, а како су за трговце казне за кршење овог прописа високе, очекује се да ће их се придржавати.

У београдским зградама почиње примена нових прописа о кућном реду, од којих су најинтересантније санкције за буку из станова.

За сваку буку изнад 30 децибела која допре до вашег стана, плаћа се казна од 5.000 динара навише, зависно од града до града

То значи да и грађани Србије могу да пријаве своје комшије за галаму, лупање, бушење, померање намештаја, лупање у зид, па чак и за гласни плач.

Донета је измена одлуке о кућном реду, према којој сада, осим управника, и станари могу пријавити бучне комшије комуналној полицији и комуналној инспекцији.

Казна за било коју врсту буке у згради је 10.000 динара, а исти износ је прописан и за држање разних предмета на тераси, ходнику зграде, за остављање смећа испред врата.


ПЕНЗИОНЕРИ И ПЕНЗИЈЕ...

"Швајцарска формула" обрачуна усклађивања пензија биће примењивана од 1. јануара 2020. године. Надлежна министарства су предложила, а посланици у парламенту прихватили, да пензије убудуће расту за проценат који представља збир половине процента раста потрошачких цена, и половине процента раста зарада без пореза и доприноса.


УСЛОВИ ЗА ПЕНЗИОНИСАЊЕ СЕ МЕЊАЈУ

Жене ће у 2020. години за остваривање права на старосну пензију морати да напуне 63 године живота. За одлазак у превремену пензију, нови услови су 39 година стажа и 57 година и осам месеци живота за жене, и 40 година стажа са 58 година и четири месеца живота за мушкарце.


НОВА ПРАВИЛА ЗА ПАУШАЛЦЕ

Од првог дана Нове године паушалне предузетнике очекују нова правила. Изменама Закона о порезу на доходак грађана укинуте су групе паушалаца и проширен је списак оних који могу да постану паушалци. Уместо поклона, за више од 115.000 паушалаца стижу новине. Једна од главних је да ће од 15. јануара пореска решења добијати унапред, електронски, па ће тако знати колики им је порез за целу годину. За поједине биће и додатних олакшица.

Новина је и то да ће од јануара паушално моћи да се опорезују и ауто-механичари, ауто-лимари и рачуновође. Начин опорезивања мења се за 14 делатности међу којима су таксисти, програмери, архитекте, уметници. Њима ће се порез обрачунавати по републичком просеку.

Ако сте фриленсер и радите искључиво за страног послодавца који нема представништво у Србији, од 2020. године закон вас препознаје као осигураника самосталних делатности, са свим правима и обавезама које из тога проистичу. Што значи да морате сами поднети пријаву и обрачунавати порезе и доприносе.


ДУЖНИЦИ И ЛЕГАЛИЗАЦИЈА

Уколико сте дужник и стрепите од принудне наплате, имајте у виду да 1. јануара ступају на снагу измене Закона о извршењу и обезбеђењу. Промењено је више од пола "закона о извршитељима", за који се тврди да је сада повољнији за дужнике. Од 1. јануара 2020. године уводи се поступак добровољног намирења новчаних потраживања пред јавним извршитељем. Суштина је у томе да дужник постигне споразум са повериоцем, уз посредовање јавног извршитеља, али без улажења у извршни поступак и уз знатно мање трошкове. Иницијатива мора да потекне од повериоца, а рок за спровођење овог поступка је ограничен на 60 дана.

Од 1. јануара 2020. године почиње примена нових одредби Закона о извршењу и обезбеђењу (ЗИО), према којима дужник, власник непокретности више неће моћи да остане без стана због комуналног дуга мањег од 5.000 евра у динарској противредности.

Такође, законским изменама предвиђена је потпуна заштита породиља и деце - тако што ће по први пут бити изузета од извршења сва примања по основу закона којим се уређује финансијска подршка породицама са децом.

Од 1. јануара 2020. године легализацију ће спроводити општине којима ће практично бити упућено, тачније враћено око 190.000 предмета.

На основу Закона о главном граду и новог Статута града послови легализације до 400 квадрата прелазе у надлежност градских , а до 3.000 квадратних метара у надлежност приградских општина.


ТРОШКОВИ ПРЕВОЗА ЗА ДОЛАЗАК И ОДЛАЗАК СА РАДА

Мењају се правила за накнаду трошкова превоза за долазак и одлазак са рада. Послодавац од 1. јануара може да бира између две опције.

Прва опција је да послодавац купује запосленима месечне превозне карте у јавном саобраћају.

Ово је најекономичнија опција, јер нема додатних трошкова. С друге стране, ради се о најмање пожељној опцији за запослене, јер не уважава њихову слободу избора коју врсту превоза ће користити за долазак и одлазак са посла. Исплата накнаде уз сакупљање рачуна.

Друга опција је да послодавац исплаћује запосленима накнаду за трошкове превоза, уз коришћење неопорезивог износа, уколико се ти трошкови документују.

Ова опција подразумева сакупљање рачуна као доказа да је исплаћена накнада стварно и искоришћена за превоз (то је услов за коришћење неопорезивог износа).

Градске власти Београда најавиле су да се 1. септембра 2020. завршава десетогодишњи уговор са конзорцијумом на чијем се челу налази фирма "Апекс", па Град тражи партнера, а ко ће то бити, знаће се у другој половини наредне године.

Да ли ће бити продужен уговор са "Апексом" за бус-плус или ће бити потпуно промењен систем наплате карата, или ће Град пронаћи новог оператера, сазнаћемо током наредне године.


СКУПЉА ВОЗАЧКА ДОЗВОЛА

Полагање за возачку дозволу за Б категорију у новосадским ауто-школама биће скупље за 8.000 динара, док у већини осталих градова цене се неће мењати.

Од 1. јануара полагање у Новом Саду уз пријаву испита, лекарско уверење, те полагање прве помоћи, стајаће будуће возаче око 95.000 динара или нешто више од 800 евра.

Из ауто-школа објашњавају да су повећању цена кумовале веће цене енергената, рада, пореза и доприноса.

У Београду за сада неће бити поскупљења, просечна цена је од 75.000 до 80.000 динара, са свим трошковима.

Паркирање "на минут" и са "четири мигавца" на улици, на бициклистичким стазама или на тротоарима од наредне године ће се стриктније кажњавати.

Град Београд је набавио нове камере које ће бити постављене у зонираним деловима престонице и оне ће покривати све најважније улице, а свако ко се и даље буде паркирао где не треба, мораће да плати казну.


(РТС)
Новости онлине | 01. јануар 2020. 10:00 | Коментара: 20
The administrator has disabled public write access.
Time to create page: 0.713 seconds
Powered by Kunena Forum ::